Μικρό καλάθι για τα μέτρα, ανησυχία για τα σχολεία-Crash test η εβδομάδα

Από τη μια τα κρούσματα καταγράφουν συνεχώς αρνητικά ρεκόρ, με χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, είτε λογω νόσησης, είτε λόγω στενής επαφής και από την άλλη οι νοσηλείες έχουν αρχίσει να σφίγγουν τον κλοιό στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για πανδημία-Τι αλλάζει σε σχολεία, εστίαση και επαφές

Μπορεί στο άκουσμα των μέτρων πολλοί να θεώρησαν ότι δεν είναι αυστηρά υπό τις περιστάσεις, ωστόσο είναι πιθανότατα αρκετά, εάν και εφόσον τηρηθούν, για μείωση των επαφών, που αυτόματα θα σημάνει και την ελαχιστοποίηση της διασποράς του κορωνοϊού. 

Η σμίκρυνση του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι, το ψαλίδι στις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και η αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 50%, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μικρότερα bubbles, μεταξύ των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα, το μέτρο της επίδειξης safepass με ταυτοποίηση, θα ελέγξει όσους προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τις Αρχές και εισέρχονταν σε χώρους με ψεύτικα πιστοποιητικά. 

Το μέτρο που προκαλεί μεγαλύτερο φόβο από την άλλη, για μεγαλύτερη διασπορά του ιού, είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, παρότι αποφασίστηκε να γίνονται τεστ και στους μαθητές δημοτικού, κάθε 72 ώρες, όπως ισχύει και στα γυμνάσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι αλλάζει για τις στενές επαφές μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων

Έντονες αντιδράσεις

Η απόφαση για την επιστροφή των μαθητών, όλων των βαθμίδων, εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι παρουσιάζονται προβληματισμένοι, όσον αφορά στην ορθότητα της απόφασης για επιστροφή. Από τη μία πλευρά, άποψη και θέση όλων ήταν η επιστροφή των παιδιών στα θρανία τους, με ασφαλή τρόπο, από την άλλη η επιδείνωση στην επιδημιολογική εικόνα έχει προκαλέσει προβληματισμό. 

Οι δάσκαλοι είχαν εκφράσει προ πολλού την άποψή τους, για την επαναλειτουργία των σχολείων, εν μέσω μίας έκρυθμης κατάστασης, όσον αφορά στα κρούσματα, ενώ και μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού παρουσιάζονται προβληματισμένοι, καθώς θεωρούν ότι τα πρωτόκολλα που υπάρχουν την δεδομένη στιγμή, για τη λειτουργία των σχολείων, δεν είναι επαρκή για να αναχαιτίσουν τον ιό. Μάλιστα, φωνές από πλευράς ΠΟΕΔ ακούγονται και για την απόφαση να επιτραπεί η επαναλειτουργία των Ειδικών Σχολείων και των νηπιαγωγείων, χωρίς μάσκα και τεστ στα παιδιά. 

Από την πλευρά τους, προβληματισμένοι για την επαναλειτουργία των σχολείων και κατά πόσο θα κυλήσει ομαλά η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, παρουσιάζονται και οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής, που θεωρούν ότι με την επαναλειτουργία των σχολείων είναι δεδομένη η αύξηση στα κρούσματα, μία άποψη που εξέφρασαν και οι ειδικοί. Αυτό που θεωρούν οι γονείς απαραίτητο να γίνει, τη δεδομένη στιγμή, είναι να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν οι μαθητές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι τα κέντρα αναψυχής-Βράζουν με απόφαση για στήριξη

Ανησυχία στη Μέση λόγω εξετάσεων τετραμήνων

Οι επικείμενες εξετάσεις τετραμήνων αποτελουν ένα από τους βασικότερους παράγοντες, που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία σε γονείς και καθηγητές, αφού με την αύξηση των κρουσμάτων, είναι αδύνατο να μην επηρεαστούν και μαθητές των Λυκείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρκετά παιδιά να παραμένουν στο σπίτι, επειδή θεωρούνται είτε επαφές, είτε κρούσματα. 

Γονείς και καθηγητές ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, ένας θεσμός που για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Αυτό ουσιαστικά που ζητούν οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι ξεκάθαρες απαντήσεις, ώστε να γνωρίζουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά την περίοδο των εξετάσεων. Και επειδή verba volant scripta manent, το Υπουργείο καλείται να εκδώσει εγκύκλιο, κατά την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι.

Το γεγονός ότι αυστηροποιήθηκε το πρωτόκολλο για τα κρούσματα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και η μετακίνηση των θετικών στον ιό θεωρείται αδύνατη, τόσο οι γονείς, όσο και οι μαθητές ζητούν όπως ξεκαθαριστεί τι θα γίνει σε περίπτωση που αρκετά παιδιά διαγνωστούν θετικά. Κατά την περσινή σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας είχε θέσει σε ισχύ τα εξεταστικά κέντρα αναφοράς, όπου οι μαθητές που ήταν κρούσματα ή επαφές, παρακάθονταν στις εξετάσεις τους. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, παραμένει άγνωστο κατά πόσο κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί. 

Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού, είχε αναφέρει πως σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν μπορεί να παρακαθίσει στις εξετάσεις, επειδή βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό, «θα υπάρχει δεύτερη σειρά εξετάσεων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία και τι προνοείται για τις εξετάσεις

Εξ αποστάσεως τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Και ενώ η συζήτηση για τα σχολεία και την επικείμενη επαναλειτουργία τους έχει ανάψει για τα καλά, τα δημόσια Πανεπιστήμια καλούνται να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν στο τέλος του μηνός. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έκανε την αρχή, η Σύγκλητος του οποίου είχε συνεδρία και αποφάσισε όπως μέχρι να υπάρξει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, με εξαίρεση τα μαθήματα εργαστηριακού και κλινικού τύπου. 

Μάλιστα, η Σύγκλητος αποφάσισε όπως επανεξετάσει την απόφασή της, στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας, σε τρεις εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων. 

Από την άλλη πλευρά, το ΤΕΠΑΚ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απόφαση, ωστόσο θα συνεδριάσει η Σύγκλητος την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα μπορούσαν να ήταν και αυστηρότερα τα μέτρα»

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στα υπόλοιπα μέτρα που λήφθηκαν, ο στόχος είναι και παραμένει η ελαχιστοποίηση των συναθροίσεων μεταξύ των πολιτών, με το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μιχάλη Βωνιάτη να παραδέχεται ότι θα μπορούσαν να ήταν και αυστηρότερα, υπό τις περιστάσεις. 

Μιλώντας στον REPORTER, διευκρίνισε ότι τα μέτρα ήταν στις αρχές που εισηγήθηκαν οι ειδικοί και έχουν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και όχι την καταστολή του, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί τη συγκεκριμένη στιγμή. «Από την άλλη βέβαια, θα μπορούσαν να είναι και πιο αυστηρά και ένα μέτρο το οποίο είχα στη λίστα μου, αλλά δεν το πρότεινα σε αυτό το στάδιο, ήταν ο κατ' οίκον περιορισμός από τις 00:00 μέχρι τις 05:00. Αυτό βγαίνει από το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιασμός κρουσμάτων ήταν μεταξύ των νεαρών, ηλικίας 18 με 25 ετών». 

Στόχος τους είπε, είναι εκεί και όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις που να δημιουργούν μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης, να σταματήσουν.

«Σε καμιά εβδομάδα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα, γιατί θα παρακολουθούμε την κατάσταση. Θα μελετήσουμε και τα δεδομένα με το επανάνοιγμα των σχολείων, παρότι στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών και των εφήβων μπορεί να υπήρξε έξαρση κρουσμάτων, αλλά όχι στο βαθμό που υπήρξε στις ηλικίες 18 με 25 ετών».

Πάντως, σε περίπτωση που δεν παρατηρηθεί η μείωση που αναμένουν, τότε δεν αποκλείεται η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, ωστόσο, απέφυγε να μιλήσει για ένα επικείμενο Lockdown. «Δεν μπορεί να κριθεί εάν δεν δούμε την κατάσταση με τις νοσηλείες και τον αριθμό των κρουσμάτων».

Τέλος, σε ότι αφορά στο μέτρο με τα rapid test, στα οποία θα υποβάλλονται οι στενές επαφές των κρουσμάτων την τρίτη και την πέμπτη ημέρα, εξήγησε πως σε περίπτωση που και τα δύο είναι αρνητικά, τότε θα μπορούν την έβδομη ημέρα να εξέρχονται της καραντίνας.

 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών
Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις