Μετέωρο το άνοιγμα σχολείων, θέλουν να προλάβουν τα Θεοφάνια-Ασκήσεις επί χάρτου

Άρχισε να σφίγγει για τα καλά ο κλοιός στα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω της τεράστιας έξαρσης κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία μία εβδομάδα και η οποία οφείλεται στην ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει ξεπεράσει την Δέλτα και είναι πλέον κυρίαρχη στο νησί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 3.538 τα κρούσματα, ένας νεκρός-Ξεπέρασαν τους 200 οι ασθενείς στα νοσοκομεία

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων, από το βράδυ της Κυριακής έχει ξεπεράσει τους διακόσιους, με το Υπουργείο Υγείας και τους ειδικούς να παρακολουθούν επισταμένα την κατάσταση, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να ανοιχθούν νέες κλίνες. 

Ωστόσο το μεγάλο βάρος, που αναμένεται να κληθούν να σηκώσουν τις επόμενες μέρες, αφορά τις εντατικές, αφού ο αριθμός αναπνευστήρων που διαθέτει η Δημοκρατία είναι συγκεκριμένος και αν υπερκαλυφθούν οι ανάγκες, τότε το παιχνίδι θα έχει ήδη χαθεί. 

Ως εκ τούτου, οι τεράστιοι αριθμοί κρουσμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των νοσηλειών, θα φέρουν αναπόφευκτα, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, νέα μέτρα για αναχαίτιση της ταχύτατης εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Τα μέτρα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί

Τα μέτρα που θα ληφθούν, θα αφορούν όπως όλα δείχνουν διάφορους τομείς, με τους ειδικούς να μαζεύουν τις εισηγήσεις τους, για να τις παρουσιάσουν ενώπιον του υπουργού, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ώστε να παρθούν αποφάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. 

Μεταξύ των επιπρόσθετων μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι η μείωση των συναθροίσεων, τόσο σε οικίες, όσο και σε χώρους εστίασης.

Σχολιάζοντας στον REPORTER το ενδεχόμενο λήψης του συγκεκριμένου μέτρου, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως «είναι μια πιθανότητα, εάν τα κρούσματά μας είναι μεσούρανα». 

Ένα άλλο μέτρο που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των ειδικών, είναι η καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων, για τα οποία έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, «θα το μελετήσουμε την Τρίτη ανάλογα της επιδημιολογικής εικόνας και του αριθμού των κρουσμάτων. Για να είμαι ειλικρινής εγώ βλέπω ότι πολλά παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε πίσω είτε γιατί θα είναι σε αυτοπεριορισμό, είτε γιατί είναι θετικά, είτε γιατί είναι επαφές. Το ίδιο ισχύει και για τους δάσκαλους και τους καθηγητές». 

Από την πλευρά της η δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, τόνισε πως επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί μέχρι σήμερα, για ανοιχτά σχολεία, αφού ο υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός για τακτικό έλεγχο και έγκαιρη απομόνωση των επαφών. 

«Ο προβληματισμός που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή είναι ότι από τη μια καλούμαστε να διαχειριστούμε μια αθρόα διασπορά του ιού στην κοινότητα και παράλληλα ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος. Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Οι μέρες είναι κρίσιμες και αυτοί οι αριθμοί που βλέπουμε είναι η αρχή του κύματος της Όμικρον. Αφού δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τι συμβαίνει στο κομμάτι της νοσηρότητας και του τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία, καλό είναι να είμαστε συνετοί και προσεχτικοί. Δεν είμαι υπέρ της μίας ή της άλλης κατεύθυνσης», υπέδειξε η κ. Πανά.

Ένας άλλος άξονας τον οποίο θα εξετάσουν οι ειδικοί, είναι η εορτή των Θεοφανείων, για την οποία δεν αποκλείεται να μπουν φραγμοί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο παρατηρείται συνωστισμός κατά τις ρίψεις σταυρών στη θάλασσα και σκέφτονται με ποιο τρόπο θα περιορίσουν την μαζική προσέλευση.

Τέλος, μελετάται το ενδεχόμενο μείωσης της καραντίνας, από τις δέκα μέρες στις πέντε για όλο τον πληθυσμό, μέτρο το οποίο τι δεδομένη στιγμή ισχύει μόνο για τους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με την δρ. Πανά, αυτό το μέτρο υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε στο νοσοκομειακό χώρο, που δεν είναι απλά ουσιώδης υπηρεσία, αλλά είναι η απόλυτη ουσιώδης υπηρεσία για διαχείριση της πανδημίας. «Απ' εκεί και πέρα, όσο πληθαίνουν τα δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια της μολυσματικότητας συναρτήση της Όμικρον, παρακολουθούμε κι εμείς για να αποφασίσουμε κατά πόσον χρειάζεται οριζοντιοποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και στο χώρο εργασίας. Το σημαντικό είναι να μένουμε στο σπίτι τις πρώτες μέρες που έχουμε τα συμπτώματα, παρά τις επόμενες, εφόσον είναι ήπια η συμπτωματολογία».

Στην αρχή του κύματος

Στο μεταξύ, η κ. Πανά, κληθείσα να τοποθετηθεί για την πορεία του κύματος της Όμικρον και παρότι τα κρούσματα ξεπέρασαν στις πέντε χιλιάδες, εντούτοις η άποψή της είναι πως ακόμα η Κύπρος βρίσκεται στην αρχή του κύματος και όχι προς το τέλος του, χωρίς να αποκλείεται οι αριθμοί να εκτοξευθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες. 

Την ίδια άποψη, διατύπωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Κύπρο, σε ποσοστό 80%, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσει το 100%. 

Ως εκ τούτου, το ρεκόρ της παραμονής Πρωτοχρονιάς με 5048 κρούσματα είναι θέμα χρόνου να σπάσει, από ένα μεγαλύτερο, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να αναφερθεί με ακρίβεια στον αριθμό που θα αναρριχηθούν οι νέες λοιμώξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»