Ανοιχτή επιστολή από οργανισμούς 40 χωρών προς YouTube για τα fake news
21:31 - 12 Ιανουαρίου 2022
Ανοιχτή επιστολή στην διεύθυνση του YouTube απηύθυναν την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου περισσότεροι από 80 οργανισμοί ελέγχου δεδομένων σε όλον τον κόσμο, ζητώντας να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
«Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το YouTube είναι ένας από τους κύριους φορείς διαδικτυακής παραπληροφόρησης στον κόσμο», καταγγέλλουν τα μέσα αυτά ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν την έδρα τους σε περίπου σαράντα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ (PolitiFact, The Washington Post), η Ισπανία (Maldita.es), η Σενεγάλη ή η Κένυα (Africa Check).
«Δεν βλέπουμε πολλές προσπάθειες από την πλευρά του YouTube για να τεθούν σε εφαρμογή πολιτικές που επιλύουν το πρόβλημα», σημειώνουν στην επιστολή αυτή που απευθύνεται στην διευθύνουσα σύμβουλο της πλατφόρμας Σούζαν Γουοτζίσκι.
Το YouTube απάντησε δηλώνοντας ότι έχει «επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικές και προϊόντα (...) για να μειώσει την μετάδοση πλαστών πληροφοριών».
«Σημαντική πρόοδος έχει γίνει, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του YouTube Έλενα Χερνάντες, για την οποία η επαλήθευση της αλήθειας συνιστά «κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ που έχει στόχο να επιτεθεί στην μετάδοση παραπληροφόρησης».
Οι οργανισμοί επαλήθευσης της αλήθειας που υπογράφουν την επιστολή αυτή εκφράζουν ανησυχία για μια «ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση», η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω από την πανδημία της COVID-19.
Ντοκιμαντέρ υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας ή βίντεο που προωθούν ψεύτικες θεραπείες συγκέντρωσαν ως εκ τούτου εκατομμύρια θεάσεις στον ιστότοπο, ο οποίος ανήκει, όπως και η Google, στον όμιλο Alphabet.
Καθώς εξακολουθούν να ανησυχούν για κινδύνους, όπως η πολιτική αποσταθεροποίηση, οι οργανισμοί επαλήθευσης δεδομένων δηλώνουν έτοιμοι να «συνεργαστούν με το YouTube για την υλοποίηση των προτάσεών τους», τις οποίες αναφέρουν λεπτομερώς στην επιστολή που απευθύνουν στην διευθύνουσα σύμβουλο του YouTube.
«Η μάχη αυτή είναι από τις μεγαλύτερες της εποχής μας και οφείλουμε να την κάνουμε σε συνεργασία με τις πλατφόρμες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Κριστίνα Ταρντάγκιλα, ιδρύτρια του Agencia Lupa στην Βραζιλία.
Οι κύριες οδοί βελτίωσης αφορούν το ίδιο την αδιαφάνεια των αλγορίθμων με τους λογαριασμούς «κατ'εξακολούθηση παραβατών» ή τα μη αγγλόφωνα βίντεο που βρίσκονται τακτικά «υπό τα ραντάρ» του ιστοτόπου.
Μετά την διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016, ο ένας εκ των άλλων γιγάντων του τομέα, το Facebook, συνεργάστηκε με μέσα ενημέρωσης από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το AFP, για την καταπολέμηση της μετάδοσης πλαστών πληροφοριών.
Πηγή: cnn.gr