Πήρε σάρκα και οστά η δυσφορία του Προέδρου-Το μπαλάκι στο Ανώτατο

Σάρκα και οστά έλαβε η δυσφορία που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για την απόφαση της Βουλής να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό για το 2022, την τροπολογία που κατατέθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης και με την οποία ουσιαστικά δέσμευσαν την Κυβέρνηση ότι οι τέσσερις συνεργάτιδες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που έλαβαν καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου αορίστου χρόνου, με το πέρας της θητείας του τον Φεβρουάριο του 2023, θα απολυθούν.  

Ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά και από τη νομική συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας, επικαλούμενος το Άρθρο 139 του Συντάγματος αμφισβητεί τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επέφερε η Βουλή για το εν λόγω ζήτημα και έδωσε οδηγίες στον Γιώργο Σαββίδη για να καταχωρίσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, πράγμα που έγινε χθες.

Το άρθρο 139 του Συντάγματος, προβλέπει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα σε θέματα προσφυγών που γίνονται που αφορούν σύγκρουση ή αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητας που προκύπτει μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και οποιονδήποτε άλλων αρχών του κράτους συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο συγκεκριμένο Άρθρο έγινε επίκληση αρκετές φορές στο παρελθόν, όχι μόνο από την Εκτελεστική Εξουσία, αλλά και από ημικρατικούς οργανισμούς, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και τμήματα της δημόσιάς υπηρεσίας που στράφηκαν εναντίον των αποφάσεων της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσέφυγε στο Ανώτατο για τις συνεργάτιδες του ο ΠτΔ-Δείχνει σύγκρουση εξουσιών

 Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, η προσφυγή αναδεικνύει σύγκρουση αρμοδιοτήτων λόγω παραβίασης της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών η οποία απορρέει από το Σύνταγμα, παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου και αμφισβήτηση εξουσίας λόγω παραβίασης της συνταγματικής αρχής της ελευθερίας του συμβάλλεσθαι και της ίσης μεταχείρισης. Ο Γιώργος Σαββίδης θεωρεί πως υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας της αναφοράς του Προέδρου, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί ενώπιον των Δικαστών του Ανωτάτου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που μίλησαν στον REPORTER θα πρέπει να αναμένεται πως η προσφυγή θα εκδικαστεί σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με το Δικαστήριο να μην υπεισέρχεται σε ουσιώδη ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διάκριση της Εκτελεστικής με τη Νομοθετική εξουσία, αλλά επί του συγκεκριμένου ζητήματος που αφορά τις τέσσερις συνεργάτιδες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, όπως σημειώνουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, το βασικό επιχείρημα της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει να κάνει με σύγκρουση εξουσιών και η Νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια σε θέματα διάκρισης εξουσιών είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Με αυτό ως δεδομένο, χωρίς να γίνεται προσπάθεια για να εξεταστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εν λόγω υπόθεσης, υπάρχει η εκτίμηση, πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η προσφυγή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει αρκετές πιθανότητες για να στεφθεί με επιτυχία.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε το προηγούμενο διάστημα, κυρίως υπό τον τύπο επισήμανσης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτούργησε με τρόπο που από τη μία επιδοκίμασε τη Βουλή, υπογράφοντας τον Νόμο του προϋπολογισμού κι από την άλλη αποδοκιμάζει, μέσω της προσφυγής του, ένα μέρος του Νόμου, που έχει να κάνει με τις συνεργάτιδές του. Αυτό το γεγονός, δεν αναμένεται ότι θα περάσει απαρατήρητο, τόσο από τους νομικούς που θα κληθούν να εκπροσωπήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από το Ανώτατο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρόθεση Αναστασιάδη για προσφυγή στο Ανώτατο, η παγίδα και η πολιτική πτυχή

Δειτε Επισης

«Διαγράφηκαν ανεξήγητα 11 λεπτά συνομιλιών πριν το δυστύχημα»-Τι λέει η οικογένεια του μηχανοδηγού
«Επείγον να μπει τέλος στη χρήση smartphone για τους κάτω των 13 ετών»-Όσα δείχνει γαλλική έκθεση
Άνευ ανθυποψηφίου ανακηρύχθηκαν 29 Πρόεδροι και 117 μέλη κοινοτήτων στη Λεμεσό
Νετανιάχου: Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ η Ραουνά-Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου
Εκτίμηση για ρόλο Κύπρου στη μεταφορά ανθρ. βοήθειας στη Γάζα από Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή
Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας