Άναψε φωτιές η βιασύνη του Αβέρωφ-Πότε λαμβάνουν αποφάσεις ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ

Φωτιά στα μπατζάκια των υπόλοιπων κομμάτων, έβαλαν οι εξελίξεις στον ΔΗΣΥ, αφού το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έχει καταλήξει στον υποψήφιο του ο οποίος βρίσκεται εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας αν και εκκρεμεί η απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου, αύξησε την πίεση κυρίως από τη βάση των κομμάτων προς τις ηγεσίες για επίσπευση των εξελίξεων.    

Αναντίρρητα το σκηνικό έτσι όπως διαμορφώθηκε στην δεξιά πολυκατοικία, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να κατηγορεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι ξεκίνησε εδώ και μήνες προεκλογική, μέσα από συναντήσεις σε σπίτια και συλλόγους κι από την άλλη τον Νίκο Χριστοδουλίδη να κατηγορεί την ηγεσία του ΔΗΣΥ ότι εκβίασε τις εξελίξεις που τελικά τον οδήγησαν σε παραίτηση, καθιστά την προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα.

Στο ΔΗΣΥ η κατάσταση έχει τροχοδρομηθεί. Πλέον μετά κι από τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου, δόθηκε στον πρόεδρο η δυνατότητα να αρχίσει διαβουλεύσεις και επαφές και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσει συνεργασίες που θα δώσουν νέα δυναμική στην υποψηφιότητα του. Επιθυμία του ιδίου του Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι να υπάρξει συνεννόηση με το ΔΗΚΟ γιαυτό και με κάθε ευκαιρία, ρίχνει γέφυρες συνεργασίας, υπενθυμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα που είχε η συνεργασία των δύο κομμάτων για να επανέλθει η οικονομία μετά το κούρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H επόμενη μέρα, το στοίχημα και πού θα παίξουν μπάλα Αβέρωφ-Χριστοδουλίδης

Βεβαίως σε καμία περίπτωση ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν βγάζει από το κάδρο και τα υπόλοιπα κόμματα του Ενδιάμεσου χώρου, όπως η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι. Σε σχέση με την ΕΔΕΚ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επενδύει στη συνεργασία που υπήρξε για τη ψήφιση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2021, ενώ σε σχέση με τους Οικολόγους, υπάρχει η εκτίμηση πως υπό την ηγεσία του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και με δεδομένες τις θέσεις του για το Κυπριακό, υπάρχει έδαφος για να κτιστεί μια ειλικρινής συνεργασία.

Πολύ καλές προοπτικές για συνεργασία, θεωρεί η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ότι υπάρχουν και με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, η οποία έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως πολιτεύεται στη βάση αρχών, υπερψηφίζοντας ό,τι θεωρεί προς την ορθή κατεύθυνση και καταψηφίζοντας ό,τι θεωρεί λάθος. Σε κανένα από αυτά τα κόμματα πάντως, οι διαδικασίες δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο και συνεπώς οι όποιες αποφάσεις τοποθετούνται χρονικά στο τέλος του Χειμώνα, ή ακόμα και εντός της Άνοιξης, όταν και αναμένεται να υπάρχει η ολοκληρωμένη εικόνα του προεκλογικού σκηνικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε το ψηφιδωτό της δεξιάς-Τι μας έφεραν οι 72 ώρες ραγδαίων εξελίξεων

Ανησυχούν τα μέλη του ΑΚΕΛ

Πάντως στο ΑΚΕΛ, υπάρχει παραδοχή από τα στελέχη του κόμματος ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στον ΔΗΣΥ, με την παραίτηση Χριστοδουλίδη και την υποψηφιότητα Αβέρωφ, μέλη και ψηφοφόροι του κόμματος άρχισαν τα τηλέφωνα προς τα στελέχη, ζητώντας ενημέρωση σε σχέση με τις αποφάσεις στην Εζεκία Παπαϊωάννου, αφού θεωρούν πως αυτή τη στιγμή ο Αβέρωφ «παίζει μόνος», αφού έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια.

Σε αντίθεση με τη βάση, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, στέλνει το μήνυμα πως όλα θα γίνουν στην ώρα τους, όπως έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό και στη βάση των όσων προνοούνται από το καταστατικό του κόμματος, με τον μεγάλο στόχο να μην είναι άλλος από την μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων για να επιτευχθεί προοδευτική αλλαγή τον Φεβρουάριο του 2023. Αντιθέτως αυτό που προκάλεσε συζητήσεις και ενδεχομένως ανησυχία στην ηγεσία, ήταν τα ανοίγματα του προέδρου του ΔΗΣΥ, προς τον κεντρώο χώρο και ειδικά προς το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν πολύ καλά πως για να δημιουργηθούν προοπτικές νίκης στις Προεδρικές του 2023, δεν πρέπει να λείπει από την εξίσωση το Δημοκρατικό Κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στεφάνου: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ, την Άνοιξη οι αποφάσεις μας

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν πως η κοινωνική απαίτηση που υπάρχει για αλλαγή διακυβέρνησης μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, μόνο από μια συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το μήνυμα που στέλνουν τις τελευταίες ημέρες στελέχη του κόμματος, πως η Εζεκία Παπαϊωάννου, θα εργαστεί σκληρά ώστε η αντιπολίτευση να βρει ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας, να λειτουργήσει συγκροτημένα και το ΑΚΕΛ, ούτε θα πατρονάρει τον διάλογο, ούτε να επιβάλει τα δικά της «θέλω», σε βάρος των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων.

Στην παρούσα φάση το θέμα των Προεδρικών αποτελεί προϊόν συζήτησης στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διάλογος με τη βάση, η οποία δίνει τις δικές της εισηγήσεις στην ηγεσία. Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις στο ΑΚΕΛ, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, θα ληφθούν σε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, μάλλον εντός Μαρτίου ή ακόμα και Απριλίου. Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί κι από την τύχη που θα έχουν οι διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα. Μέχρι τότε θα πρέπει να προηγηθούν οι επαφές, έτσι ώστε εάν τελικά υπάρξει περιθώριο συνεργασίας, οι συζητήσεις να μπουν στα βαθιά, τόσο για το όνομα του υποψηφίου όσο και για το προεκλογικό πρόγραμμα που θα κατατεθεί στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των συνεργασιών την περασμένη Κυριακή, θα γίνει προσπάθεια, στις επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. «Οι συνεργασίες για το ΑΚΕΛ», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου, «δεν είναι γενικές και αόριστες. Έχουν περιεχόμενο. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκλίσεις και συναινέσεις σε βασικά θέματα τα οποία καθορίζουν και την πορεία του τόπου και της κοινωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πρόωρα σενάρια, τα δύο μονοπάτια και η δύσκολη απόφαση να πατηθεί το κουμπί

Πλειάδα… επιλογών

Ενδεχομένως τις πιο πολλές επιλογές που θα μπορούσε να έχει ένα κόμμα στον κυπριακό πολιτικό χάρτη, έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή το ΔΗΚΟ. Συνεργασία με ΑΚΕΛ, Συνεργασία με ΔΗΣΥ, στήριξη υποψηφιότητας Κολοκασίδη, αυτόνομη κάθοδος με Νικόλα, στήριξη μιας πιθανής υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, δημιουργία κοινού μετώπου με τα κόμματα του Ενδιάμεσου, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχει μπροστά του το κόμμα, με κάποιες να συγκεντρώνουν περισσότερες και κάποιες λιγότερες πιθανότητες.

Πάντως πέραν από τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ που προκάλεσαν όπως και στο ΑΚΕΛ ανησυχία στα μέλη του κόμματος, στο ΔΗΚΟ υπάρχει ένα ιδιαίτερα ιδιόμορφο σκηνικό ανάμεσα στις τάσεις για το πως θα πρέπει να κινηθεί στο κόμμα. Αυτό το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο από την ηγεσία, η οποία κατανοεί τον κίνδυνο πως σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών, εγκυμονεί ο κίνδυνος διαφωνιών, νέων αποχωρήσεων και γενικότερα ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας για το κόμμα.

Στο ΔΗΚΟ αυτή τη στιγμή συνεχίζεται ο διάλογος με τη βάση, ενόψει του Συνεδρίου του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 22 και 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο, λόγω του νέου κύματος της πανδημίας, δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις, στη βάση πάντα και των συμβουλών από τους ειδικούς, είτε για τη μετακίνηση του σε νέα ημερομηνία, ενδεχομένως στις αρχές Φεβρουαρίου, είτε για τη διεξαγωγή του διαδικτυακά. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη Γραμματεία του κόμματος τις επόμενες ημέρες και οι αποφάσεις θα κοινοποιηθούν και στα μέλη.

Σε σχέση με τις Προεδρικές, και με όλες τις επιλογές να βρίσκονται ενώπιον των μελών και στελεχών του ΔΗΚΟ, αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει ως τάση, είναι το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου. Γνωρίζοντας και την ανάγκη που προκύπτει στο ΑΚΕΛ, για να υπάρξει αλλαγή διακυβέρνησης, βλέποντας και τη δυναμική που επαναβεβαίωσε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ, στο ΔΗΚΟ ξέρουν και πιστεύουν πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα ικανοποιούσαν και το ΑΚΕΛ, έτσι ώστε να τεθεί αντιμέτωπος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Υπάρχουν κι εκείνα τα μέλη ωστόσο, που θεωρούν πως είτε με, είτε χωρίς τη στήριξη το ΑΚΕΛ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει να επαναδιεκδικήσει την προεδρία.

Μια άλλη μη αμελητέα τάση, είναι αυτή που προκρίνει τη στήριξη μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, όπως φαίνεται πως θα είναι τελικά αυτή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο υπουργός Εξωτερικών διαθέτει σημαντικά ερείσματα στον κόσμο του ΔΗΚΟ, με κάποιους να επισημαίνουν πως πρόκειται περί μιας αξιόλογης επιλογής, που διαθέτει τη δυναμική για να περάσει στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη υπάρχει και η τάση που προκρίνει μια συνεργασία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση και περιμένει, πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει έναν διάλογο, βασισμένο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Πάντως οι όποιες επαφές της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος με τα υπόλοιπα κόμματα, θα ξεκινήσουμε μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου του κόμματος, όποτε κι αν γίνει τελικά αυτό, με υψηλόβαθμα στελέχη να ξεκαθαρίζουν πως θα δοθεί προτεραιότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού η κοινή παραδοχή που υπάρχει, είναι πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή διακυβέρνησης. Με αυτά τα δεδομένα, εάν δεν υπάρξει αναβολή του Συνεδρίου, τότε ο Φεβρουάριος, θα είναι μήνας διαβουλεύσεων και δεν αποκλείεται μέχρι τον Μάρτιο να υπάρξουν και οι τελικές ανακοινώσεις για το τι θα πράξει το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καυτός Ιανουάριος του 2003, οι πρωταγωνιστές και ο μεγάλος φόβος στον ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους