Ψάχνουν λύση για τους αδικημένους που παίρνουν σύνταξη στα 65-Χάνουν ωφελήματα

Λύση στο πρόβλημα της μη χορήγησης των επιδομάτων ασθενείας και ανεργίας, σε άτομα ηλικίας 63 με 65 ετών, τα οποία αποφάσισαν να μην συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, προσπαθεί να δώσει η Επιτροπή Εργασίας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ των πολιτών και ειδικότερα όσων αποφασίσουν να συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης.

Το 2012, δέκα δηλαδή χρόνια προηγουμένως, αποφασίστηκε όπως αντί να καταργηθεί η συνταξιοδότηση στα 63 χρόνια και το όριο να ανέβει στα 65, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που θέλουν να αφυπηρετήσουν, να το πράξουν, δεχόμενοι ωστόσο πέναλτι ύψους 12 τοις εκατό. Ακολούθως, κατατέθηκε ενώπιον της τότε Επιτροπής Εργασίας νομοσχέδιο, για να ρυθμιστεί το δικαίωμα λήψης επιδομάτων ασθενείας και ανεργίας, για όσους επέλεγαν να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τα 65. Σε εκείνο το νομοσχέδιο, εντάχθηκαν από τη Βουλή κάποιες πρόνοιες, οι οποίες θεωρήθηκαν αντισυνταγματικές από την Κυβέρνηση και ως εκ τούτου το νομοσχέδιο αποστάλθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να δώσει την ετυμηγορία του.

Παρόλα αυτά, ακόμη δεν υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου επί του νομοσχεδίου και στην διάρκεια των χρόνων, έχει δημιουργηθεί, όπως διαπιστώνει η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, διάκριση σε βάρος των πολιτών που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 65 τους χρόνια, καθώς δεν δικαιούνται κάποιο από τα δύο επιδόματα, από τα 63 μέχρι τα 65 τους.

Το πρόβλημα, έγκειται στο επίδομα ανεργίας, όπου υπάρχει ανησυχία ότι κάποιοι θα το εκμεταλλεύονται, για να αφυπηρετούν πρόωρα, στα 64 χρόνια και έξι μήνες, ενώ κοινή είναι η πρόθεση όλων των κομμάτων, αλλά και της Κυβέρνησης, για να εξευρεθεί λύση σε ότι αφορά στο επίδομα ασθενείας.

Κληθείς από την Επιτροπή Εργασίας, για να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εργασίας, Φάνος Κουρουφέξης, διαμήνυσε ότι «για την άδεια ασθενείας υπήρχε συναντίληψη, ενώ για το ανεργιακό υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Για την άδεια ασθενείας δεν μπορεί να γίνει κατάχρηση, ενώ το επίδομα ανεργίας μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος για να αφυπηρετήσει έξι μήνες προηγουμένως».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρένο στην επαναξιολόγηση για άτομα με μόνιμη αναπηρία-Ψηφίστηκε σε νόμο από τη Βουλή

Έντονη αντίδραση ΠΕΟ

Τα λεγόμενα του κ. Κουρουφέξη έφεραν την έντονη αντίδραση της ΠΕΟ, με τον εκπρόσωπο της, Μιχάλη Παπανικολάου κάνει λόγο για παραλογισμό και πως «τα λόγια και τα επιχειρήματα στα λόγια, είναι καλά».

Η δική του ερμηνεία επί του συγκεκριμένου θέματος, είναι ότι η Κυβέρνηση τιμωρεί όσα πρόσωπα αποφασίζουν να λάβουν σύνταξη στα 65 τους χρόνια και όχι στα 63, προειδοποιώντας ακόμα και με κινητοποιήσεις, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα.

Η ΣΕΚ από την πλευρά της, δια στόματος του Μάριου Αργυρίδη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επίδομα ασθενείας πρέπει να ρυθμιστεί και να επανέλθει το νομοσχέδιο για να ψηφιστεί, ενώ για το επίδομα ανεργίας τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση στη Βουλή, ώστε να εξευρεθούν λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ανοιχτά μέτωπα των Επιτροπών της Βουλής και οι κυριότεροι στόχοι για το 2022

«Είναι ανθρώπινο θέμα»

Σύσσωμοι οι βουλευτές της Επιτροπής, συμφώνησαν ότι το θέμα που προκύπτει με τις άδειες ασθενείας είναι ανθρώπινο και πρέπει το Υπουργείο να ενσκήψει στο πρόβλημα, για να αντιμετωπιστεί, με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου να υπογραμμίζει για τα επιδόματα ανεργίας ότι είναι θέμα του Υπουργείου να εντοπίζει αυτούς που καταχρώνται το σύστημα και να μην λειτουργεί με την τακτική, «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στάθηκε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ο οποίος εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναμένει το Υπουργείο την απόφαση του Ανωτάτου, αλλά πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να επιλυθεί το ζήτημα και όλοι μαζί να εξεύρουν λύσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, εισηγήθηκε ότι όπως ψηφίστηκε το θέμα για τις μόνιμες αναπηρίες, την περασμένη εβδομάδα παρότι εκκρεμεί απόφαση του Ανωτάτου και βρέθηκε η φόρμουλα, να γίνει το ίδιο και στην προκειμένη περίπτωση με το επίδομα ασθενείας. Να αποστείλουν δηλαδή οι αρμόδιοι νομοσχέδιο για να το ψηφίσουν. Σε σχέση με το επίδομα ανεργίας, τόνισε πως μπορούν αφότου τελειώσει η μελέτη που διεξάγεται από το Υπουργείο, να εξεταστεί και να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην μπορεί κάποιος να καταχραστεί το επίδομα.

Ο κ. Κουρουφέξης από την πλευρά του υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Υπουργείου, τονίζοντας ότι δεν ήταν απόφαση της υπουργού να σταματήσουν αυτά τα επιδόματα και γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις.

«Συζητήθηκε το θέμα, έγιναν μελέτες, κατατέθηκε νομοσχέδιο και η θέση της υπουργού ήταν να ψηφιστεί, για να ξεκινήσουν να δικαιούνται το επίδομα ασθενείας αυτοί οι άνθρωποι, αλλά δεν εισακουστήκαμε».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άντρος Καυκαλιάς, έκανε λόγο για παραλογισμό, αφού από τη μία τα άτομα αυτά τιμωρούνται, όπως είπε χαρακτηριστικά, με την επιβολή του πέναλτι ύψους 12% στη σύνταξη τους εάν επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους και από την άλλη, εάν επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά το 63ο έτος της ηλικίας τους, τους αποστερεί σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, όπως το επίδομα ασθενείας και ανεργίας.

«Το πρόβλημα οξύνθηκε με τη δραματική αύξηση τόσο των θετικών κρουσμάτων, όσο και των στενών επαφών κρουσμάτων λόγω της πανδημίας».

Τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν, συνέχισε, ότι πρόκειται για κατάφορη αδικία σε βάρος μερίδας εργαζομένων, όπως υπογράμμισε, «γι΄ αυτό και ζήτησαν από το Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει πρωτοβουλία για άμεση επίλυση του προβλήματος. Στα πλαίσια της συνεδρίας τέθηκε εξάλλου και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί αυτοεργοδοτούμενοι, οι οποίοι νοσούν με Covid-19 ή είναι επαφές θετικών κρουσμάτων, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν λαμβάνουν επίδομα ασθενείας για τις πρώτες 9 μέρες που μένουν στο σπίτι».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη συνεδρία, όταν η υπουργός Εργασίας θα θέσει τη θέση της επί των εισηγήσεων που τέθηκαν.

Δειτε Επισης

Άρχισε η αφαίρεση του φράκτη από τη Νεκρή Ζώνη (pics)
Παρατείνεται μέχρι την άλλη εβδομάδα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Έχασε τη ζωή του 43χρονος που νοσηλευόταν με γρίπη Α-Άλλοι πέντε διασωληνωμένοι
Για εισαγωγή συστήματος ΕΤΑ για ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει το ΥΠΕΞ
Προσωρινό το πρόβλημα συνδεσιμότητας στις διαδικτυακές κυβερνητικές υπηρεσίες
Βολές ΠΑΣΠ κατά ΚΟΠ για συγκάλυψη σωματείων για φορολογικές υποχρεώσεις-Τους οδηγεί σε οικονομική καταστροφή
Τέθηκε σε λειτουργία με επιτυχία το eΔΕΑ-Μεγάλος αριθμός γονέων έχει εγγράψει ήδη τα παιδιά του
Υλοποίηση προϋπολογισμού: Στο 82% τα έσοδα και στο 71% οι δαπάνες το ενδεκάμηνο
Σοβαρή έλλειψη σε ομάδες αίματος-Έκκληση προς τους αιμοδότες, ανοικτοί μέχρι το βράδυ οι σταθμοί
Οι υλικοτεχνικές υποδομές το μεγαλύτερο αγκάθι για επέκταση των Ολοήμερων-Οι θέσεις των φορέων