Στραμμένη η προσοχή στα μεγάλα φράγματα-Ποια παίρνουν σειρά για υπερχείλιση

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, με την εισροή νερού στα φράγματα, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο η εισροή ξεπέρασε τα έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα και έχοντας μάλιστα προκαλέσει την υπερχείλιση του φράγματος του Πωμού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι στιγμής έχει υπερχειλίσει το φράγμα Αργάκας χωρητικότητας 990 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού και Ξυλιάτου.

Μιλώντας στον REPORTER η Ανώτερη Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Αγάθη Χατζηπαντελή, σημείωσε ότι η κατάσταση και η εικόνα των φραγμάτων μας είναι πάρα πολύ καλή, αφού έχουμε αρκετά μεγάλες ροές τις τελευταίες ημέρες. «Η εισροή στα μεγάλα φράγματα μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν 6,109 ΕΚΜ, πάρα πολύ ψηλή εισροή. Μας δίνει μια πολύ μεγάλη ανάσα αυτό το γεγονός, καθώς έχουμε σχεδόν 69% αποθηκευμένη ποσότητα νερού, σε σύγκριση με το περσινό που ήταν 74%, άρα σημαίνει προχωρούμε αρκετά καλά. Την ίδια ώρα όμως, αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και η περσινή εισροή δεν ήταν και η καλύτερη που υπήρξε, απλά πέρσι έτυχε να έχουμε αποθέματα και από τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν ικανοποιητικά. Το γεγονός ότι πλησιάζουμε, την περσινή αποθηκευμένη ποσότητα, μας δίνει μια ανάσα γιατί θα μπορούμε να διαχειριστούμε με ικανοποιητικό τρόπο το νερό, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Εάν το ξεπεράσουμε και εκείνο το ποσοστό θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα ακόμη και για την επόμενη διετία που σίγουρα δεν μπορεί κανείς να τα προβλέψει».

Την ίδια ώρα, όπως συμπλήρωσε η κα. Χατζηπαντελή, είχαμε υπερχείλιση μικρών φραγμάτων μέχρι στιγμής, αλλά δεν είναι εκείνα που λύνουν τα προβλήματα τα μεγάλα. «Τα μικρά φράγματα τοπικά, εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τη γεωργική παραγωγή, για παράδειγμα τα φράγματα Ξυλιάτου, Αργάκας και Πωμού, τα οποία έχουν ήδη υπερχειλίσει και είναι πάρα πολύ θετικό και ικανοποιητικό αυτό το γεγονός. Πλησιάζουν στην υπερχείλιση και κάποια μεγάλα φράγματα, αλλά είναι κάτι που θα δούμε και στην πορεία με τις εισροές νερού που θα υπάρξουν».

Η προσοχή βρίσκεται στα μεγάλα φράγματα που πλησιάζουν να υπερχειλίσουν, όπως του Απρόκρεμμου της Πάφου και όλα θα εξαρτηθούν από τις ροές των επόμενων ημερών. «Αν δηλαδή συνεχιστεί η βροχόπτωση και μια σταθερή ροή. Δεν είναι απόλυτα προβλεπτά όλα. Σύμφωνα με το υδρολογικό έτος, πάντοτε ο Ιανουάριος είναι που θα δείξει και την ποσότητα εισροής νερού που θα υπάρξει. Ο Ιανουάριος, είναι ο πλούσιος μήνας αλλά ο Δεκέμβριος είναι καθοριστικός, για την κατάσταση που θα οδηγήσει ο Γενάρης. Αν δηλαδή μέσα στον Δεκέμβριο δοθεί η ευκαιρία στη γη να ξεδιψάσει ή να αρχίσει να έχουμε κάποια ροή, τότε ο Γενάρης είναι αποδοτικός και δίνει ροές που οδηγούν στα φράγματα και αυξάνει την αποθηκευτικότητα. Όλοι μήνες έχουν να παίξουν τον ρόλο τους. Ακόμη και ο Φλεβάρης είναι σημαντικός παίκτης, φτάνει να έχει προηγηθεί κάποιος κορεσμός στην υδατική κατάσταση του εδάφους, για να μπορέσει να υπάρξει απορροή».

Εάν υπάρχει ανησυχία για τα χαμηλά επίπεδα εισροής νερού σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η κα. Χατζηπαντέλη είπε ότι, «φυσικά υπάρχει ανησυχία, γιατί μέχρι σήμερα υπάρχει 68 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αρκετά καλό μεν σε σύγκριση με τα άνομβρα χρόνια, αλλά είναι πίσω δε από τις καλές υδρολογικές χρονιές. Και είναι κάτι που σίγουρα δεν είναι προβλέψιμο και αναμένουμε και εμείς και μετρούμε μέρα με τη μέρα. Η συνολική και αξιόπιστη εικόνα θα διαφανεί τέλος του Φλεβάρη, για να διαπιστώσουμε τις ολικές εισροές νερού που είχαμε φέτος στα φράγματά μας».

Ελπιδοφόρο επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι ο Ιανουάριος είναι ο πιο ευεργετικός μήνας ενός υδρολογικού έτους, καθώς είναι ο μήνας όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες εισροές νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, κάθε Ιανουάριο, σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες ποσοτικές εισροές νερού, με τον Ιανουάριου φυσικά της περιόδου 2018/2019 να ξεχωρίζει, καθώς υπήρξε 118.110 Ε.Κ.Μ εισροή νερού.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τη χωρητικότητα των φραγμάτων:

 

 

Δειτε Επισης

Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών
Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις
Καταρρίφθηκε ρεκόρ Guinness σε φιλανθρωπικό φεστιβάλ στο περιβόλι Αγίου Λαζάρου
Αξιοποίηση συνεργειών για ανταγωνιστικό αμπελοοινικό τομέα ζήτησε η υπουργός Γεωργίας
Επιστολή Δημάρχου ανατολικής Πάφου σε υπουργό Μεταφορών για έργο κυματοθραυστών
Έχουν δικαίωμα στην εργασία άτομα με ψυχικές διαταραχές-Στιγματισμένα και στην Κύπρο
Παραμένει ταμπού η κατάθλιψη στην Κύπρο-Οι τρόποι αντιμετώπισης και η αύξηση των περιστατικών
Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ
Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι Άλασσας-Διαμαρτυρήθηκαν για την ακύρωση εκλογής Σάββα (pics)