Ανάσα αλλά όχι… οξυγόνο στα φράγματα από τις βροχές-Κολλημένη στη μέση η στάθμη

Ευεργετικές φαίνεται να ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καθώς η εισροή νερού που παρατηρήθηκε στα φράγματά τα τελευταία εικοσιτετράωρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική και χαρακτηρίζεται ως ανάσα αφού αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητάς τους, ωστόσο, δεν αποτέλεσε... οξυγόνο για τα φράγματα.   

Η πολύτιμη εισροή νερού στα φράγματα τις τελευταίες σαρανταοκτώ ώρες, έρχεται να επιβεβαιωθεί και μέσα από τους γραφικούς πίνακες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα πως η εισροή νερού ανήλθε στα 3.358 Εκατομμύρια Κυβικά Μέτρα νερού. Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, η εισροή νερού που καταμετρήθηκε από την αρχή του υδρολογικού έτους, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου 2021, η συνολική εισροή νερού ήταν 15.789 Ε.Κ.Μ. νερού.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η πληρότητα όλων των φραγμάτων σήμερα, έχει σκαρφαλώσει στο 52.1%, δηλαδή λίγο περισσότερο από το μέση χωρητικότητα τους, ενώ την ίδια ώρα προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι κατά τον προηγούμενο υδρολογικό έτος, την αντίστοιχη ημερομηνία, η πληρότητα των φραγμάτων ήταν εκτοξευμένη στο 73.9% και συγκεκριμένα στα 214.811 Ε.Κ.Μ νερού, σε αντίθεση με σήμερα που είναι στα 151.449 Ε.Κ.Μ νερού η αποθηκευμένη ποσότητα.

Ικανοποίηση έφερε επίσης, το γεγονός ότι στα μεγαλύτερα φράγματα που διαθέτουμε στην Κύπρο, παρατηρήθηκε αυξημένη εισροή νερού τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες σαραντοκτώ ώρες, όπως καταδεικνύεται και στα εν λόγω στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στο φράγμα του Κούρη, όπου είναι και το μεγαλύτερο, καθώς είναι χωρητικότητας 115.000 Ε.Κ.Μ, παρατηρήθηκε 0.846 Ε.Κ.Μ νερού, με την πληρότητα του στην παρούσα φάση να είναι στο 52.3%, ενώ πέρσι τέτοια περίοδο ήταν στο 79.6%.

Ικανοποιητική ήταν επίσης και η εισροή νερού στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου χωρητικότητας 52.375, η οποία έφθασε τα 0.312 Ε.Κ.Μ νερού. Στην παρούσα φάση, η πληρότητα του φράγματος της Πάφου, είναι 66.0%, ενώ κατά την περσινή περίοδο την αντίστοιχη ημερομηνία βρισκόταν στο 83.9%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η εισροή νερού στο τρίτο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό της Ευρέτου στη Χρυσοχού, χωρητικότητας 24.000 Ε.Κ.Μ. Η εισροή που σημειώθηκε τις τελευταίες σαρανταοκτώ ώρες ήταν 0.057%, με την πληρότητα του φράγματος να βρίσκεται στο 50.5%, ενώ κατά την αντίστοιχη ημέρα την περσινή υδρολογική χρονιά, η πληρότητα ήταν στο 73.6%.

Η δραματική μείωση της εισροής νερού που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα απογοητευτική και διακρίνεται με αρκετή ευκολία και μέσα από τους αριθμούς που παρατίθενται. Συγκεκριμένα, το τρέχον υδρολογικό έτος, η συνολική εισροή νερού είναι στα 15.789 Ε.Κ.Μ, ενώ την περσινή περίοδο η εισροή στα φράγματα έφθασε μέχρι τα 36.098 Ε.Κ.Μ. Τεράστια είναι η διαφορά που παρατηρήθηκε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, καθώς την περίοδο 2019/20, έφθασε τα 135.949 Ε.Κ.Μ., ενώ η πιο μεγάλη εισροή που καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία ήταν το υδρολογικό έτος 2018/19, όπου η εισροή σκαρφάλωσε στα 265.042 Ε.Κ.Μ. νερού.

Ελπιδοφόρο επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι ο Ιανουάριος είναι ο πιο ευεργετικός μήνας ενός υδρολογικού έτους, καθώς είναι ο μήνας όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες εισροές νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, κάθε Ιανουάριο, σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες ποσοτικές εισροές νερού, με τον Ιανουάριου φυσικά της περιόδου 2018/2019 να ξεχωρίζει, καθώς υπήρξε 118.110 Ε.Κ.Μ εισροή νερού.

Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η ξηρασία, προβληματίζει τους ειδικούς και αναμένουν όπως οι βροχοπτώσεις των επόμενων ημερών να είναι ευεργετικές για τα φράγματά μας, διαφορετικά θα είναι αρκετά δύσκολοι οι καλοκαιρινοί μήνες, έχοντας μισογεμάτα ή μισοάδεια φράγματα από τους χειμωνιάτικους μήνες…

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη χωρητικότητα των φραγμάτων:

Πάνω από 180% η βροχόπτωση τον Δεκέμβριο

Στο μεταξύ, στο 188% της κανονικής για το Δεκέμβριο ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης, που έπεσε στις ελεύθερες περιοχές από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι το πρωί της 1ης Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ολική ποσότητα βροχόπτωσης από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου ανήλθε στα 198 χιλιοστά, σε σύγκριση με 105,6 χιλιοστά, που είναι η κανονική βροχόπτωση για το μήνα.

Η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκε στον Πρόδρομο με 311,6 χιλιοστά που αντιστοιχεί στο 171% της κανονικής βροχόπτωσης για μήνα Δεκέμβριο.

Ακολουθούν τα Πλατάνια με 303 χιλιοστά που αντιστοιχεί στο 163% της κανονικής, ο Σταυρός της Ψώκας με 284 χιλιοστά που αντιστοιχεί στο 175% της κανονικής και ο Λυθροδόντας με 263,1 χιλιοστά και με 284% της κανονικής.

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Μετεωρολογίας, η μικρότερη ποσότητα βροχόπτωσης κατά την περίοδο 1 Δεκεμβρίου με 1η Ιανουαρίου σημειώθηκε στην Αθηένου με 101 χιλιοστά που αντιστοιχεί στο 169% της κανονικής για το μήνα, στη Ξυλοτύμπου με 101,9 χιλιοστά και 123% της κανονικής για το μήνα και στο Φρέναρος με 114,7 χιλιοστά που αντιστοιχεί στο 137% της κανονικής.

Δειτε Επισης

Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος
7280 υποψήφιοι διεκδικούν 3227 θέσεις την 9η Ιουνίου-Όλες οι λεπτομέρειες ενόψει εκλογών
Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Θα αποποιηθώ τη σύνταξη δημάρχου αν εκλεγώ
Συνεχίζεται η ανέγερση «προεδρικού συγκροτήματος» στα κατεχόμενα
Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις
Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έρχιουρμαν: Η ομοσπονδία και όχι η «επιτροπή» θα λύσει το περιουσιακό πρόβλημα
Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι, σοβαρά τραυματίες δύο αστυνομικοί από την επίθεση με σπαθί κατάνα στο Λονδίνο