Σ. Στεφάνου: Η κατάσταση σήμερα στο Κυπριακό είναι απογοητευτική

Η κατάσταση σήμερα στο Κυπριακό είναι απογοητευτική, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στην ταφή των λειψάνων του Βρυωνή Πιερή Αδάμου, στον ΙΝ Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ορμήδεια. Είπε επίσης ότι «η Τουρκία προκαλεί και παρανομεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενη το παρατεταμένο αδιέξοδο, δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα υποσκάπτοντας την προοπτική της λύσης».

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, μέσα και έξω από τη Βουλή θα συνεχίσει να ενισχύει την προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ώστε η Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων, να ανοίξει τα αρχεία της και να δώσει πληροφορίες, να συνεργαστεί για να επιλυθεί το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Μαζί με τον αγώνα για διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των των αγνοουμένων, θα συνεχίσουμε, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, τον αγώνα για να ζωντανέψουμε την προοπτική η χώρα μας να απελευθερωθεί και να επανενωθεί με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

«Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση σήμερα στο Κυπριακό είναι απογοητευτική» ανέφερε, λέγοντας πως η τουρκική πλευρά επίσημα πλέον θέτει θέμα λύσης δύο κρατών, κάτι που εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε.

Ο χρόνος που περνά, περνά σε βάρος μας, σε βάρος της Κύπρου, σε βάρος του τερματισμού της κατοχής και της λύσης του Κυπριακού, γι' αυτό, είπε, χρειάζεται να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας και αξιοποιώντας όσα πετύχαμε στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε πως τα «μεγαλεπήβολα ΜΟΕ» που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν μπορούν να δώσουν αποτελεσματική διέξοδο για τη διάρρηξη του αδιεξόδου. Δοκιμάστηκε αυτή η τακτική στο παρελθόν και όχι μόνο απέτυχε, αλλά περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση, είπε. Πρέπει, συνέχισε, να μείνουμε επικεντρωμένοι στη συζήτηση της ουσίας του προβλήματος και επιβάλλεται να συναντήσουμε με τις πρωτοβουλίες μας, όσα ο ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας υποδεικνύουν προς τα εμπλεκόμενα μέρη.  

«Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα δρόμο και ένα τρόπο. Το δρόμο της λύσης που συμφωνήσαμε με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών» και τις επίμονες, όπως ανέφερε, εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, στις οποίες, σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου «πρέπει να ανταποκριθούμε».

Το ΑΚΕΛ, είπε, κατέθεσε στον Πρόεδρο συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία «δίνουμε περιεχόμενο σε όσα προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Στο χέρι του είναι να αξιοποιήσει την πρόταση. Αυτός διαχειρίζεται το Κυπριακό, αυτός κρίνεται από τα αποτελέσματα, τα οποία μέχρι σήμερα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά».

«Είμαστε τα θύματα και διεθνώς μας φορτώνονται οι ευθύνες. Αυτό τουλάχιστον έπρεπε να προβληματίσει τον Πρόεδρο για την πολιτική που ακολουθεί» ανέφερε.

Καταλήγοντας είπε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο μας, ούτε έχουμε το δικαίωμα να συμβιβαστούμε με την κατοχή. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε αδικαίωτες τις θυσίες των παλικαριών μας, όπως του Βρυωνή, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς να αναπνέουμε αέρα ελευθερίας, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Τον αμανέ τους για διώξεις σφετεριστών συνεχίζουν οι τούρκοι-«Θα υπάρξει απάντηση αν συνεχιστούν»
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Για περιφερειακές εξελίξεις συνομίλησαν Ρούμπιο-Κόμπος
Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο τηε Εσθονίας ο ΠτΔ-«Kοινές απόψεις για μεγάλα ζητήματα»
Κατηγορεί την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ ότι δεν παρέστη στο Συνέδριό του, «δεν μας προσκαλέσατε», απαντούν στο Προεδρικό
Έμπρακτη η αλληλεγγύη Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κύπρο, λέει ο Συμπρόεδρός της
Τη σταθερή αλληλεγγύη της Λιθουανίας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Ναουσέντα
Προκλητική παρουσία «ελληνόφωνων ακαδημαϊκών και πολιτικών παραγόντων» στα κατεχόμενα καταγγέλλει το ΕΛΑΜ
Πρόσταγμα Στεφάνου για πολιτική αντεπίθεση της Αριστεράς-«Είμαστε κόμμα ανανεωμένο, μαχητικό και ισχυρό»
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα συνεχίσουν να ενισχύονται οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας με Λιθουανία
Παραδόθηκε στον Υφ. Μετανάστευσης το εκσυγχρονισμένο ν/σ για τους πρόσφυγες