Η επανεξέταση μέτρων, το καμπανάκι από νοσοκομεία και το στοίχημα των σχολείων
06:13 - 11 Ιανουαρίου 2022
Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στις νοσηλείες και τις πιέσεις που δέχεται, όσο περνούν οι μέρες το σύστημα υγείας, οι επιδημιολόγοι βρίσκονται και πάλι μπροστά από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ώστε να εξετάσουν την πορεία των υφιστάμενων μέτρων και κατά πόσο έφεραν τα θεμιτά αποτελέσματα ή όχι. Στο μεταξύ, η επαναλειτουργία των σχολείων γίνεται σε αρκετά δύσκολες συνθήκες με το ποσοστό των μαθητών και εκπαιδευτικών που έμειναν εκτός, να αγγίζει διψήφιους αριθμούς.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ανάλογη αύξηση και στον αριθμό των νοσηλειών. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός συνεχίζει να παρουσιάζει κάποια σκαμπανευάσματα, τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία, αφού αν συνεχιστεί η αύξηση που παρατηρείται, ενδεχομένως να καταγραφούν νέοι αριθμοί ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, από την αρχή του μήνα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ύψους 34% στις νοσηλείες, αφού την 1η Ιανουαρίου ο αριθμός βρισκόταν στις 187 νοσηλείες, ενώ ο αριθμός αυτός, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου έχει φτάσει στις 251 νοσηλείες. Όσον αφορά στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ο αριθμός τους δεν ακολουθούσε, μέχρι και την 9η Ιανουαρίου την ίδια αυξητική τάση, αφού είχε σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, στις 9 Ιανουαρίου ο εν λόγω αριθμός έχει ξεπεράσει τους 90 και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον μέγιστο αριθμό που καταγράφηκε από την αρχή της πανδημίας.
Η πορεία των νοσηλειών και οι αριθμοί που καταγράφονται μέρα με τη μέρα, αποτελεί ένα από τα καθοριστικά σημεία αναφοράς για τους ειδικούς και την Κυβέρνηση, όσον αφορά στη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων. Ωστόσο, η αυστηροποίηση των αποφάσεων, μέχρι στιγμής, θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο, αφού οι ειδικοί αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Υπουργείου Υγείας, με την ατζέντα τους άδεια και χωρίς εισηγήσεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να σταθεροποιείται.
«Το Σαββατοκύριακο έγινε ένας τεράστιος αριθμός τεστ και πάλι, γύρω στις 130 χιλιάδες την ημέρα. Ο αριθμός αυτός είναι τετραπλάσιος, αν όχι πενταπλάσιος απ' ό,τι συνήθως και θεωρώ ότι οι αριθμοί ήταν αντιπροσωπευτικοί. Εγώ βλέπω μια πτώση, η οποία ελπίζω να μην εκδηλωθεί με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό θα φανεί σε περίπου μία εβδομάδα», υπέδειξε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης.
Στόχος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, τη δεδομένη στιγμή, φαίνεται να είναι να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα υφιστάμενα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ τις προηγούμενες ώρες, ώστε να αποδώσουν.
Με προβλήματα το back to school
Η πρώτη μέρα της επιστροφής στα θρανία χαρακτηρίστηκε δύσκολη, αφού αρκετοί ήταν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που έμειναν εκτός των σχολικών μονάδων, λόγω της πανδημίας, με τους εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων να εκφράζουν ανησυχία, για την υποστελέχωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο 25% οι απουσίες στα Γυμνάσια και Λύκεια-Φωνάζουν για στήριξη οι καθηγητές
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μαθητών που έλειπαν ξεπέρασε το 18%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των καθηγητών που έμειναν εκτός σχολείων άγγιξε το 7,4%, ωστόσο αντικαταστάθηκε μόνο το 1/3, με την ΟΕΛΜΕΚ να καλεί το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει έμπρακτα τις σχολικές μονάδες.
«Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Εκπαιδευτική Υπηρεσία θα προβούν άμεσα σε ενέργειες για να διοριστούν οι αντικαταστάτες και να λειτουργούν με ομαλότητα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Όμως, το Υπουργείο θα έπρεπε να δώσει και κάποια κίνητρα στους αντικαταστάτες και εμείς πιστεύουμε ότι το ελάχιστο που θα μπορούσε να δώσει είναι ο πλήρης διορισμός τους, με κανονικό ωράριο και όχι περιορισμένο, ώστε να μπορούν να καλύψουν κι άλλες ανάγκες, που ενδεχομένως να παρουσιαστούν λόγω των πρωτοκόλλων και των μέτρων του Υπουργείου Υγείας», εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλο πλήγμα στις σχολικές εφορίες-Εκτός καθηκόντων συνοδοί, καθαρίστριες και γραμματείς
Στο μεταξύ, η οργάνωση των καθηγητών παρουσιάζεται προβληματισμένη, όσον αφορά στην απάντηση του Υπουργείου στο αίτημά τους για μείωση των καθηκόντων των Βοηθών Διευθυντών, οι οποίοι έχουν αναλάβει χρέη ιχνηλάτησης.
«Ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αυτή τη στιγμή και θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κι άλλα. Το Υπουργείο δεν θα πρέπει να αρκείται μόνο στη λεκτική υποστήριξη. Πρέπει να υπάρχει και έμπρακτη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι η θέση μας είναι να γίνονται τα μαθήματα διά ζώσης και με φυσική παρουσία στα σχολεία, αλλά πάνω από όλα είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων μας».
Οι επικείμενες εξετάσεις τετραμήνων, που ανεβάζουν αυλαία την ερχόμενη Παρασκευή, προκαλούν έντονες ανησυχίες στους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει συνάντηση του υπουργού με τους καθηγητές, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία. «Ελπίζουμε να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημά μας για συνάντηση. Εμείς, πάντως, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν οι εξετάσεις».
Πάντως, προβλήματα υποστελέχωσης παρατηρούνται και στη Δημοτική Εκπαίδευση, με την οργάνωση των δασκάλων να αναφέρει πως κατά την πρώτη ημέρα ήταν αρκετές οι ελλείψεις στις αντικαταστάσεις, ενώ εκτός μένει και μία μερίδα συνοδών, καθαριστριών αλλά και γραμματειακού προσωπικού.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των μαθητών που έμειναν εκτός έφτασε το 19% όσον αφορά στα Δημοτικά και το 29% όσον αφορά στα Νηπιαγωγεία, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη. Πάντως, το Υπουργείο καλείται να κερδίσει ένα δύσκολο στοίχημα, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων και στην επάρκεια των υγειονομικών πρωτοκόλλων, να αναχαιτίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Τη δεδομένη στιγμή, το Υπουργείο εκτιμά ότι ανάλογα με την εικόνα που επικρατεί στην υπόλοιπη κοινωνία, θα είναι και η εικόνα στα σχολεία, αφού είναι μέρος της κοινωνίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας rapid test για την Τρίτη