Άδεια τα ξενοδοχεία που έμειναν ανοιχτά στην Πάφο-Δεν ξεπερνά το 20% η πληρότητα

Πολύ χαμηλές είναι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου που είναι σε λειτουργία, μη ξεπερνώντας το 20% στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνο Μιχαηλίδη. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως το 25% των κλινών είναι διαθέσιμες αυτή την περίοδο στην επαρχία Πάφου, σημειώνοντας  πως ο Φεβρουάριος θα κινηθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα, ενώ οι ξενοδόχοι αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η διαχείριση της πανδημίας.

Οι πληρότητες, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι εξαιρετικά χαμηλές και όλα τα ξενοδοχεία που είναι σε λειτουργία τώρα λειτουργούν χωρίς κέρδος.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ξενοδόχοι που αποφάσισαν να παραμείνουν ανοικτοί, το έπραξαν με το σκεπτικό ότι δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, αλλά και για να διατηρηθεί κάποια ομαλότητα στην βιομηχανία.

Είναι θετικό, είπε ο ίδιος, ότι στην Αγγλία έχουν ανακοινώσει άρση διαφόρων μέτρων που αφορούσαν την πανδημία και συγκεκριμένα και τα ταξίδια, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ανακοινώσει ότι την 1η του Μάρτη του 2022 θα προχωρήσει στην άρση κάποιων περιορισμών, κάτι που χαρακτηρίζεται θετικό από πλευράς επανεκκίνησης της αγοράς.

Είπε ακόμη πως αν γίνει κατορθωτό να διαχειριστούμε την πανδημία και να μειωθούν τα κρούσματα, υπάρχει ενδιαφέρον για τις καλοκαιρινές διακοπές και από την Αγγλία που είναι η κύρια αγορά της Πάφου. Ως ξενοδόχοι, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, βρίσκονται σε επικοινωνία με μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον από την αγγλική αγορά για διακοπές στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα και στην Κύπρο.

Παρατήρησε ωστόσο, πως αυτό που τους ανησυχεί είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, που εάν δεν επιλυθεί μπορεί αύριο  να δημιουργήσει προβλήματα. 

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης  όταν ένας τουριστικός πράκτορας πωλεί πακέτο διακοπών στους πελάτες τους, εκείνοι έχουν την ευθύνη, για το τι παίρνει ο τουρίστας όταν έρθει στην Κύπρο για τις διακοπές του. Συνεπώς, ανέφερε, «εάν εμείς, δεν μπορέσουμε, να εκπληρώσουμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, που σχετίζονται με το τι υποσχόμαστε ότι είναι διαθέσιμο στα ξενοδοχεία, τότε  οι τουριστικοί πράκτορες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του εργατικού δυναμικού που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021 όπου ξενοδοχεία αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υπηρεσίες τους λόγω της έλλειψης του εργατικού δυναμικού. Είναι σημαντικό, είπε, να δοθούν λύσεις άμεσα στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού όχι μόνο για να στελεχωθούν σωστά, αλλά και για να καθησυχάσουν την αγορά ότι τα ξενοδοχεία της Κύπρου είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις καλοκαιρινές διακοπές των τουριστών. 

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου ανέφερε επίσης πως τα ξενοδοχεία πρέπει να έχουν τις άδειες λειτουργίας και τις πολεοδομικές άδειες, προσθέτοντας πως και οι ξενοδόχοι πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αν υπάρχουν εκκρεμότητες αλλά πρέπει και η Πολεοδομία να μπορεί να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις γρήγορα και να εκδίδονται οι κατάλληλες άδειες. 

Αναφορικά με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως τα ξενοδοχεία της Κύπρου αντιμετωπίζουν το πιο υψηλό κόστος και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και από την Ελλάδα ακόμη, με αποτέλεσμα να  καταντά η ηλεκτρική ενέργεια να είναι ένα από τα πιο σημαντικά κόστη που έχει ένα ξενοδοχείο. Πρόσθεσε ακόμη πως η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να περιοριστεί και ανεξαρτήτως της πληρότητας του ξενοδοχείου. 

Για το 2021, είπε ότι ήταν πολύ δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο ήταν θετικό ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου προσέλκυσαν τουρίστες υψηλότερης εισοδηματικής τάξης που ξόδεψαν περισσότερα χρήματα και εντός αλλά και εκτός των ξενοδοχείων . Μεγάλη ήταν, πρόσθεσε, και η συμβολή της ψηφιακής καμπάνιας που βοήθησε στο να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα της Επαρχίας Πάφου.

Τα μηνύματα που πρέπει να στείλουμε, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι ότι η Κύπρος είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθεί στη ζήτηση και να δώσει το επίπεδο των υπηρεσιών που υπόσχεται, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα επτά εκατομμύρια ευρώ
Ρίγος από τη δήλωση της Χαρίτας Μάντολες στο Ευρωκοινοβούλιο-«Οι κραυγές, οι φωνές είναι μέσα στα αυτιά μου δεν μπορώ να τις ξεχάσω»
Αποκατάσταση παροχής ρεύματος λόγω πρότερης βλάβης στον Σταθμό Βασιλικού
Παρέδωσε από τις 3 Ιουνίου τα κλειδιά της Μητρόπολης ο Τυχικός-Ζητά ξανά την απόφαση της Συνόδου
Μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων προϊόντων με νικοτίνη σε περίπτερα-Προειδοποιούν οι Φαρμακευτικές
Συνολικά 101 άτομα έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας από Ισραήλ μετά από αίτημα της Γαλλίας
Συνεδριάζει η ΠΟΕΔ για τους νέους κανονισμούς αξιολόγησης-«Να μην επαναλαμβάνουν στρεβλώσεις και ελλείψεις»
Πρόοδος στη διάγνωση κινδύνου για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
Διαφωνεί η Κυβέρνηση για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος, αναγκαία λέει η ΑΗΚ-«Δεν δικαιολογείται»
Καθησυχάζει ο Υπουργός Ενέργειας για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων-«Κρίνουμε ότι θα είναι προσωρινές»