Τα κίνητρα στο τραπέζι για μείωση της υπογεννητικότητας-Πονοκέφαλος οι αριθμοί

Ανησυχητικά στοιχεία για τη χαμηλή γεννητικότητα παρουσιάστηκαν στη συνεδρία της αρμόδιας ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής γύρω από το δημογραφικό ζήτημα, καθώς ο δείκτης γεννητικότητας στην Κύπρο βρίσκεται στο 1,3, δηλαδή κάτω από το όριο του 1,5.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο δείκτης γεννητικότητας στην Κύπρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1,3, και κάτω από το 1,5 υπάρχει επίσημη στατιστική που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα για ένα κράτος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.

Χαρακτήρισε επίσης ως «ιδιαίτερα ανησυχητικό» το στοιχείο που καταδεικνύει ότι το 38% των γεννήσεων το 2019 προήλθαν από αλλοδαπές μητέρες, ενώ οι υπολογισμοί για το 2020 ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 36%.

Σημείωσε δε πως το φλέγον αυτό ζήτημα, όπως είπε, θα συζητηθεί σε υπουργικό επίπεδο στις 28 Σεπτεμβρίου στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και της Υφυπουργού Πρόνοιας.

Αυτό που θα μετρήσει είναι «αν επιτέλους γίνουν κάποιες εξαγγελίες πράξεις, επειδή αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς σύντομα ο πληθυσμός της Κύπρου θα αποτελεί μειονότητα στην ίδια του την πατρίδα», είπε.

Ερωτηθείς τι αναμένει να ακούσει από τους αρμόδιους Υπουργούς, ο κ. Παπαγιάγγνης είπε πως αναμένει να ακούσει ποια θα είναι τα κρατικά κονδύλια του προϋπολογισμού, που να αφορούν την στήριξη στους συμπατριώτες μας και τις οικογένειες, προσθέτοντας πως πέραν των οικονομικών μέτρων αναμένει να ακούσει ποια θα είναι τα υπόλοιπα μέτρα που επιβάλλονται και το πιο σημαντικό τι έχει υλοποιηθεί στην πράξη αυτή τη χρονιά.

Ερωτηθείς αν, με βάση τα όσα λέχθηκαν κατά τη συνεδρία, θεωρείται απειλή η φοίτηση παιδιών αλλοδαπών στα σχολεία, ο κ. Παπαγιάννης διατύπωσε την προσωπική του άποψη πως κανένα παιδί από μόνο του δεν είναι απειλή για το οποιονδήποτε.

«Όταν όμως η στατιστική δείχνει έναν πολύ αυξημένο ποσοστό ξένων παιδιών, είτε αυτοί είναι αιτητές πολιτικού ασύλου είτε πολίτες τρίτων χωρών ή και κοινοτικοί τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αν λάβουμε ως δεδομένο ότι ο δείκτης γεννητικότητας είναι στο 1,3 τότε είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος της επιτροπής, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, μίλησε για «παγίδα υπογεννητικότας» στην οποία βρίσκεται η Κύπρος.

Ο δείκτης γονιμότητας στην Κύπρο βρίσκεται στο 1,3 και οι ειδικοί θεωρούν ότι κάτω από το όριο του 1,5 αποτελεί παγίδα χαμηλής γονιμότητας, είπε.

Είπε εξάλλου ότι βάσει των στοιχείων που έχουν κατατεθεί στην συνεδρία, το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών έχει ξεπεράσει το ποσοστό των προσώπων κάτω των 14. Ειδικότερα, τα άτομα άνω των 65 ετών ανέρχονται στο 16,3% του πληθυσμού ενώ τα άτομα κάτω των 14 ετών ανέρχονται στο 16% του πληθυσμού.

Είπε πως υπό επεξεργασία βρίσκονται μέτρα όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας για το 2ο παιδί στους 5 μήνες και για το 3ο παιδί στους 6 μήνες, ενώ μελετάται η παραχώρηση γονικής άδειας με απολαβές, ενώ στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλήφθηκε πρόνοια για κέντρο φροντίδας παιδιού και πρόνοια κάλυψης εξόδων βρεφονηπιακών σταθμών.

Αναφορικά με το τι περιμένουν να ακούσουν από τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα ο κ. Αλαμπρίτης είπε πως «αναμένουμε ένα ξεκάθαρο και ολοκληρωμένο πλάνο διότι υπάρχει εθνικός φορές δημογραφικής πολιτικής που είχε πλάνο δράσης για το 2019 και 2020, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού δεν επέτρεψε την υλοποίηση των στοχευμένων μέτρων.

Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε το όλο θέμα ως κρίσιμο, καθώς η Κύπρος μαστίζεται από υπογεννητικότητα και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μετανάστευσης, η οποία ξεπέρασε το 4% του πληθυσμού της, σε σύγκριση με 1% του μέσου όρου στην ΕΕ, χαιρετίζονται τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών που ήγειρε το θέμα.

«Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για την ασφάλεια του κράτους και ιδιαίτερα για το μέλλον του Ελληνισμού είναι σημαντικότατος», είπε.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος που πληρώνει για την κάθοδο εργατών από τρίτες χώρες, οι οποίοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μόλις κατέβουν από το αεροδρόμιο κάνουν αίτηση πολιτικού ασύλου».

Τέλος, ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που καταγράφονται στην κάθοδο εξειδικευμένων εργατών για χρόνιους ασθενείς. «Αυτοί πρέπει να έχουν ειδικό καθεστώς και ειδική διευκόλυνση προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Θέμα ωρών να αδειάσει το φράγμα του Μαυροκόλυμπου-«Δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος για την επιδιόρθωση»
Με τρομακτική ταχύτητα εξαπλώνεται νέα φωτιά στο Λος Άντζελες-Μέσα σε δύο ώρες κάηκαν 20.000 στρέμματα
Συνελήφθη πρώην συνοριοφύλακας στην Κέρκυρα για διακίνηση κοκαΐνης
Δηλητηρίασαν τέσσερις σκύλους στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου-Στάλθηκαν τεκμήρια στο χημείο του κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγικός θάνατος για 38χρονη Πολωνή-Λύθηκε ιμάντας από το αλεξίπτωτο πλαγιάς και έπεσε στο κενό
Οι οδηγίες του Προέδρου για τις οφειλές των σωματείων και το τετ α τετ του Εφόρου με τον ΥΠΟΙΚ
Η πρώτη του συνέντευξη Τραμπ μετά την ορκωμοσία-Επίθεση στον Μπάιντεν και η αναφορά για το TikTok
Έντονη ανησυχία για το υδατικό στην Πάφο-«Χρειαζόμαστε δυο νέα φράγματα»
Σε συγκεκριμένα άτομα επικεντρώνεται η έρευνα για τις συμβάσεις στο Τμήμα Δασών
Κάθειρξη 19,5 χρόνων σε 45χρονο που κακοποίησε σεξουαλικά πεντάχρονο παιδί στη Μαγνησία