Ίσες αποστάσεις, απαισιοδοξία και παραδοχή αδυναμίας τετραγωνισμού του κύκλου

Το τέλμα στο οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό το Κυπριακό, καταδεικνύει στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών, που παρέδωσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτερες, ο οποίος επί της ουσίας επιχειρεί μια ανασκόπηση για τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με μια παραδοχή πως οι διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών, δεν δημιουργούν ούτε ψήγμα για να υπάρξει θετική κατάληξη του όλου εγχειρήματος.

Η έκθεση Γκουτέρες περιλαμβάνει δύο αρνητικότατα στοιχεία για την δική μας πλευρά: Πρώτον μοιράζει το καρπούζι στα ίσα και κατανέμει τις ευθύνες ισόποσα στις δύο πλευρές, χωρίς να αναφέρει τα όσα φοβερά έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι στο Βαρώσι. Το δεύτερο αρνητικό, είναι το γεγονός, πως μέσα κι από την έκθεση, δεν προκύπτει κανένα απτό στοιχείο για την επόμενη ημέρα, αφού δεν προαναγγέλλει καμία ενέργεια που ο ίδιος φιλοδοξεί ότι θα αλλάξει την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμός για έκθεση Γκουτέρες-«Λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις»

Επιπλέον με καθυστέρηση τριών περίπου μηνών δίνεται για πρώτη φορά μια επίσημη παραδοχή, από τον Γενικό Γραμματέα για το τι συνέβη στην τριμερή της Νέας Υόρκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι μετά το γεύμα, είχε ανακοινωθεί πως τα Ηνωμένα Έθνη θα έδιναν στη δημοσιότητα ένα ανακοινωθέν για το τι διαμείφθηκε και τι συμφωνήθηκε. Εκείνο το ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε ποτέ. Στην έκθεση του ο Γενικός Γραμματέας δίνει μια παραδοχή, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιεί τη Λευκωσία.

Κι αυτό διότι, της τριμερούς ακολούθησε έντονο παρασκήνιο με mind game κυρίως από τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ουσιαστικά έβγαλε ψεύτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη συμφωνία που επιτευχθεί για διορισμό ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για διορισμό ειδικού συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό με τον Τατάρ, ο οποίος ήταν στον χώρο των δηλώσεων να μην τον διαψεύδει. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα ο Ερσίν Τατάρ, με νέες δηλώσεις του διέψευσε την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας πως ο ίδιος παραμένει σταθερός στη θέση πως ο νέος εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες για το κυπριακό, θα πρέπει να έχει τους ίδιους όρους εντολής με την Τζέιν Χολ Λουτ και επί της ουσίας να λογοδοτεί στον Γκουτέρες και όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθε πέρυσι και καλύτερα το Κυπριακό-Φουρτούνες το 2021, νηνεμία το 2022

Μετά την… παρεξήγηση, έτσι όπως καταγράφηκε μέσα από τις επίσημες δηλώσεις των δύο ηγετών, πλέον εναπόκειτο στα Ηνωμένα Έθνη να διασαφηνίσουν το θολό τοπίο που είχε δημιουργηθεί. Ωστόσο το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών δεν εκδόθηκε ποτέ κι αυτό διότι τα Ηνωμένα Έθνη, επιχείρησαν μέσω από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στις οποίες ενεπλάκησαν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να πετύχουν εκ των υστέρων μια συμφωνία μεταξύ των πλευρών, προσπάθεια ωστόσο που απέτυχε.

Για την τριμερή ο Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεση του τηρεί και πάλι τον κανόνα των ίσων αποστάσεων χωρίς να αποδίδει την ευθύνη μη επίτευξης συμφωνίας, στην αλλαγή των θέσεων της άλλης πλευράς. Ειδικότερα σημειώνει πως ήταν μια ευκαιρία στις 27 Σεπτεμβρίου, να συζητήσει με τους δύο ηγέτες την κατάσταση σε σχέση με τις προσπάθειες να εντοπιστεί κοινό έδαφος. Προσθέτει πως και οι δύο ηγέτες υποστήριξαν την απόφασή του να διορίσει απεσταλμένο για να συνεχίσει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις τους σχετικά με το πλαίσιο λύσης παραμένουν πολύ διαφορετικές. Για την ουσία της διαφωνίας, σε σχέση με το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Γκουτέρες, αναφέρει πως οι απόψεις σχετικά με τον ρόλο και τους όρους εντολής, ενός απεσταλμένου διαφέρουν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες, του ναυαγίου της συμφωνίας της τριμερούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόβει το καρπούζι των ευθυνών στη μέση για το αδιέξοδο στο Κυπριακό ο Γκουτέρες

Αν κάποιος ψάχνει για κάτι θετικό στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, είναι η αναφορά του στις προσπάθειες που ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του έχουν καταβάλει μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα το 2017, στις οποίος, προσπάθειες, τονίζει παραμένουν καθοδηγούμενοι από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η αναφορά, ενδεχομένως να αποτελεί και μια απάντηση στις θέσεις που απέστειλε, η τουρκοκυπριακή πλευρά, για τις ανάγκες της έκθεσης, και στις οποίες περιλαμβάνει τις απαράδεκτες αξιώσεις της, επαναλαμβάνοντας το γνωστό αφήγημα της, για λύση δύο κρατών. Ωστόσο ακόμα και στο σημείο που ο Αντόνιο Γκουτέρες, σχολιάζει έστω και επιφανειακά, τις θέσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές, καταγράφει «τις πολύ διαφορετικές θέσεις τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... φάντασμα του Κρανς Μοντάνα επανεμφανίστηκε και ψάχνει απαντήσεις

Αναφορικά με το μέλλον του Κυπριακού, ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, αφού σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές σε εκθέσεις του και στην προσπάθεια αναζήτησης μιας θετικής ένδειξης, σημειώνει πως, «δεδομένης της συνεχιζόμενης απουσίας πλήρους διαπραγματεύσεων, η παρουσία των ηγετών στη δεξίωση της 14ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία έστειλε ένα θετικό μήνυμα στο ευρύτερο κοινό. Ενθαρρύνω τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τα Ηνωμένα Έθνη σε αυτό το πνεύμα».

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να οριοθετήσει τα επόμενα βήματα, επαναλαμβάνει αυτό που έχει ήδη πει με κάθε ευκαιρία. Ότι δηλαδή, ενθαρρύνει τους ηγέτες να δουν ρεαλιστικά την κατάσταση ενώ τους καλεί, να απόσχουν από οποιεσδήποτε μη βοηθητικές ενέργειες και να αναζητήσουν ενεργά λύσεις μέσω του διαλόγου. Μάλιστα, στέλνει έμμεσα μήνυμα προς την άλλη πλευρά, σε σχέση με τις ενέργειες στο Βαρώσι, ενώ την ίδια ώρα υπενθυμίζει πως έρχονται εκλογές, συνεπώς τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ αυστηρά, και θα μπορούσαν να καταστήσουν ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τις δύο πλευρές, ο Αντόνιο Γκουτέρες, τις προτρέπει να δεσμευτούν εποικοδομητικά για την εξεύρεση και την οικοδόμηση κοινού εδάφους με σκοπό την επανέναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της δέσμευσης για να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά για Κρανς Μοντανα ο ΠτΔ-«Μυθοπλάστες που προσποιούνται ότι δεν κατανοούν»

 

Δειτε Επισης

Αθωώθηκε η Ελληνίδα που ήταν εγκλωβισμένη για μήνες στην Τουρκία-Είχε κατηγορηθεί για κλοπή
Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
Μετά τους Αζέρους βλέπουν και οι ΗΠΑ ρωσικό δάκτυλο στη πτώση του αεροσκάφους-Σιγή ιχθύος από Αστάνα
Χτύπημα του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Σαναά-Τρεις νεκροί από τα πλήγματα
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονη χιονόπτωση για δεύτερο βράδυ στο Τρόοδος-Χριστουγεννιάτικο σκηνικό
Πυροβολισμοί σε αεροδρόμιο του Φοίνιξ με τρεις τραυματίες το βράδυ των Χριστουγέννων
Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν την πτώση του αεροσκάφους-«Δεν μπορώ να εκτελέσω, ο έλεγχος χάθηκε»
Τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο στη Νορβηγία-Αναφορές για τρεις νεκρούς
Aναβλήθηκε η δίκη του αστυνομικού που επιτέθηκε σε αντιδήμαρχο και εθελοντή στην Ελλάδα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα