Έντονη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων, σε αναμμένα κάρβουνα οι γονείς
07:10 - 05 Ιανουαρίου 2022
Με το βλέμμα στραμμένο στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται οι οργανωμένοι γονείς, τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όσον αφορά στην επαναλειτουργία ή όχι των σχολικών μονάδων την ερχόμενη Δευτέρα.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Υγείας έχουν φουλάρει μηχανές και πραγματοποιούν ασκήσεις επί χάρτου, ώστε να καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις, με στόχο τόσο την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων, όσο και την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Νίκος Αναστασιάδης και Μιχάλης Χατζηπαντέλας είχαν αμφότεροι σύσκεψη με τους επιστήμονες, μελετώντας τις εισηγήσεις που είχαν μπροστά τους, ανάμεσά τους και το θέμα των σχολείων.
Όπως όλα δείχνουν, οι επιστήμονες μετά την αξιολόγηση των δεδομένων, όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, έκριναν ότι τα σχολεία μπορούν να επαναλειτουργήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα καταλήξει στις αποφάσεις του και για τα μέτρα, που θα επιβληθούν και στην υπόλοιπη κοινωνία, με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση της Όμικρον.
Οι οργανωμένοι γονείς των δύο βαθμίδων παρουσιάζονται προβληματισμένοι, όσον αφορά στην λειτουργία των σχολείων, αφού θεωρείται ότι τα δεδομένα που υπήρχαν πριν την διακοπή για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δεν είναι επαρκή για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
«Το να ανοίξουν τα σχολεία είναι κάτι που ήθελαν όλοι. Είμαστε, όμως, προβληματισμένοι κατά πόσο θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά. Οι ειδικοί θα πάρουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων», υπέδειξε στον REPORTER ο Φρίξος Ζεμπύλας, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής.
Τις ανησυχίες τους εντείνουν και οι εκτιμήσεις των ειδικών, ότι μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, αναμένεται ότι τα κρούσματα θα εκτοξευθούν. «Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και αναμένουμε αύξηση στα κρούσματα. Οι ειδικοί μας προειδοποίησαν για αύξηση των κρουσμάτων. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη επιλογή, όμως».
Την ίδια ώρα, οι γονείς Δημοτικής σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει δοθεί, λόγω της πανδημίας, προτεραιότητα στο διάλογο, για την υγεία και την ασφάλεια, τονίζοντας ότι ίσως ήρθε η ώρα να τεθεί στο επίκεντρο η εκπαιδευτική διαδικασία.
«Ίσως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση των παιδιών, επειδή υπάρχουν κενά και πρέπει να βρούμε τρόπο να δούμε πώς θα τα καλύψουμε αυτά τα κενά, είτε εξ αποστάσεως είτε διά ζώσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε η δέσμη μέτρων, πάει Υπουργικό για έγκριση-Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία
Πρέπει να ανακοινωθεί το πλάνο διαχείρισης του Υπ. Παιδείας
Στα κάρβουνα κάθονται και οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, αναμένοντας με αγωνία τις αποφάσεις του Υπουργικού, αφού στην εξίσωση για την επαναλειτουργία των σχολείων προστίθεται και το γεγονός ότι σε λιγότερο από δέκα μέρες είναι προγραμματισμένο να ανεβάσουν αυλαία οι εξετάσεις τετραμήνων, για όλες τις τάξεις του Λυκείου.
«Εμείς το είπαμε, δεν είμαστε επιστημονικά καταρτησμένοι για να πούμε αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία ή όχι. Θα σεβαστούμε τις εισηγήσεις της ΣΕΕ. Από εκεί και πέρα πρέπει να βγει το Υπουργείο Παιδείας να μας ενημερώσει για το πλάνο του για διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, αφού τα κρούσματα είναι αυξημένα», εξήγησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας γονέων Μέσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.
Οι γονείς εξέφρασαν, την ίδια ώρα, απορίες, που έχουν να κάνουν με την ομαλή εφαρμογή των εξετάσεων. Κάποιες από τις απορίες των γονέων είναι:
-Πώς θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων;
-Πώς θα διακινούνται οι μαθητές με τα λεωφορεία, αφού τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας θα είναι πιο αυστηρά;
-Πώς θα διακινούνται τα κρούσματα για να μην χάσουν τις εξετάσεις τους, αφού με βάση τα πρωτόκολλα η καραντίνα είναι αυστηρή και δεν πρέπει να υπάρχει διακίνηση;
«Όλα αυτά ίσως να απαντώνται μέσα από το πλάνο, που έχει καταρτίσει το Υπουργείο, όμως πρέπει να ανακοινωθούν μετά το Υπουργικό, από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορούμε να έχουμε χιλιάδες παιδιά σε αβεβαιότητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγές στον έλεγχο safepass, ταβάνι σε μαγαζιά και μέτρα για ανεμβολίαστους
Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζεται και προκαλεί περισσότερο προβληματισμό στους γονείς είναι το γεγονός ότι υπάρχουν καθηγητές, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την διδασκαλία της ύλης για τις εξετάσεις του Α’ τετραμήνουν. «Οι καθηγητές περίμεναν με την επιστροφή να την ολοκληρώσουν, αλλά υπάρχουν μαθητές που είναι επαφές ή κρούσματα και δεν θα επιστρέψουν. Πώς θα διδακτούν αυτά τα παιδιά την ύλη και θα πρέπει να παρακαθίσουν σε εξετάσεις σε μία εβδομάδα;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τρελή πορεία κρουσμάτων, έφθασαν τις 5.457-Απεβίωσαν άλλοι πέντε, ο ένας 43 ετών
- Οι εισηγήσεις που κλείδωσαν και κατατίθενται ενώπιον Αναστασιάδη-Κρίσιμη σύσκεψη
- Εκτίναξη κρουσμάτων στους 18 με 34 ετών-Στο κόκκινο οι λοιμώξεις στη Λευκωσία (πίνακες)
- Η διφωνία για σχολεία, η πρόταση για curfew και ποια μέτρα κερδίζουν έδαφος
- Μέσα Ιανουαρίου άλλοι 32 αναπνευστήρες, έτοιμος για το χειρότερο σενάριο ο ΟΚΥπΥ
- Mε PCR 48 ωρών οι αφίξεις στην Κύπρο ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού