Η Πορτογαλία αρχίζει νέα έρευνα για την υπηκοότητα του Αμπράμοβιτς

Ο ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας έλαβε την πορτογαλική υπηκοότητα τον Απρίλιο του 2021 βάσει νόμου που προσφέρει πολιτογράφηση σε απογόνους Σεφαραδιτών Εβραίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική χερσόνησο κατά τη μεσαιωνική εποχή της Ιεράς Εξέτασης.

Υπάρχει ελάχιστη γνώση για την ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων στη Ρωσία, αν και ο Αμπράμοβιτς είναι ένα κοινό επώνυμο εβραϊκής καταγωγής Ασκενάζι.

Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε μια εσωτερική έρευνα από το Ινστιτούτο Μητρώων και Συμβολαιογράφων, το οποίο παρέχει υπηρεσίες εθνικότητας, εν μέσω κριτικής από ορισμένους ακτιβιστές, σχολιαστές και πολιτικούς που λένε ότι ο νόμος πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς εκτιμούν ότι χρησιμοποιείται από ολιγάρχες για να αποκτήσουν βάση στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η έρευνα ήταν μια τυπική διαδικασία.

Τώρα η εισαγγελία ξεκίνησε τη δική της έρευνα, όπως γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος στο Reuters, προσθέτοντας ότι διενεργείται από το τμήμα ποινικών ερευνών της Λισαβόνας. Δεν εξήγησε τι προκάλεσε την έρευνα.

Άνθρωπος από το περιβάλον του Αμπράμοβιτς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποί του δήλωσαν ότι ο ίδιος και το επιτελείο του «καλωσορίζουν κάθε αναθεώρηση, καθώς θα αποδεικνύει μόνο ότι η υπηκοότητα ελήφθη σύμφωνα με τους κανόνες».

Χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι έχουν λάβει πορτογαλική υπηκοότητα από την ψήφιση του νόμου το 2015. Ο αριθμός τέτοιων αιτήσεων έχει αυξηθεί στην Πορτογαλία αφότου έληξε μια παρόμοια προσφορά ιθαγένειας σε Σεφαραδίτες Εβραίους από την Ισπανία το 2019.

Οι γενεαλογίες των αιτούντων ελέγχονται από ειδικούς σε ένα από τα εβραϊκά κέντρα της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα ή στο Πόρτο. Ο κέντρο της Πόρτο, άλλωστε, ήταν υπεύθυνο για τη διαδικασία του Αμπράμοβιτς.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας, δώρισε χρήματα σε έργα που τιμούν την κληρονομιά των Πορτογάλων Σεφαραδιτών Εβραίων στη γερμανική πόλη του Αμβούργου. 

Δειτε Επισης

Οχυρώνουν με σακιά άμμου σπίτια και επιχειρήσεις στη Σαντορίνη-Φοβούνται ισχυρό σεισμό και τσουνάμι
«Κανένα απολύτως σχόλιο» η απάντηση Χριστοδουλίδη για Αϊκούτ
Θετικός ο ΠτΔ στο σενάριο για συνάντηση Τατάρ στην παρουσία Ντι Κάρλο-Καμία πρόοδος για οδοφράγματα
Πράσινο Ολομέλειας για την επιβολή πλαφόν στο νερό-Σε ποιους χώρους θα εφαρμόζεται
Πρωτοποριακό 3D βίντεο αποτυπώνει το μπαράζ των σεισμών στη Σαντορίνη-Από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα
Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα για τα επεισόδια στη Λεμεσό-Στις επτά οι συλλήψεις
Τέθηκε τελικά υπό κράτηση ο 25χρονος άστεγος που μπήκε δεύτερη φορά στο γραφείο των ΥΚΕ για να κοιμηθεί
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενούς-Για ψήφιση μέχρι τον Μάρτη
Πάνω από 7.700 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στις Κυκλάδες-Εκτιμήσεις για εντονότερα κατολισθητικά φαινόμενα
Οδηγίες ΑΗΚ για επανασύνδεση φωτοβολταϊκών μετά από αποκοπή