Αντί για… stay, πήγαινε έλα οι μαθητές για test

Διασκεδάζει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών για το Test to stay, το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αλλάζει την απόφαση του για να υποβάλλονται σε διαγνωστική εξέταση οι μαθητές σε ειδικό χώρο εντός της κάθε σχολικής μονάδας, με την νέα απόφαση που έχει παρθεί,  να είναι η ομαδοποίηση σχολείων και η δημιουργία σημείων δειγματοληψίας σε συγκεκριμένους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τίθεται σε ισχύ το Test to Stay-Ανήσυχοι οι γονείς, αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

Σύμφωνα με τον σύμβουλο επικοινωνίας Κωνσταντίνο Αθανασίου, πάρθηκε η απόφαση να διαφοροποιηθεί η επιτήρηση των παιδιών κατά τη διάρκεια που θα γίνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις Test to stay. «Εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν σχολικές μονάδες που θα αποτελούν χώρους ελέγχου, για τους μαθητές που θα είναι στενές επαφές, στη δημοτική εκπαίδευση».

Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, από τα κρούσματα που θα προκύψουν εντός της ημέρας στις σχολικές μονάδες, οι επαφές τους θα πρέπει να μεταβούν την Τρίτη στους χώρους που θα τους υποδειχθεί μαζί με τους κηδεμόνες τους, για να υποβληθούν σε test κι αν είναι αρνητικοί να επιστρέψουν πίσω στο σχολείο τους.

«Γίνεται η χαρτογράφηση των σχολείων παγκύπρια, ώστε να εντοπιστούν τα σχολεία που θα στελεχωθούν με κινητές μονάδες. Αν για παράδειγμα ο Στρόβολος έχει τέσσερα δημοτικά σχολεία, θα καλυφθούν τα δύο».

Πάντως η εν λόγω διαφοροποίηση θα προκαλέσει προβλήματα στους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους από τον ένα χώρο στον άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας για το Test to stay-Όλες οι λεπτομέρειες

Έκτακτες συσκέψεις Χατζηπαντέλα-εκπαιδευτικών

Στο μεταξύ, έκτακτες συσκέψεις θα έχει σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, με εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηπαντέλας θα έχει σύσκεψη το μεσημέρι με την ΟΕΛΜΕΚ και το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ΟΛΤΕΚ.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας είπε ότι σήμερα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο του test to stay στα σχολεία, εάν και εφόσον εντοπιστούν κρούσματα και πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό ουσιαστικά αφορά τις επαφές που θα δηλώνονται μέσα στο σχολείο, δηλαδή τα κρούσματα ή στενές επαφές που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα εκεί συνεχίζουν να είναι σε αυτοπεριορισμό.

Το μέτρο, συνέχισε ο κ. Χατζησάββας, δεν ισχύει για τους μαθητές, που είναι ήδη είναι σε αυτοπεριορισμό.

«Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από τα σήμερα. Άρα, αύριο θα δούμε αν υπάρχουν αντιδράσεις από τα σχολεία, που υπάρχουν αντιδράσεις διότι οι εκπαιδευτικοί είναι τόσο πολύ εξουθενωμένοι από αυτές τις διαδικασίες που πρέπει να υλοποιούνται για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά μέτρα, που πραγματικά δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία που θέτει πρωτίστως και σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτά θα τα δούμε σήμερα με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις».

Σε παρατήρηση ότι στα λύκεια δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι στα λύκεια δεν μπορεί να εφαρμοστεί επειδή διενεργούνται εξετάσεις, προσθέτοντας ότι εκεί εφαρμόζεται άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Άρα, άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο είναι για τους μαθητές του λυκείου, άλλο για τους μαθητές που θα είναι μέσα στο γυμνάσιο και άλλο για αυτούς που μόλις σχολάσουν να πηγαίνουν στο σπίτι τους. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη σκέψη, αυτή τη λογική. Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είναι ότι πρέπει κανονικά να αποσύρουν αυτό το μέτρο, διότι πέραν των πρακτικών δυσκολιών, φέρνει σε κίνδυνο την υγεία και άλλων που βρίσκονται μέσα στο σχολείο, των συμμαθητών τους, των εκπαιδευτικών, του προσωπικού του σχολείου, αλλά κυρίως και εκείνων των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμεία επίθεση ακαδημαϊκών για τα μέτρα στο ΤΕΠΑΚ-«Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Όπως είπε, υπάρχει ένας προβληματισμός μέσα στα σχολεία για το ποιος είναι εκείνος που θα αναλαμβάνει να συνοδεύσει τους μαθητές, να τους βάλει σε ένα χώρο ξεχωριστά, να περιμένουν την κινητή μονάδα πότε θα έρθει.     

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός και από τα μέλη μας, από τους εκπαιδευτικούς μας, ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε έτσι διαδικασία. Αυτά τα δεδομένα θα τα αξιολογήσουμε οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, μαζί με άλλα θέματα που μας απασχολούν», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σ. Κασσελάκης: Να γεμίσουμε με χιλιάδες "είμαι εδώ", μην φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γραφτείτε για το συνέδριο
Μήνυμα ότι «υπάρχει πάντοτε ελπίδα για το Κυπριακό» από τους Βρετανούς πριν τη συνάντηση με Χριστοδουλίδη
Ξέσπασμα Φαίδωνα μετά τη φωτιά σε δομή ανηλίκων-«Πωλούν σπίτια μόνιμοι κάτοικοι, ανθίζει ο αγοραίος έρωτας»
Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ-«Ο δήμος δεν είδε, δεν άκουσε»
Τραγική υπόθεση στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού
Κρατούμενη επιτέθηκε και κλώτσησε αστυνομικό κατά τη μεταφορά της από τη Λευκωσία στην Πάφο
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών