Δεν τους άρεσε το νομοσχέδιο για τις άδειες ασθενείας και τώρα ψάχνουν λύσεις

Με πυρά προς την αντιπολίτευση απάντησε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναφορικά με τη μη παροχή επιδόματος ασθενείας στα πρόσωπα ηλικίας 63 με 65 ετών, οι οποίοι δεν επέλεξαν να λάβουν πρόωρη σύνταξη και δεν έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα, γεγονός που δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των πολιτών.

Η υπουργός Εργασίας, ήταν ιδιαίτερα έντονη όταν τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, καθότι η Κυβέρνηση είχε καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή τον Μάρτιο του 2021 για να ρυθμιστεί το εν λόγω ζήτημα και παρακάλεσε, όπως τόνισε, να ψηφιστεί.

«Αποφασίστηκε από την αντιπολίτευση να αλλάξει όλο το νομοσχέδιο και να μπουν και όσοι δεν εργάζονται για να λαμβάνουν αυτό το επίδομα. Δεν δίνουμε επιδόματα, αλλά λεφτά πίσω απ’ αυτά που δίνει ο φορολογούμενος», διευκρίνισε η κ. Αιμιλιανίδου.

Όπως εξήγησε, εάν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, όσοι αδικούνται φέτος, όπως της ανέφερε η Επιτροπή, θα λάμβαναν το επίδομα από την περσινή χρονιά. «Με τις τροποποιήσεις που μπήκαν υπήρξε θέμα αντισυνταγματικότητας και το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θέλω το συντομότερο να ρυθμιστεί το επίδομα ασθενείας. Δεν γίνεται να μην παίρνουν επίδομα αυτοί οι άνθρωποι, γιατί μπήκαν κάποιες αντισυνταγματικές διατάξεις στο νόμο», υπέδειξε.

Η υπουργός, ζήτησε από την Επιτροπή χρόνο, για να μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα και να λάβει γνωμάτευση για το κατά πόσον μπορεί να επαναφέρει το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε από την πλευρά του ότι κάτι παρόμοιο συνέβη και στην περίπτωση του νομοσχεδίου με τις μόνιμες αναπηρίες, το οποίο ψηφίστηκε πριν δύο εβδομάδες από την Ολομέλεια, με την υπουργό να δηλώνει ότι η περίπτωση του επιδόματος ασθενείας είναι διαφορετική από εκείνη των μόνιμων αναπηριών.

«Στις μόνιμες αναπηρίες ήταν διαφοροποιημένο το νομοσχέδιο και επανακατατέθηκε. Τώρα δεν θα είναι διαφοροποιημένο. Δεσμεύομαι να μιλήσω με τον Γενικό Εισαγγελέα κι αν μπορώ να καταθέσω κατεπείγον ξανά το νομοσχέδιο, τότε ευχαρίστως», κατέληξε. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, τόνισε ότι «καμία πλευρά δε θα πρέπει να περιχαρακώνεται στις θέσεις της, όταν άνθρωποι 63+ ετών, που έχουν προσβληθεί από COVID-19 αυτή την περίοδο, δεν έχουν το δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, τόνισε την έγκαιρη υποβολή νομοσχεδίου για το θέμα. «Δυστυχώς η επιμονή της αντιπολίτευσης να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο αντισυνταγματικές πρόνοιες, οδήγησε την όλη προσπάθεια σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο», είπε και συμπλήρωσε ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος, ώστε να επανέλθει το αρχικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρίσκουν χρυσή τομή για την άδεια πατρότητας-Πρόβλημα στη ρύθμιση επιδόματος

Δειτε Επισης

Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Πράσινο στην διεξαγωγή της δικοινοτικής του Δήμου Αμμοχώστου-Διαβήματα σε ΥΠΕΞ από διαφωνούντες
Έξω από το τουρκικό προξενείο Κύπριοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη-Έστειλαν μήνυμα με φλεγόμενο «Δεν ξεχνώ»
Προετοιμάζεται για τον «Αlexandro» η Κύπρος-Σε ισχύ η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής
Παραμένουν οι μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα-Περισσότερες οι άνεργες γυναίκες από τους άνδρες
Άνω τελεία για το θέμα της βίας και παρενόχλησης στην εργασία-Ξανά σε διαβούλευση η Κυβέρνηση
Δικαιώνει γυναίκα στρατιωτικό η Επ. Διοικήσεως που έμεινε έγκυος το 1993
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Ειδική Οικιακή Διατίμηση της ΑΗΚ για χαμηλοσυνταξιούχους και μονογονιούς