Δεν κλείδωσαν ούτε σήμερα οι συνενώσεις-Οι τάσεις και το επικρατέστερο σενάριο

Ούτε σήμερα κλείδωσε την τελική μορφή των τριών Νομοσχεδίων που αφορούν την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, αφού έμειναν σημαντικές εκκρεμότητες σε σχέση με τις συνενώσεις, ενώ φαίνεται να υπάρχει κατάληξη στο ζήτημα των δημοψηφισμάτων. Τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών, αν και είχαν τονίσει πως η σημερινή θα ήταν η τελευταία συνεδρία πριν τα Νομοσχέδια οδηγηθούν προς ψήφιση από την Ολομέλεια στις 24 Φεβρουαρίου, τελικά όρισαν και νέα συνεδρία για τις 10 του μήνα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πολύωρης συνεδρίας, η επιτροπή Εσωτερικών, συζήτησε τα τελευταία και πιο σημαντικά ζητήματα, του αριθμού των συνενώσεων και των δημοψηφισμάτων. Σε ότι αφορά το ζήτημα των δημοψηφισμάτων η επιτροπή Εσωτερικών, κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ενσωμάτωσε στα Νομοσχέδια την πρόνοια για διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. 

Μια πρόνοια πάντως, που αναμένεται να φέρει την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει στα χέρια του γνωμάτευση για την αντισυνταγματικότητα της αλλά που ταυτόχρονα χαρακτηρίζει ως βόμβα στα θεμέλια της Μεταρρύθμισης, από τη στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος, αν κάποιος δήμος ή κοινότητα, ταχθούν αρνητικά, να τεθεί ζήτημα εφαρμογής του συνόλου της Μεταρρύθμισης. 

Σημειώνεται πως όλες οι τροπολογίες για τις οποίες υπήρξε πλειοψηφία στην επιτροπή Εσωτερικών, ενσωματώνονται στα Νομοσχέδια, ωστόσο έχουν το δικαίωμα οι βουλευτές, να αλλάξουν προνοείς του Νόμου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, στην οποία θα τεθεί προς ψήφιση η Μεταρρύθμιση. 

Οι τάσεις για συνενώσεις

Σε ότι αφορά το ζήτημα των συνενώσεων, δεν υπήρξε τελική κατάληξη ωστόσο καταγράφηκαν οι τάσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων. Η επιτροπή Εσωτερικών άφησε ως εκκρεμότητα το ζήτημα του Στροβόλου, αφού παρά τις τάσεις, είτε για αυτονομία του, είτε για συνένωση με Λευκωσία ή Λακατάμια, δεν λήφθηκε τελική απόφαση, με κάποιους βουλευτές να ζητούν χρόνο για να μελετήσουν το θέμα. Σε ότι αφορά το ζήτημα της Αγλαντζιάς και την τροπολογία του ΑΚΕΛ για δημιουργία δήμου Αθαλάσσας, η τροπολογία συζητήθηκε, με την τάση από την πλειοψηφία των κομμάτων να είναι αρνητική. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω τροπολογία προτείνει αντί τη συνένωση της Αγλαντζιάς με τον μητροπολιτικό δήμο της πρωτεύουσας, τη συνένωση με τον δήμο Λατσιών Γερίου, για τον οποίο μάλιστα προτείνει να ονομαστεί Δήμος Αθαλάσσας. .

Σε ότι αφορά τη Λεμεσό, τέθηκε το σενάριο για συνένωση του Δήμου Ύψωνα με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών, με την τάση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο να φαίνεται πλειοψηφεί.

Στη Λάρνακα, η τάση εντός της επιτροπής, ήταν υπέρ της τροπολογίας του ΔΗΣΥ για να μη συνενωθεί η Αραδίππου με τον Δήμο Λάρνακας. Η Αραδίππου, αναμένεται να συνενωθεί με τις κοινότητες Τρούλλων και των Κελιών ως νέα προσθήκη. 

Στην Πάφο, η πλειοψηφική τάση της επιτροπής Εσωτερικών, καταγράφηκε υπέρ της συνένωσης της Πέγειας με τις κοινότητες Κισσόνεργας, Ακουρσού, Κάθηκα, Ίνιας και Κάτω Αρόδων, ενώ η Χλώρακα η Έμπα και η Λέμπα θα παραμείνουν κοινότητες.  Επίσης καταγράφηκε η τάση για συνένωση της Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου.

Στην Αμμόχωστο εντός της επιτροπής Εσωτερικών, καταγράφηκε η πλειοψηφική τάση για δημιουργία δύο δήμων. Τον πρώτο Δήμο θα συναποτελούν η Αγία Νάπα, η Σωτήρα, το Λιοπέτρι, το Αυγόρου και η Άχνα, ενώ ο δεύτερος δήμος θα αποτελείται από το Παραλίμνι, τη Δερύνεια, το Φρέναρος και την Αχερίτου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ, που επιμένει στους τρεις δήμους στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Ο συνολικός αριθμός

Με δεδομένο ότι προκρίνεται το σενάριο που θέλει τα Πολεμίδια, τη Δερύνεια και τη Γεροσκήπου θα συνενώνονται με άλλους δήμους, αυτόματα ο αριθμός των Δήμων από 20 (σ.σ. αυτός είναι ο αριθμός στην τελευταία έκδοση του Νομοσχεδίου) πέφτει στους 17, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και την επιδίωξη του Υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, με την προσθήκη του Δήμου Αραδίππου δεν αποκλείεται ο τελικός αριθμός των δήμων να ανέλθει στους 18, υπό την αίρεση πάντα του τι μέλλει γενέσθαι με τον δήμο Στροβόλου. Σε περίπτωση που ο Στρόβολος συνενωθεί, είτε με τον μητροπολιτικό δήμο Λευκωσίας, είτε με τον δήμο Λακατάμιας, ο συνολικός αριθμός των δήμων θα πάει και πάλι στον αριθμό 17.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν συνενώσεις και δημοψηφίσματα-Κίνδυνος να νερωθεί η Μεταρρύθμιση

Οι δηλώσεις των βουλευτών

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε πως «η Επιτροπή Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει σήμερα την εξέταση του συνόλου των ζητημάτων που αναφύονται από τις τροπολογίες των κοινοβουλευτικών ομάδων, στο πακέτο των νομοθετημάτων που αφορούν την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Έχουμε διεξέλθει συνολικά μια - μια τις τροπολογίες, κάποιες από αυτές έχουν ήδη ενσωματωθεί στα κείμενα, ενώ κάποιες άλλες απορρίφθηκαν. Εκτιμώ ότι αριθμός τροπολογιών από αυτές που ήδη συζητήθηκαν θα αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από την Ολομέλεια της Βουλής. Ως γνωστό, έχουμε αποφασίσει ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα παραπέμψει τα Νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρόθεση αυτά να τεθούν ενώπιον της για ψήφιση στις 24 Φεβρουαρίου 2022, κατά πάσα πιθανότητα, σε ολοήμερη συνεδρίαση», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα ζητήματα που ήταν ενώπιον της Επιτροπής για λήψη τελικής απόφασης, επί του παρόντος και επί της αρχής, «διατηρείται η πρόνοια για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Αναφορικά με τα τοπικά δημοψηφίσματα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροπολογίες, που προσδιορίζουν τα τοπικά δημοψηφίσματα στην κυριολεξία. Να είναι δηλαδή τοπικά, ανά κοινότητα ή ανά πόλη. Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση που λέει ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνονται ανά σενάριο και να αφορά τις συγκεκριμένες συνενώσεις, αν είναι δηλαδή 20 οι Δήμοι να γίνουν 20 δημοψηφίσματα και βεβαίως υπάρχει και η θέση για μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Στα κείμενα των νομοσχεδίων, διατυπώνεται η γενικότερη αναφορά, έχοντας βέβαια υπόψη ότι οι υπόλοιπες θέσεις θα διατυπωθούν μέσω τροπολογιών στην Ολομέλεια της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής των αντιδημάρχων, είπε, «έχει παραμείνει πρόνοια για εκλογή αντιδημάρχων από τα δημοτικά διαμερίσματα, από τα οποία προέρχονται. Όσον αφορά την εκλογή δημοτικών συμβούλων έχει υπάρξει μια σημαντική προσθήκη στη συζήτηση, η οποία τελεί βέβαια υπό την έγκριση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων. Η πρόνοια αυτή, σε αντιδιαστολή με το υφιστάμενο σύστημα και για να διευκολύνουμε την εκλογή υποψήφιων μικρότερων κομμάτων με χαμηλότερα ποσοστά, προβλέπει ότι στη δεύτερη κατανομή δεν θα υπάρχει πλαφόν, ούτε και η προϋπόθεση κατάληψης έδρας από κόμματα που είχαν καταλάβει έδρα από την πρώτη κατανομή».

«Μέσα από τη συζήτηση και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για ενδεχόμενη μείωση δήμων σε όλες τις επαρχίες μένει ανοικτό το ζήτημα των σεναρίων και του αριθμού των δήμων. Είναι ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο Τροπολογιών στην Ολομέλεια. Έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλίσεις, κυρίως σε προσθήκες που έγιναν στα ίδια τα σενάρια, σε ό,τι αφορά κάποιες κοινότητες, ειδικότερα στην επαρχία της Πάφου, για να καταστούν πιο εύρωστοι, πιο αποτελεσματικοί και οικονομικά πιο βιώσιμοι κάποιοι δήμοι», πρόσθεσε.

«Ο προβληματισμός για ενδεχόμενη μείωση δήμων από κοινοβουλευτικές ομάδες εκφράστηκε για το σύνολο των επαρχιών. Θέση του ΑΚΕΛ, είναι ότι τα υφιστάμενα σενάρια εξυπηρετούν μια ισορροπία που υπάρχει: οικονομική, γεωγραφική και πολιτική, με την έννοια την εθνική. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ημικατεχόμενους δήμους, που προνοούνται στα σενάρια και υπάρχουν σκέψεις για διαφοροποιήσεις. Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες δεν επήλθαν στην σημερινή συνεδρίαση. Έχουν όμως κατατεθεί από κόμματα συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα σενάρια όλων των επαρχιών».

«Έχουμε αποφασίσει, ότι παρότι ολοκληρώσαμε τη διαδικασία με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, για σκοπούς περαιτέρω βεβαιότητας σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των κειμένων η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνέλθει εκ νέου στις 10 Φεβρουαρίου με αποκλειστικό αντικείμενο την επιβεβαίωση του κειμένου των Νομοσχεδίων. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί πως ότι συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών όλη αυτή την περίοδο, έχει ενσωματωθεί κατά τρόπο που όλα τα κόμματα έχουμε συναποφασίσει», είπε ο κ. Δαμιανού.

«Επίσης, έχει αποφασιστεί, ότι θα υπάρχει όριο θητειών συνολικά. Αυτό αφορά  τρεις θητείες αθροιστικά, χωρίς να δίνεται αναδρομικότητα, δημιουργώντας μια εξαίρεση, λαμβανομένης υπόψη της πολιτικής γεωγραφίας και δημογραφίας, για κοινότητες κάτω των 100 εκλογέων. Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω, το σύνολο των συναδέλφων, τους λειτουργούς του Κοινοβουλίου, αλλά και τους συνεργάτες μας, διότι η δική τους συνδρομή στην όλη προσπάθεια ήταν καθοριστικής σημασίας», κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Σύκας σημείωσε πως, «μετά από πέντε μήνες επίμονης προσπάθειας η Επιτροπή Εσωτερικών κατέληξε σήμερα στην τελευταία της συνεδρία συζητώντας τροπολογίες και επιτέλους θα οδηγηθούν τα τρία νομοσχέδια των περί κοινοτήτων νόμου, των περί Δήμων νόμου και επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης στην Ολομέλεια της Βουλής την πρωινή της 24ης Φεβρουαρίου».

Ήταν όντως, πρόσθεσε, «μια επίμονη προσπάθεια για αυτό εξ’ αφορμής θέλω να εκφράσω τις θερμότατες μου ευχαριστίες τόσο στον Πρόεδρο της Επιτροπής αλλά και σε όλα τα μέλη ανεξαιρέτως της Επιτροπής, για το πνεύμα συνεργασίας, συναντίληψης και πάνω από όλα υπευθυνότητας που έχει επικρατήσει».

«Κατά τη σημερινή μας συνεδρία έχουν γίνει οι τροπολογίες, έχουμε αποφασίσει για την εκλογή των Αντιδημάρχων, για την εκλογή του Προέδρου του επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης. Θα συζητήσουμε, αφού έχουμε πάρει σήμερα το θέμα εκλογής πρώτης και δεύτερης κατανομής των Δημοτικών Συμβούλων, όπως επίσης έχουμε εξετάσει και το ενδεχόμενο εκείνο που οι μικρές κοινότητες για το θέμα θητειών αναφέρομαι, θα μπορούμε κατ’ εξαίρεση κάποιες από τις κοινότητες να μπορεί να επεκταθεί η θητεία των υφιστάμενων», εξήγησε ο κ. Σύκας.

«Ευελπιστώ ότι μέχρι τις 24 του Φεβρουαρίου θα πάμε στην Ολομέλεια με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία και είμαι σίγουρος ότι μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες πραγματικά τις έχει ανάγκη ο τόπος μας», κατέληξε.

Εκ μέρους των Οικολόγων, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε πως ήταν για το θέμα των συνενώσεων. «Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και πολιτικές θέσεις που έχουν σχέση με επιδιώξεις κάποιων κομμάτων. Εμάς η επιδίωξη μας είναι: τα συμπλέγματα που θα γίνουν να έχουν τη φέρουσα ικανότητα να διαχειρίζονται και τις υπηρεσίες σωστά, αλλά και τα θέματα που μας απασχολούν, από την πλευρά της οικολογίας και της κλιματικής αλλαγής – και είναι αυτά που προωθήσαμε. Αυτές ήταν οι εισηγήσεις μας».

«Προσπαθήσαμε με τη σειρά μας να κάνουμε προτάσεις για να μειώσουμε τους Δήμους. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε από τη μια η Κυβέρνηση να λέει ότι θέλουμε πιο λίγους Δήμους, αλλά να προσθέτουμε ένα Δήμο τον οποίο προσθέτει η Κυβέρνηση. Αν θα πάμε για μείωση Δήμων, πρέπει όλοι να συμβιβαστούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε, φτάνει να μην είναι εις βάρος των πολιτών. Φτάνει να μην είναι εις βάρος της φέρουσας ικανότητας για να προσφέρουν, αυτά που πρέπει να προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους πολίτες», κατέληξε.

Προσπάθεια για αφαίρεση της πρόνοιας για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα καταβάλλει η ΔΗΠΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τις επόμενες 24 ημέρες, δήλωσε ο Βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας.

«Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών αποφασίστηκε δημοκρατικά μεν (εμείς διαφωνούσαμε)  η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, για να αποφασίσει ο κόσμος αυτό που εμείς εδώ και τρία χρόνια δεν  τολμούμε˙ να αναλάβουμε την ευθύνη και να πάρουμε αποφάσεις», ανέφερε ο κ.  Μουσιούττας σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Δημοκρατική Παράταξη.

Και ενώ είμαστε 11 Μέλη στην Επιτροπή, πρόσθεσε, «περιμένουν κάποιοι από τον κόσμο να φέρει θετική ή αρνητική απόφαση για το ποιος θα ενωθεί με ποιον».

Ως Μέλη της Επιτροπής, σημείωσε ο κ. Μουσιούττας, «ξεχάσαν κάποιοι  ότι υπάρχει γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας που λέει ότι τα όποια δημοψηφίσματα  πρέπει να προηγηθούν  της ψήφισης του Νόμου, άρα αυτά πρέπει να διεξαχθούν  πριν την 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή δεν μπορεί να ψηφιστεί ο Νόμος και να αναφέρεται μέσα ότι τελεί υπό την αίρεση δημοψηφίσματος που θα γίνει μεταγενέστερα. Εύχομαι και ελπίζω ότι οι απόψεις για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων θα αλλάξουν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα».

«Έχουμε μπροστά μας 24 μέρες και εμείς ως ΔΗΠΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να αφαιρεθούν τα δημοψηφίσματα γιατί πιστεύουμε ότι θα καταστρέψουν την Μεταρρύθμιση και δεύτερον ο αριθμός τω Δήμων να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος», είπε.

«Εμείς τολμήσαμε και προτείναμε 14 Δήμους, μειώνοντας των αριθμό των δήμων σε κάθε επαρχία. Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτές τις μέρες  θα καταφέρουμε να πείσουμε και άλλες πολιτικές δυνάμεις για μικρότερο αριθμό δήμων και απάλειψη των δημοψηφισμάτων», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ
Διαψεύδει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γεωργός-«Πήραμε έγκριση από την Τετάρτη, χτύπησαν δύο τρακτέρ»