«Δεν είμαι αποτέλεσμα του κομματικού συστήματος-Ανεξάρτητος είσαι, δεν γίνεσαι»
06:55 - 16 Ιανουαρίου 2022
Το μήνυμα ότι ο ίδιος δεν είναι αποτέλεσμα του κομματικού συστήματος, εκφράζει ο Αχιλλέας Δημητριάδης, εκφράζοντας την ίδια ώρα την επιθυμία και την ετοιμότητα, να προσφέρει υπηρετώντας ο ίδιος τη χώρα και όχι η χώρα εξυπηρετώντας τον ίδιο. «Θέλω να δώσω αντί να πάρω και θέλω να προσπαθήσω να αλλάξω πράγματα που εμφανώς δεν είναι σωστά», τονίζει ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος βρίσκεται σε φάση διαβουλεύσεων με την κοινωνία των πολιτών και οργανωμένα σύνολα, διερευνώντας τις συνθήκες μιας υποψηφιότητας του στις Προεδρικές.
Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER, o κ. Δημητριάδης, αναλύει τους τρεις βασικούς άξονες διαβούλευσης του με τους πολίτες, στη βάση των οποίων, θα εξαγγείλει και την υποψηφιότητα του. Πρόκειται για το τίμιο κράτος, την Κύπρο του 2035 και το Κυπριακό, για το οποίο στέλνει το μήνυμα ότι η λύση μας συμφέρει.
Σε σχέση με την πρόοδο των διαβουλεύσεων σε σχέση με την υποψηφιότητα του, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως η διαβούλευση που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, γίνεται ακριβώς για να καταρτισθούν οι προγραμματικές θέσεις, που θα είναι η βάση της εξαγγελίας του. Με χρονικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο, αναμένεται, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, ότι η εξαγγελία θα μπορεί να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Αχιλλέα Δημητριάδη στον REPORTER
Αναφορικά με τις επαφές που είχε με κάποια κόμματα, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε πως η λογική της προσπάθειας του είναι να βρει συμμαχίες, τόσο ανάμεσα στους πολίτες όσο και με κόμματα, πάνω στο πρόγραμμα που θα ετοιμασθεί. «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συνεργαστούν και να βοηθήσουν στην εφαρμογή του. Με αυτή τη λογική οποιοδήποτε κόμμα μπορεί να έρθει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια», υπέδειξε ενώ ερωτηθείς για το αν θεωρεί πως βρίσκεται πιο κοντά στο ΑΚΕΛ, ο κ. Δημητριάδης, επεσήμανε πως «δεν θα έλεγε κάποιος ότι είμαι πιο κοντά ή πιο μακριά. Θα έλεγα ότι έχω θέσεις και απόψεις. Και πάνω σε αυτή την κρίση ελπίζω ότι όσο πιο πολλοί όσο το καλύτερο».
Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις εξελίξεις στον Δημοκρατικό Συναγερμό με την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και το εκπεφρασμένο πλέον ενδιαφέρον του Νίκου Χριστοδουλίδη για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ο κ. Δημητριάδης σήκωσε το γάντι, στέλνοντας το μήνυμα πως, «ανεξάρτητος είσαι, δεν γίνεσαι γενικά. Όσο αφορά τη δική μου θέση εγώ είμαι ανεξάρτητος. Οι άλλοι που θα είναι υποψήφιοι θα δούμε τι θέσεις θα πάρουν και ελπίζω ότι ο κόσμος θα αξιολογήσει τις θέσεις του κάθε ενός και θα αποφασίσει ποιος των αντιπροσωπεύει περισσότερο».
Ερωτηθείς για το τι διαφοροποιεί τη δική του υποψηφιότητα από τους άλλους υποψηφίους, ο Αχιλλέας Δημητριάδης, αφού επισήμανε πως ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ μέρος του κομματικού συστήματος, υπενθυμίζει τις προσπάθειες του για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκφράζει την επιθυμία του να προσφέρει στη χώρα με ένα πρόγραμμα που ο κάθε ένας θα το μελετήσει και ακολούθως θα τον ελέγξει σε σχέση με την εφαρμογή του.
Αναλύοντας τους τρεις πυλώνες διαβούλευσης που εξήγγειλε, σε σχέση με το «Τίμιο Κράτος» ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην έννοια του όρου, επισημαίνοντας πως αυτή είναι το «πως πρέπει να νιώθει ο πολίτης σε σχέση με το κράτος. Ο πολίτης πρέπει να νιώθει ότι η Κυβέρνηση είναι δική του, αλλά και η Κυβέρνηση πρέπει να τον διαχειρίζεται με τίμιο και δίκαιο τρόπο». Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, εξήγησε πως ο συγκεκριμένος όρος περιλαμβάνει πολλές πτυχές, όπως η αδιαφάνεια, η ηγεσία υπό του παραδείγματος, το ζήτημα του Πόθεν έσχες, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι ευκαιρίες στους νέους, τα ζητήματα της Δικαιοσύνης και γενικότερα η προσπάθεια για να ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του προς τους θεσμούς.
Σε σχέση με την Κύπρο του 2035, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως σε 13 χρόνια η Κύπρος θα συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής και μέσω αυτού του άξονα διαβούλευσης, καλεί τους πολίτες να οραματιστούν πως θα ήθελαν να δουν την Κύπρο σε βάθος χρόνου. «Πώς θέλουμε εμείς να είμαστε σε αυτή την ημερομηνία, πώς θέλουμε αυτή η χώρα θα λειτουργήσει;», διερωτήθηκε, ενώ ακολούθως έθεσε τους τομείς, στους οποίους θα πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα. Μεταξύ των τομέων αυτών είναι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στη ψηφιοποιήσει, τα ζητήματα παιδείας και νεολαίας, τον αθλητισμό τους αποδήμους.
Στο Κυπριακό ο κ. Δημητριάδης, επιχειρεί να στείλει το μήνυμα προς τους πολίτες, πως η λύση του Κυπριακού, θα ήταν κάτι προς το συμφέρον τους. Μάλιστα εντοπίζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι οι πολιτικές ηγεσίες παραδοσιακά δεν εξήγησαν με κατανοητό τρόπο, τι σημαίνει Ομοσπονδία. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε, υπέδειξε, είναι εάν, «ένας συμβιβασμός στο Κυπριακό μας συμφέρει. Πρέπει να δούμε ποιο είναι το μέρισμα της ειρήνης. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Η λύση θα φέρει ασφάλεια. Η ασφάλεια θα φέρει επενδύσεις. ΟΙ επενδύσεις θα φέρουν ευημερία και ο κόσμος θα μιλά καλύτερα. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η λύση μας συμφέρει», εξηγεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα παπούτσια των Αβέρωφ-Χριστοδουλίδη και των Συναγερμικών