Κέικ Μπανάνας-Γεωγραφία
07:00 - 29 Ιανουαρίου 2022
Για κάθε στιγμή της ημέρας! Συνταγή από: Μαρία Παπαγεωργίου
ΥΛΙΚΑ
- 150 γρ. φιστίκια καβουρδισμένα
- 240 γρ. ζάχαρη
- 4 μέτριες μπανάνες
- 300 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 150 γρ. ηλιανθέλαιο
- 50 γρ. βούτυρο αλατισμένο
- 3 αυγά
- 1 κ.σ. σπιτική βανίλια ή 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
- 1 κ.γλ. baking powder
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 15 γρ. σκόνη κακάο
- 80 γρ. άλειμμα σοκολάτας (Nutella)
- 1 πρέζα αλάτι
- σπιτική σάλτσα καραμέλας (προαιρετικά)
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- μπολ
- στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Βάζετε στον κάδο 150 γρ. καβουρδισμένα φιστίκια και αλέστε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 240 γρ. ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10.
Βήμα 3
Προσθέστε τις 4 μέτριες μπανάνες, 300 γρ. αλεύρι φαρίνα, 150 γρ. ηλιανθέλαιο, 50 γρ. βούτυρο αλατισμένο, 3 αυγά, 1 κουταλιά σπιτική βανίλια, 1 κουταλάκι baking powder, 2 κουταλάκια μαγειρική σόδα και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 4
Μεταφέρετε στη φόρμα περίπου το μισό μείγμα και αφήστε στην άκρη.
Βήμα 5
Προσθέστε στο υπόλοιπο μισό μείγμα, που έχετε στον κάδο, 15 γρ. κακάο, 80 γρ. άλειμμα σοκολάτας, μια πρέζα αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 6
Μεταφέρετε το σοκολατένιο μείγμα στη φόρμα. Προσθέστε σχεδόν όλα τα αλεσμένα φιστίκια γύρω -γύρω στο μείγμα. Προαιρετικά προσθέστε 3 κουταλιές σάλτσα καραμέλας. Βυθίστε ένα πιρούνι στο μείγμα και κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσετε το σχέδιο "γεωγραφία" στο κέικ.
Βήμα 7
Ψήστε για 45 λεπτά περίπου στους 180°C, αέρα. Αφήστε το κέικ να κρυώσει, αλείψτε την επιφάνεια με άλειμμα σοκολάτας και γαρνίρετε με τα υπόλοιπα αλεσμένα φιστίκια που έχουν μείνει.
Παραλλαγή
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φιστίκια με καρύδια ή αμύγδαλα καβουρδισμένα.
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές