Θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο της Λιθουανίας για το μεταναστευτικό ο Νουρής

Με την τακτική που ακολουθεί η Λιθουανία στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, θέλει να χτυπήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, την ίδια ώρα που τα αυστηρά μέτρα που έχει αρχίσει να λαμβάνει από την περσινή χρονιά η Κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να υφίστανται, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το πρόβλημα που βρίσκεται στην κορύφωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λερναία Ύδρα το μεταναστευτικό, σπάνε ρεκόρ οι αφίξεις-Αρνητική πρωτιά για Κύπρο

Ο Νίκος Νουρής, βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία εξέταζε το μεταναστευτικό πρόβλημα κατόπιν της επίσκεψής της στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα και όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στη Λιθουανία, όπου θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και θα επισκεφθούν την περιοχή όπου η χώρα έχει λάβει μέτρα για αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, από τη Λευκορωσία.

Στόχος του υπουργού είναι να υιοθετηθεί η ίδια στρατηγική που ακολουθείται στη Λιθουανία και στη δική μας χώρα, παρόλα αυτά, δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω, καθώς πρώτα θέλει να έχει εικόνα ιδίοις όμμασι και μετά να επικοινωνήσει την στρατηγική του.

Η εκτόξευση αιτήσεων και το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι»

Την ίδια ώρα, παρέθεσε ανησυχητικά στοιχεία για το μεταναστευτικό πρόβλημα, τα οποία αφορούν τις αιτήσεις ασύλου, οι οποίες παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που έγιναν την περασμένη χρονιά, εντούτοις το πρόβλημα παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το 2021 επιδόθηκαν συνολικά 16.500 απαντήσεις για αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων οι 10.500 ήταν απορριπτικές και όπως εξήγησε, ο αριθμός των εξετάσεων των αιτήσεων, ήταν τριπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, οι αιτήσεις που καλούνται να εξετάσουν οι αρμόδιοι και οι οποίες εκκρεμούν για το 2022, είναι 13.235. Παράλληλα, άλλαξαν και οι χώρες προέλευσης των μεταναστών, αφού μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι περισσότεροι ήταν από ασιατικές χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια μετά τη Συρία που ήταν ανέκαθεν πρώτη, ακολουθούν χώρες από την υποσαχάρια Αφρική.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, η πορεία που ακολουθούν είναι από τη χώρα καταγωγή τους, φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη κι απ’ εκεί τους δίδεται δωρεάν βίζα για να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα.

Απ’ εκεί υπάρχουν τέσσερις κύριες δίοδοι, όπου μπορεί να διοχετευτούν οι μετανάστες και στις οποίες οι Αρχές παίζουν το «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Στα σκαριά συμφωνίες 

Για να ανακόψει η Κύπρος τις τεράστιες ροές από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, έχει αρχίσει συνομιλίες με τη Γαλλία, αφού οι πλείστες χώρες είναι γαλλόφωνες, ώστε να υπάρξει μία συμφωνία, για να επιστρέφονται στις χώρες τους. Μάλιστα, θα γίνουν διαβήματα, κατόπιν συνάντησης που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό του, ώστε η χώρα να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Κύπρου.

Παράλληλα, βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία με το Νεπάλ, για επιστροφή των υπηκόων της, ενώ γίνονται και συζητήσεις με το Πακιστάν, για να προκύψει συμφωνία. Ο υπουργός Εσωτερικών, αποκάλυψε μάλιστα ότι η χώρα που αρνήθηκε να δεχθεί υπηκόους της, που είχαν σταλεί από την Κύπρο στη Γερμανία για επαναπροώθηση, ήταν το Πακιστάν.

Ο κ. Νουρής χαρακτήρισε παράλληλα προσβλητικό το σχόλιο του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά ότι συντηρούν κακές συνθήκες στα κέντρα υποδοχής για να αποτρέψουν νέες ροές μεταναστών προς την Κύπρο και αναφέρθηκε σε θετικά σχόλια Ευρωπαίων Αξιωματούχων για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την κατάσταση στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα.

Η Χλώρακα και η παράνομη εργοδότηση

Ο κ. Νουρής δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους βουλευτές που απαρτίζουν την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πλείστες εκ των οποίων αφορούσαν τους διακινητές, αλλά και το πρόβλημα που προκύπτει με το συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα, όπου διαμένουν μετανάστες, παρά τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί σε βάρος του εν λόγω κτιρίου.

Οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για το συγκεκριμένο κτίριο, από την πλευρά του, όπως είπε, έχουν γίνει και δεν είναι δικό τους θέμα για το πού πρέπει να πάνε οι μετανάστες που διαμένουν εκεί, καθότι το κτίριο είναι ακατάλληλο και πρέπει να εκκενωθεί, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί μεταξύ των παρευρισκομένων, ποιος έχει την ευθύνη να υλοποιήσει την εκκένωση του κτιρίου, καθώς η Αστυνομία υπέδειξε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, ενώ το ίδιο υποστήριξε και η Υπηρεσία Ασύλου.

Όπως είπε ο υπουργός, έγινε πρόταση στις οικογένειες που διαμένουν εκεί, να μεταβούν στην Κοφίνου και στους μονήρης να μεταβούν στο νεοσύστατο κέντρο στις Λίμνες, αλλιώς θα τους αποκοπούν επιδόματα.

Παρόλα αυτά, συμπληρώνοντας στις δηλώσεις του υπουργού, η Υφυπουργός Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, διαμήνυσε ότι πολλοί τους απαντούν ότι δεν τους νοιάζει αν θα τους αποκόψουν τα συγκεκριμένα επιδόματα και θα παραμείνουν στο συγκεκριμένο χώρο.

Αυτό, δείχνει, όπως εξήγησε, ότι οι μετανάστες ενδεχομένως να εργάζονται παράνομα και είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Εξάλλου, όταν πήγαν στο χώρο λειτουργοί για να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τις επιλογές που έχουν, οι πλείστοι άνδρες απουσίαζαν και οι γυναίκες τους είπαν πως θα το συζητήσουν με τους συζύγους τους, όταν επιστρέψουν από τη δουλειά.

«Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι στο θέμα των διακινητών»

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε και το ζήτημα των διακινητών και ιδιαίτερα στις ποινές που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά δεν επιβάλλονται από τα Δικαστήρια, με τον Νίκο Νουρή να καλεί την Επιτροπή να γίνει μπροστάρης στην προσπάθειά που γίνεται, ώστε να σταλούν σημαντικά μηνύματα σε όσους διακινούν ανθρώπους. Όπως υπέδειξε, «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι στο θέμα των διακινητών».

Ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Χριστάκης Μαυρής, επισήμανε, ερωτηθείς για το θέμα των διακινητών, ότι έχουν προκύψει 47 περιπτώσεις συλλήψεων διακινητών, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση, άλλες είναι ενώπιον Δικαστηρίου και άλλες έχουν εκδικαστεί και καταδικαστεί πρόσωπα, με τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί να είναι τα έξι χρόνια.

Επίσης, για την περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς, όπου υπάρχει πρόβλημα με τους μετανάστες, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, προέκυψαν 66 καταγγελίες για συμπλοκές, διαπληκτισμούς, άσεμνες επιθέσεις και κακόβουλες ζημιές.

«Λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα στο Πουρνάρα»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου μετά το τέλος της συνεδρίας ανέφερε ότι εστιάζουν ιδιαίτερα στο θέμα των ανήλικων παιδιών που πρέπει να μπουν το συντομότερο σε προγράμματα ενσωμάτωσης και να μάθουν την ελληνική γλώσσα για να μπορούν να αφομοιωθούν στο κοινωνικό σύνολο και να γίνουν υγιείς μονάδες στην κοινωνία. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει φόβος για συνεχείς και νέες ροές αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να διαχειριζόμαστε τα θέματα με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πρόσθεσε.

Μετά την επίσκεψη της Επιτροπής στο Πουρνάρα, είπε, λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα, όπως αυξήθηκαν τα κρεβάτια και μετακινήθηκε κόσμος προς το κέντρο στην Μεννόγεια. Έθεσε δε το θέμα της χρησιμοποίησης ανθρώπων με κατάρτιση που θα μπορούν να προσφέρουν στους υπόλοιπους στο κέντρο υποδοχής.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν μίλησε για την σημασία του ρόλου της Αστυνομίας όχι μόνο στη διερεύνηση των υποθέσεων λαθρομετανάστευσης αλλά και της σύνδεσης των περιστατικών με την εμπορία προσώπων όπως στις περιπτώσεις της Χλώρακας, του Πέρα Χωρίου, των γυναικών που εκπορνεύονται στην Κοκκινοτριμιθιά αλλά και της αυτεπάγγελτης υποχρέωσης της Αστυνομίας να χειρίζεται τέτοια περιστατικά.   Σημείωσε επίσης ότι το σχέδιο ανάκαμψης προνοεί μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό για τη λειτουργία ακόμα δύο δομών ανηλίκων στις Επαρχίες Αμμοχώστου και Πάφου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου μίλησε για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για ισλαμοποίηση των ελεύθερων περιοχών λέγοντας πως ο Κύπριος φορολογούμενος σπατάλησε 178 εκ ευρώ σε συνθήκες ακρίβειας για την συντήρηση των αιτητών πολιτικού ασύλου, που διαμένουν στις γειτονιές μας και τις έχουν γκετοποιήση και διαφημίζουν στα ΜΚΔ την εκπαίδευσή τους σε πολιτικά τυφέκια. Το ΕΛΑΜ, ανέφερε, είναι υπέρ της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής και έφερε ως παράδειγμα την Δανία με την συμπερίληψη της Δαμασκού και άλλων περιοχών στην Συρία ως ασφαλείς για επιστροφή μεταναστών.

Η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου ζήτησε συντονισμό των πολλών υπηρεσιών,  παρατήρησε ότι μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων δεν βρέθηκε αιτητής ασύλου με τρομοκρατικό παρελθόν. Αυτό είπε, χρησιμοποιήθηκε από κάποιες πολιτικές δυνάμεις για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και η κυβέρνηση δεν το διέψευσε, πράγμα που θεωρεί επικίνδυνη εργαλειοποίηση. Διερωτήθηκε δε γιατί έχουμε τόσους πολλούς Ινδούς αιτητές πολιτικού ασύλου, πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλη χώρα και είπε ότι αποκαλύφθηκε σήμερα πως υπάρχουν Κύπριοι που συνεργάζονται με ανθρώπους που επιδίδονται σε εργασιακή ή σεξουαλική εμπορία ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί και οι μεγάλες προκλήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών

Δειτε Επισης

Νέες απειλές από τον Βλαντίμιρ Πούτιν-Υποσχέθηκε περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Συνελήφθησαν 42 παράνομοι αλλοδαποί έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας-Οι εννέα επαναπατρίστηκαν
Αυξάνονται οι περιπολίες και οι έλεγχοι της Αστυνομίας ενόψει εορταστικής περιόδου
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
Το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, οι κατηγορίες για κατασκοπεία και τα ανοικτά μέτωπα του Tik Tok
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού ο Φιντάν-Με κοστούμι και γραβάτα τον υποδέχθηκε ο Τζολάνι
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Οπαδός του ΠΑΟΚ χάκαρε την οθόνη στο μετρό Θεσσαλονίκης-Έβαλε στα ηχεία το «Made In Romania» και έγινε viral