Γείτονας έστησε πόδι για... ξήλωμα του Πυρ. Σταθμού Λακατάμιας λόγω οχληρίας
06:20 - 12 Ιανουαρίου 2022
Σε τεράστιο κίνδυνο τίθενται τα χωριά της ημιορεινής Λευκωσίας, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται γύρω από τη Λακατάμια, σε περίπτωση μετακίνησης του Πυροσβεστικού Σταθμού σε άλλη περιοχή, λόγω παραπόνων που λαμβάνουν από γείτονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για οχληρία και ζητούν την απομάκρυνση των πυροσβεστικών οχημάτων από τη γειτονιά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίοικοι του πυροσβεστικού σταθμού διαμαρτύρονται ότι η οχληρία προέρχεται από το πλύσιμο των οχημάτων της Πυροσβεστικής, αλλά και της ενεργοποίησης των σειρήνων, ιδίως της νυχτερινές ώρες. Ως εκ τούτου, η διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε μια προσπάθεια να εξεύρει λύσεις στο πρόβλημα, σκέφτεται το ενδεχόμενο μετακίνησης του σταθμού.
Παρόλα αυτά, τη δεδομένη στιγμή υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση συγκεκριμένου χώρου για να στεγαστεί ο πυροσβεστικός σταθμός και γίνονται σκέψεις για μετακίνησή του, σε προσωρινή βάση, στην Ακρόπολη, έως ότου εξευρεθεί χώρος στέγασης.
Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί τεράστιο κενό στην περιοχή της Λακατάμιας και των ημιορεινών περιοχών, αφού σε ενδεχόμενη πυρκαγιά ή σε ένα ατύχημα που θα χρειάζεται η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής, τότε ο χρόνος ανταπόκρισης θα αυξηθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Μάλιστα, όπως καταδεικνύουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής, ο σταθμός της Λακατάμιας ανταποκρίνεται σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών κάθε χρόνο, τα οποία την τελευταία τετραετία ξεπερνούν τα 1200. Ως εκ τούτου, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο σταθμός της Λακατάμιας εξυπηρετεί πέραν του δήμου, ένα μεγάλο αριθμό ορεινών χωριών, αφού ο επόμενος πυροσβεστικός σταθμός βρίσκεται στο Παλαιχώρι, αντιλαμβάνεται κανείς τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση σοβαρού επεισοδίου, λόγω καθυστέρησης.
Παράλληλα, ενδεχόμενη μετακίνηση του σταθμού, έστω και προσωρινά στην Ακρόπολη, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον συγκεκριμένο σταθμό, ο οποίος είναι πρώτος σε ανταποκρίσεις στην πρωτεύουσα, την τελευταία τετραετία.
«Δεν θα επηρεαστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα»
Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε πως «δεν έχει παρθεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο πρόβλημα που προέκυψε. Μελετούμε και αξιολογούμε κάποια δεδομένα ως προς τους τρόπους που μπορούμε να το διαχειριστούμε. Θέλω να καταστήσω όμως σαφές, ότι δεν θα επηρεαστεί σε ουδεμία περίπτωση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Ξεκαθάρισε μάλιστα πως όποια απόφαση κι αν παρθεί, θα υπάρχουν εκεί (σ.σ. Λακατάμια) και πυροσβεστικά οχήματα και διασωστικά οχήματα και προσωπικό. Σε ουδεμία περίπτωση δεν θα επηρεαστεί η επιχειρησιακή δραστηριότητα και κάλυψη της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας. Αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Επαναλαμβάνω όμως, δεν έχουμε πάρει οποιαδήποτε τελική απόφαση επί του θέματος».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική έχει εξεύρει κάποιους χώρους στην ευρύτερη περιοχή της Λακατάμιας, όπου μπορεί να ανεγερθεί σταθμός και αξιολογούνται τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον της Υπηρεσίας, πριν καταλήξουν στο ιδανικότερο σημείο και κινήσουν τις διαδικασίες, για να αιτηθούν την ανέγερση του σταθμού.
«Αναγκαίος ο σταθμός στη Λακατάμια»
Από την πλευρά της, η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα, εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη πυροσβεστικού σταθμού στη Λακατάμια, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μετακινηθεί σε ένα σημείο που να μην προκαλεί οχληρία στους δημότες.
«Είμαστε σε επικοινωνία και με τους κατοίκους και με τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής, αλλά και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημα. Εισηγηθήκαμε στην Πυροσβεστική και δέχθηκαν να μην γίνονται κάποια πράγματα, όπως το πλύσιμο των οχημάτων. Φαίνεται ότι τελευταία αθέτησαν τις υποσχέσεις τους. Επικοινώνησα με τον Γενικό Διευθυντή και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, όπως οι συντηρήσεις να γίνονται στον κεντρικό σταθμό (σ.σ. Ακρόπολη), ώστε να αποφευχθεί η οχληρία».
Υπέδειξε εξάλλου ότι, «από τη μια αντιλαμβανόμαστε τους κατοίκους και κατανοούμε το πρόβλημα. Το εξετάσαμε στο συμβούλιο και είπαμε να τους δώσουμε χρόνο για να εξεύρουν ένα χώρο. Τώρα φαίνεται ότι αυτός ο χώρος έχει εξευρεθεί και αναμένουμε εάν θα ευοδώσουν οι προσπάθειες. Είναι ένας χώρος που δεν υπάρχουν δίπλα σπίτια και λοιπά. Από την άλλη, είναι μια υπηρεσία που παρέχει ασφάλεια. Όσο πιο κοντά είναι σε κάποια περιστατικά, επιλαμβάνονται ταχύτερα, γρηγορότερα και με πιο θετική αντιμετώπιση».
Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι ο δήμος αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια συνάντηση με τον πολίτη που έχει τα περισσότερα παράπονα, την Πυροσβεστική και τον δήμο, η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα, για να εξευρεθούν λύσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ο σιωπηλός… δολοφόνος στα σπίτια μας-Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική
- ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή διάσωσης νεαρού που παρασύρθηκε από χείμαρρο-Ανέβηκε στην καμπίνα
- Μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκη στο Βασιλικό-Μαύροι καπνοί πάνω από την περιοχή (vid&pics)
- Κάηκαν ποσότητες σκόνης πολυουρεθάνης από τη φωτιά στο Βασιλικό-Διερευνώνται τα αίτια (pics)