Λερναία Ύδρα το μεταναστευτικό, σπάνε ρεκόρ οι αφίξεις-Αρνητική πρωτιά για Κύπρο

Κολλημένη στο τέρμα κρατά η Τουρκία τη στρόφιγγα του μεταναστευτικού προβλήματος και το 2022, αφού εκατοντάδες πρόσωπα πέρασαν από την αρχή του έτους στις ελεύθερες περιοχές, μέσω των γκρίζων σημείων της πράσινης γραμμής, δείχνοντας ότι και η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Κύπρο, χωρίς να αποκλείεται νέο ρεκόρ στις μεταναστευτικές ροές.

Με βάση τα στοιχεία αρμόδιων υπηρεσιών, γύρω στα 700 άτομα έχουν καταφέρει να φθάσουν στις ελεγχόμενες από τη χώρα περιοχές, το πρώτο δεκαήμερο του έτους, ενώ αν συνεχιστούν οι ροές με αυτούς τους αριθμούς, τότε μέχρι το τέλος του μήνα τα εν λόγω πρόσωπα θα πλησιάσουν τις δυόμιση χιλιάδες, διατηρώντας, στο παρόν στάδιο, σταθερούς τους αριθμούς που καταγράφηκαν το 2021.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που φθάνουν στην Κύπρο, είναι από τη Συρία, τη Δημοκρατία του Κόνγκο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Ινδία, ενώ οι πλείστες από αυτές τις χώρες, δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και ως εκ τούτου οι πολίτες τους δεν μπορούν να θεωρούνται πρόσφυγες. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι που ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον, χρησιμοποιούνται ως πιόνι στη σκακιέρα του Ερντογάν, ώστε να δεχθεί μεγαλύτερη πίεση η Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, η οποία έχει μετατραπεί σε συνδετικό κρίκο της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Νέα αρνητική πρωτιά για την Κύπρο

Πλέον, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την μόνιμη αρνητική πρωτιά στην υποδοχή μεταναστών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ο αριθμός των προσώπων που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές, σχεδόν αποκλειστικά από την πράσινη γραμμή, και υπέβαλαν αίτηση για άσυλο, ανήλθαν στους 13.235, για ολόκληρο το 2021.

Όπως διαπιστώνεται μέσα από μια πρόχειρη ανάλυση των αριθμών, πέραν των 1.100 προσώπων μεταφέρονται κάθε μήνα στην Κύπρο, παρά τα μέτρα που λαμβάνει συνεχώς η Κυβέρνηση. Οι 13.235 μετανάστες που πάτησαν σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός του 2021, αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, μετά το 2019, όταν η χώρα είχε υποδεχθεί 13.649 ανθρώπους. Παρόλα αυτά, τη συγκεκριμένη χρονιά δεν υπήρχε το πρόβλημα με την πανδημία, σε αντίθεση με το 2021, όταν για αρκετούς μήνες έκλεισαν τα θαλάσσια σύνορά, ενώ οι πτήσεις προς την Κύπρο περιορίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τους μετανάστες να χρησιμοποιούν ως μοναδική διέξοδο προς την Ευρώπη, την πράσινη γραμμή.

Στο ενδιάμεσο, δηλαδή το 2020, όταν και πάλι υφίστατο το πρόβλημα με τον κορωνοϊό, οι μεταναστευτικές ροές ήταν 7.094, σχεδόν οι μισές δηλαδή, από την περσινή χρονιά. Απ' εκεί και πέρα, όσο πιο πίσω γυρίζει ο χρόνος, τόσο λιγότερες είναι οι ροές, οι οποίες παρόλα αυτά διατηρούσαν την Κύπρο στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, το 2018 καταγράφηκαν 7761 αφίξεις και το 2017, 4582.

Βάσει των δεδομένων, την πρωτιά στις αφίξεις διαχρονικά κατέχουν οι Σύριοι, ενώ ακολουθούν πολίτες από το Κόνγκο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Ινδία.

Πάνω από 50,000 αιτήσεις ασύλου από το 2015 μέχρι το 2021

Σημειώνεται ότι οι δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές έχουν οδηγήσει στα όρια τους τα συστήματα ασύλου και υποδοχής, καθώς και τις δυνατότητες ενσωμάτωσης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην κυπριακή κοινωνία.

Συνοψίζοντας τους αριθμούς, από το 2015 μέχρι το 2021, η Κύπρος έχει δεχθεί συνολικά 51,509 νέες αιτήσεις διεθνούς προστασίας, με το ποσοστό αύξησης της συγκεκριμένης περιόδου να αγγίζει το 487%, σε σύγκριση με το παρελθόν. Επιπλέον, το συνολικό ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, αγγίζει το 4,6% του πληθυσμού της χώρας, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τα στοιχεία που κατείχε η Κυβέρνηση για το πρώτο ενιάμηνο του έτους.

Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα του μεταναστευτικού, έχει μετατραπεί σε Λερναία Ύδρα για το κράτος, το οποίο λαμβάνει μέτρα, ωστόσο μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν αποδίδουν, κυρίως λόγω των τρύπιων μέτρων στην πράσινη γραμμή. Ως εκ τούτου, όλοι εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στην εγκατάσταση των καμερών σε καίρια σημεία που εφάπτονται της γραμμής αντιπαράταξης, για τις οποίες όμως δεν δίδονται αρκετές πληροφορίες, αφού τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Το μόνο δεδομένο, είναι ότι θα αρχίσουν να τοποθετούνται, εάν δεν άρχισαν ήδη, με το έργο να ολοκληρώνεται σε βάθος τριετίας. Ένα άλλο μέτρο που ενδεχομένως να δώσει λύσεις, είναι η ενίσχυση των περιφράξεων, αλλά και η τοποθέτηση ανθρώπινου δυναμικού σε σημεία υψηλού κινδύνου.

Ανοιχτή πληγή το Πουρνάρα, άνοιξαν πρόωρα οι Λίμνες

Την ίδια ώρα, ανοιχτή πληγή για το κράτος παραμένει και ο χώρος φιλοξενίας μεταναστών που φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς στο Πουρνάρα όχι μόνο δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος, αλλά όσοι διαμένουν εκεί έχουν στοιβαχθεί ο ένας πάνω στον άλλο, σαν σαρδέλες.

Ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 800 άτομα, ωστόσο τη δεδομένη στιγμή, διαμένουν σε αυτό συνολικά 2312 πρόσωπα, υπό άθλιες συνθήκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε σε χειμερινή περίοδο, με έντονο κρύο και πολλές βροχές.

Παράλληλα, το κέντρο φιλοξενίας έχει μετατραπεί σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αναγκαστεί να μεταφέρει κόσμο στο νέο χώρο φιλοξενίας, στις Λίμνες, παρότι δεν ήταν πλήρως έτοιμο για να υποδεχθεί τους μετανάστες.

Δεν αποκλείεται πάντως, με τους αριθμούς των ροών που καταγράφονται σε χρόνο μηδέν να γεμίσει και το συγκεκριμένο κέντρο, κάτι που θα επιφέρει ένα τελειωτικό πλήγμα στην Κύπρο, η οποία αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί το ζήτημα μόνη της.

Διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση έχει προβεί σε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, να δοθεί κατ’ εξαίρεση δυνατότητα αναστολής λήψης ενός τόσο μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου, για ένα χρονικό διάστημα ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι και να μεταφέρουν ανθρώπους στην Κύπρο, δεν θα γίνεται δεκτή η καταχώρηση αίτησης ασύλου, αλλά και παράλληλα να καταφέρει η Υπηρεσία Ασύλου να αποφορτιστεί από τις 17 χιλιάδες αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Επίσης, έγιναν αιτήματα για αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης γραμμής, να αναληφθεί πρωτοβουλία από την ΕΕ για να συναφθούν διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες για επιστροφή των υπηκόων τους, καθώς επίσης και η ανάληψη από την FRONTEX και τον EASO, πιο ενεργού ρόλου, στο ζήτημα των επιστροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί και οι μεγάλες προκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών

Δειτε Επισης

Αναζητεί τον άντρα που επιτέθηκε σε ντελιβερά η Αστυνομία, μετά τον σάλο με το βίντεο
Πρόταση για άμεση καταβολή του 1/3 του χρέους από τα ποδοσφαιρικά Σωματεία-Το μπαλάκι στον Έφορο
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ
Απουσιάζουν από τον χώρο διαμονής τους στη Λευκωσία τρεις ανήλικοι (pics)
Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας προϊόντων που πωλούνταν χωρίς άδεια προχώρησαν οι Αρχές
Ζήτησε χρήματα από οδηγό για τροχαίο ο αστυνομικός που συνελήφθη για διαφθορά-Ήταν ξανά σε διαθεσιμότητα