Σήμα κινδύνου για το μεταναστευτικό εξέπεμψε στους Ευρωπαίους ο Νουρής

Το πρόβλημα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές  παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής κατά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων, η οποία λαμβάνει χώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σε παρέμβασή του εξέφρασε τη χαρά του που του δίνεται  η ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις «για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τις χώρες μας και την ίδια την ΕΕ».

Σημείωσε ότι η συζήτηση γίνεται εδώ και πολύ καιρό γι αυτό, όπως είπε «ήρθε η ώρα να γίνουμε πρακτικοί και να λάβουμε αποφάσεις».

«Kαθώς η ροή παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνεται μέσω ορισμένων διόδων και προς συγκεκριμένους προορισμούς, περιλαμβανομένης της χώρας μου, και η πρακτική της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς αυξάνεται ανησυχητικά από τους γείτονες μας, είναι σαφές ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Υπουργός.

Ανάφερε ότι σήμερα το πρωί έγινε παρουσίαση της περίπτωσης της Λιθουανίας, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο στην Κύπρο, αφού το ποσοστό των αιτητών διεθνούς προστασίας και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας φθάνει στο 4,6% του πληθυσμού. Πρόσθεσε ότι το ποσοστό αφορά σε σχεδόν 50,000 άτομα.

«Τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, ενεργώντας ως θεματοφύλακες των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, θα πρέπει να αναλάβουν άμεση και αποφασιστική δράση για την πρόληψη της εισροής παράτυπων μεταναστών και της διείσδυσης δυνητικά εγκληματικών στοιχείων στην Ευρώπη», είπε ο κ. Νουρής.

« Από αυτή την άποψη, η διαχείριση των συνόρων είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόληψη των πρωτογενών ροών», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επαναλαμβάνουμε τη σταθερή θέση μας σχετικά με τη χρηματοδότηση των φυσικών φραγμών στα εξωτερικά σύνορα, ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της εισροής».

Τόνισε δε πως «στην περίπτωση της Κύπρου, το μέτρο αυτό θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται στην Πράσινη Γραμμή, η οποία αν και δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο, αποτελεί όμως το κύριο σημείο εισόδου των παράτυπων μεταναστών στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της Δημοκρατίας».

Εξέφρασε τη λύπη του που η πρόταση αναθεώρησης του κώδικα Σένγκεν δεν περιέχει σχετικές διατάξεις, αν και σχεδόν, όπως σημείωσε, «τα μισά κράτη μέλη το έχουν ζητήσει γραπτώς, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Charles Michel δήλωσε σαφώς ότι πρόκειται για ένα νόμιμο αίτημα».

Είπε πως «δεδομένου ότι η αποτροπή των αφίξεων από τη θάλασσα παρουσιάζει πρωταρχικές ανθρωπιστικές, αλλά και νομικές προκλήσεις και πρακτικές δυσκολίες, πρέπει να επαναπροσανατολίσουμε την εστίαση μας στην πρόληψη των αναχωρήσεων από τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης, δηλαδή στην ίδια την πηγή».

«Από αυτή την άποψη, η αποτελεσματική συνεργασία με τρίτες χώρες, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα τους να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα σύνορά τους και να αποτρέπουν τις αναχωρήσεις, είναι ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων και    επενδύσεων για να προβλεφθούν οικονομικές ευκαιρίες στις αντίστοιχες τρίτες χώρες», είπε.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας προσώπων, με ενισχυμένο ρόλο για την Europol, Frontex και Eurojust».

Ο Υπουργός Εσωερικών είπε επίσης πως «θα πρέπει να επιδιωχθεί η σύναψη πρόσθετων Συμφωνιών για το καθεστώς μεταξύ της Frontex και γειτονικών χωρών, καθώς και άλλων χωρών καταγωγής ή διέλευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη Μόνιμου Σώματος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με εκτελεστική εξουσία στο έδαφος και στα χωρικά ύδατα τρίτων χωρών».

Συμπλήρωσε πως είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κύπρος ζητά την επείγουσα σύναψη σχετικής Συμφωνίας για το καθεστώς με την Τουρκία, ως επείγουσα περίπτωση και ως προϋπόθεση για πρόσθετη στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία. 

Ενώ η υποστήριξη και η συνεργασία με βασικούς εταίρους είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των προσπαθειών μας, ανάφερε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής Συμφωνιών Επιστροφής και Επανεισδοχής».

«Χρειαζόμαστε επειγόντος αυτές τις συμφωνίες, εάν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως όσον αφορά την τακτική εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από τρίτες χώρες, «η απάντηση της ΕΕ στα πρόσφατα γεγονότα που ενορχηστρώθηκαν από τη Λευκορωσία, έδειξε ότι η αποφασιστική και ολοκληρωμένη δράση, η οποία περιλαμβάνει διπλωματική προσέγγιση και χρήση κατάλληλων μοχλών και  άλλων νομικών εργαλείων, μπορεί να αποφέρει αξιοσημείωτα και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα». 

«Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, αναμένουμε ότι όλες οι προσπάθειες για την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τρίτες χώρες κατά των κρατών μελών της ΕΕ, θα αντιμετωπιστούν με ενιαίο και συνεκτικό τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Στη Διάσκεψη που συνδιοργανώνεται από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Πολωνία και την Λιθουανία, έχουν προσκληθεί οι Υπουργοί αρμόδιοι για τη Μετανάστευση των 27 κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

 

Δειτε Επισης

Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ