Άρχισε η συζήτηση για την τέταρτη δόση-«Ίσως υπάρξει έξαρση της Δέλτα»

Είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας την Άνοιξη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι ίσως υπάρξει έξαρση της Δέλτα, που βρίσκεται στην κοινότητα.  

Σε ερώτηση αν βαδίζουμε προς το τέλος της πανδημίας, ο Καθηγητής ανέφερε ότι αρκετοί θεωρούν ότι λόγω της ηπιότητας της νόσου της Όμικρον, μπορούμε να εισέλθουμε στην ενδημική φάση του κορωνοϊού.

«Νομίζω αυτό είναι πολύ πρόωρο να το πει κάποιος μετά βεβαιότητας διότι έχουμε ξεχάσει ένα δύο πράγματα σχετικά με τον κορωνοϊό», είπε.

«Πρώτον, το γεγονός ότι μεταλλάσσεται και μέχρι στιγμής μας έχει παρουσιάσει τουλάχιστον πέντε παραλλαγές από τις οποίες οι τελευταίες δύο, η Δέλτα και η Όμικρον, μας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό και το δεύτερο είναι η πιθανότητα να μην προκύψει κάτι τι το νέο αλλά απλούστατα ενώ αυτή την στιγμή βλέπουμε μια καθοδική πορεία του κύματος της Όμικρον, η παραλλαγή Δέλτα είναι ακόμα στην κοινότητα και μπορεί να δούμε μια νέα έξαρση της», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ότι αυτά είναι αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο μελλοντικά. Επισήμανε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή, να συνεχίσουμε με κάποια μέτρα, που είναι αυτά της προσωπικής ασφάλειας μέχρις ότου είμαστε εντελώς σίγουροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα όσων είναι θετικοί για την πλατφόρμα Phase

Ενδημική φάση του κορωνοϊού

Σε ερώτηση τι να αναμένουμε στην ενδημική φάση του κορωνοϊού, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως αυτό εξαρτάται από ποιο στέλεχος θα είναι εκείνο που θα κυκλοφορήσει την δεδομένη στιγμή. «Εάν είναι η Όμικρον, ναι μεν λέμε ότι είναι λιγότερο νοσογόνος αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνη σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, σε υπέργηρα άτομα, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα», σημείωσε. «Στους τελευταίους, έστω και με τρεις δόσεις εμβολίου, τα επίπεδα των αντισωμάτων τους συνεχίζουν να είναι σε χαμηλά επίπεδα γι αυτό και αυτή την στιγμή γίνεται πολύς λόγος κατά πόσον τα άτομα αυτά θα πρέπει να πάρουν μια τέταρτη δόση», ανέφερε.

Από την άλλη μεριά για να έχεις κάτι ενδημικό, συνέχισε, σημαίνει ότι η ανοσία στην κοινότητα θα είναι τέτοια ούτως ώστε να επιτρέπεται η κυκλοφορία σε δεδομένες στιγμές που αυτή η ανοσία θα πέφτει.

«Δυστυχώς με τους κορωνοϊούς η ανοσία δεν είναι μακροχρόνια, δεν είναι για πάντα, σε κάποια άτομα πέφτει. Από την εμπειρία μας με τον συγκεκριμένο ιό που είναι μόλις δύο χρόνων και λόγω και των εμβολίων υπάρχουν υψηλά ποσοστά με ανοσία στην κοινότητα αλλά δεν ξέρουμε πως αυτή η ανοσία θα εξελιχθεί, δηλαδή κατά πόσο, όταν σε περιόδους που θα πέφτει η ανοσία θα ξαναπαρουσιάζεται ο κορωνοϊός και να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτά είναι πράγματα τα οποία αυτή την στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει κανείς», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αν η μάσκα θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη στην ζωή μας, είπε πως είναι μια ερώτηση την οποία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε με περισσότερη ασφάλεια σε δυο-τρεις μήνες.

Συζητήθηκε η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου

Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι συζητήθηκε η χορήγηση τέταρτης δόση εμβολίου «σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουμε περαιτέρω λοιμώξεις στα γηροκομεία μας κυρίως που τον τελευταίο καιρό είχαμε αρκετές αλυσίδες κρουσμάτων και εξακολουθούμε να έχουμε».

«Κοιτάζοντας όμως τα δεδομένα από το Ισραήλ και πώς συμπεριφέρεται ο ιός στην χώρα μας βλέπουμε ότι οι γέροντες μας νοσούν σχετικά ήπια την νόσο και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω να χρειάστηκε κάποιος νοσηλεία. Επομένως έχουμε υιοθετήσει την θέση, να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ανάλογα να πάρουμε απόφαση. Για τον γενικό πληθυσμό αυτή την στιγμή δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών τις επόμενες ημέρες

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι θα έχουμε μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών τις επόμενες ημέρες. «Αυτό είναι που ελπίζουμε να συμβεί, παρόλο που τις τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες έχει σταλώσει γύρω στις 2.200 κρούσματα την ημέρα και δεν λέει να πέσει», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι είχαμε ρεκόρ θανάτων την Τετάρτη, είπε ότι δεν ήταν θάνατοι που συνέβησαν σε μια ημέρα. «Οι χθεσινοί θάνατοι ήταν τρεις. Απλά ήταν μια επαναξιολόγηση κάποιων θανάτων που συνέβησαν από την 1η του Γενάρη βασιζόμενοι πάνω στα πιστοποιητικά θανάτου», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Kαμπανάκι για τα περί τέλους της πανδημίας-«Θέμα χρόνου η επόμενη μετάλλαξη»

Δειτε Επισης

«Η καλύτερη διαχρονικά επίδοση με αύξηση 5,6% όγκου επιβατών το 2024»-Ικανοποιημένο το Υπ. Μεταφορών
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στο Τζόκερ
Στους τρεις ανήλθαν οι νεκροί από γρίπη Α-Απεβίωσαν άλλοι δύο ασθενείς
«Δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο»-Φώναξαν έξω από το Προεδρικό κατά του Χέρτσογκ
Επανήλθε η πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες-«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση»
Εξέδωσε προειδοποίηση για το Τμήμα Μετεωρολογίας η Ελεγκτική-Εντόπισε αδυναμίες σε θέματα εισπράξεων
«Κύπρος γέφυρα ειρήνης, όχι ορμητήριο πολέμου»-Διαμαρτυρία και στη Λάρνακα για την επίσκεψη Χέρτσογκ
Άρχισε η αφαίρεση του φράκτη από τη Νεκρή Ζώνη (pics)
Παρατείνεται μέχρι την άλλη εβδομάδα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Έχασε τη ζωή του 43χρονος που νοσηλευόταν με γρίπη Α-Άλλοι πέντε διασωληνωμένοι