Προ των πυλών η νέα χρονιά-Συνοφρυωμένοι οι φορείς με τα ανοιχτά μέτωπα

Λίγες μόνο ώρες έχουν απομείνει για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών στα θρανία τους, με το κλίμα να είναι φορτισμένο με μία ανησυχία και προβληματισμό. Οι τρεις εξετάσεις, στις οποίες καλούνται να παρακαθίσουν οι τελειόφοιτοι μαθητές, έχει προκαλέσει την αντίδραση των καθηγητών και των γονέων, ενώ το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Σεπτέμβριο του 2021 και ακόμη γίνεται συζήτηση για τα μονά θρανία, δυσχεραίνει τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Ένα μεγάλο ζήτημα για τη Μέση Εκπαίδευσης φαίνεται να είναι η επέκταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στην Γ’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, αφού με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι μαθητές θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις, τρεις διαφορετικές φορές, βάσει της νομοθεσίας. Μάλιστα, οι δύο εξεταστικές περίοδοι θα βρίσκονται αρκετά κοντά, αφού μόλις ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, θα πραγματοποιηθούν οι Παγκύπριες.

«Αναμένουμε από τον υπουργό Παιδείας, να ορίσει ημερομηνία για συνάντηση μαζί μας, ώστε να συζητήσουμε τα χρονοδιαγράμματα για την Γ’ Λυκείου, που έχουν σχέση με τις απολυτήριες εξετάσεις, στο τέλος κάθε τετραμήνου, αλλά και με τις Παγκύπτριες Εξετάσεις πρόσβασης. Έχουμε στείλει επιστολή, στις 20 Αυγούστου 2021 στον υπουργό Παιδείας, έχουμε επικοινωνήσει μαζί του, όμως αναμένουμε να οριστεί η συνάντηση αυτή, όσο πιο σύντομα γίνεται, για να βρεθεί λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα, ώστε να προγραμματιστούν και οι διευθύνσεις των Λυκείων αλλά και οι καθηγητές», επεσήμανε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Ανησυχία για το γεγονός εκφράζουν και οι οργανωμένοι γονείς, με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου, να σημειώνει πως θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστεί το σχολείο εξεταστικό κέντρο.

«Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017 προνοούσε ότι για τη σχολική χρονιά 2021-2022 η Γ’ Λυκείου θα ενταχθεί στο θεσμό των τετραμήνων και διαχωρίζονται οι Παγκύπριες Εξετάσεις για όσους επιθυμούν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Ήταν κάτι που γνωρίζαμε. Εμείς προσπαθήσαμε να μειώσουμε τις εξετάσεις. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να εγγραφεί το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του δεύτερου τετραμήνου, σε σχέση με τις Παγκύπριες Εξετάσεις, θα είναι πολύ λίγες οι ημέρες. Είμαστε σε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και με την Επιτροπή Παιδείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου: Θα ενθαρρύνουμε τη χρήση μάσκας στα Δημοτικά, δεν είναι το ίδιο προστατευμένα

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, μετά τη σύσκεψη που είχαν την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, κατά την οποία τους ενημέρωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανέφερε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων για τους μαθητές Γ’ Λυκείου. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι θα πρέπει είτε να αναβληθεί η εφαρμογή του θεσμού, είτε να καταργηθεί.

Εκτός από τις εξετάσεις τετραμήνων, οι καθηγητές παρουσιάζονται προβληματισμένοι και για κάποιες πρόνοιες των υγειονομικών πρωτοκόλλων και περιμένουν διευκρινιστικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πυρά ΟΕΛΜΕΚ σε ΥΠΠΑΝ για θρανία, κλιματιστικά και εξετάσεις

«Είδαμε τα πρωτόκολλα και πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και αναμένουμε οδηγίες. Εννοείται ότι οι οδηγίες θα έρθουν από το Υπουργείο Υγείας, που έχει σχέση με τη διαδικασία ιχνηλάτησης και με τις στενές επαφές ατόμων. Είναι σημαντικές λεπτομέρειες. Θέλουμε να ξέρουμε πώς θα γίνεται ακριβώς η διαδικασία της ιχνηλάτησης».

Εξάλλου, το θέμα των κλιματιστικών είναι κάτι που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να παρατηρηθούν, προκαλούν διάφορες ανησυχίες.

«Αναμένουμε και να ανακοινώσει τα στάδια που έχουν σχέση με τη δρομολόγηση των κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να γίνεται διδασκαλία μέσα σε τέτοιες συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Κατά συνέπεια αναμένουμε την ανακοίνωση από τον υπουργό Παιδείας με τα στάδια, όπως έκανε αναφορά τις προηγούμενες ημέρες και σταδιακά να καλυφθούν όλες οι σχολικές μονάδες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στα πυρά της ΟΕΛΜΕΚ το Υπ. Παιδείας-«Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες»

Προβληματισμός στη Δημοτική

Την ίδια ώρα, προβληματισμένοι παρουσιάζονται και οι εταίροι στην Δημοτική Εκπαίδευση, αφού τόσο δάσκαλοι, όσο και γονείς έχουν εντοπίσει διάφορα ζητήματα. Συγκεκριμένα, η οργάνωση των δασκάλων εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι είχε καταθέσει εισηγήσεις, τόσο για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, όσο και για τη δειγματοληψία με rapid test στα Δημοτικά, ωστόσο φαίνεται ότι δεν εισακούστηκαν.  

«Βλέποντας τα πρωτόκολλα, που επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξουν, καταθέτουμε τον προβληματισμό μας, ως ένα βαθμό. Όσον αφορά στο πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων με rapid test είχαμε ζητήσει να επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, αλλά παρ’ όλα αυτά απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Είχαμε μιλήσει για το θέμα της ιχνηλάτησης, η πρακτική του σταυρού να αλλάξει, αλλά παραμένει η ίδια. Καταθέσαμε τις εισηγήσεις μας, δεν εισακούστηκαν και περιμένουμε με την έναρξη να δούμε τι θα γίνει. Το ζητούμενο είναι σχολεία ανοικτά, μαθητές και εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους, αλλά σίγουρα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη στήριξη από την πολιτεία», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία-Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας στα Δημοτικά

Έντονος προβληματισμός ανάμεσα στους δασκάλους υπάρχει και για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει λόγο για το θέμα των κλιματιστικών και των εξαερισμών στα σχολεία. «Είναι ένα θέμα που έχει τεθεί πάμπολες φορές, το Υπουργείο είχε πει ότι θα προχωρήσει ανακοινώνοντας κάτι σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, σχεδιασμούς, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει».

Παράλληλα, η κα. Βασιλείου εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκειά της, για το γεγονός ότι ακόμη γίνεται συζήτηση και δηλώσεις για το θέμα των μονών θρανίων, το οποίο όχι μόνο δεν έχει λυθεί ακόμη, αλλά αναμένεται να λάβει και παράταση, καθώς κάποια σχολεία στη Λεμεσό, φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

«Κακώς συζητάμε για τα μονά θρανία, τον Σεπτέμβριο του 2021. Έπρεπε να ήταν στη θέση τους από την προηγούμενη σχολική χρονιά».

Στο μεταξύ, η ΠΟΕΔ ελπίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον βοηθητικού προσωπικού στα νηπιαγωγεία. Προσωπικό το οποίο θα βοηθά στην τήρηση των πρωτοκόλλων.

Από πλευράς τους, οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής, ανησυχούν για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αφού φαίνεται ότι δεν θα είναι και η πιο ομαλή. «Ελπίζουμε, με συλλογική προσπάθεια εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών, να έχουμε μία πολύ προσεκτική σχολική χρονιά, ευελπιστώντας να συνεχίσουμε με φυσική παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Είμαστε κατά κάποιο τρόπο πιο έμπειροι από τα αρχικά στάδια της πανδημίας και θεωρούμε ότι πλέον έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε πράγματα που θα συμβούν στο σχολικό χώρο», υπέδειξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή.

Όσον αφορά στο υγειονομικό πρωτόκολλο, ο κ. Χριστοφή εξήγησε πως δεν έχουν γίνει αξιοσημείωτες τροποποιήσεις από το προηγούμενο, ενώ ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, τόσοι οι γονείς, όσο και οι δάσκαλοι και να ενημερώνουν τα παιδιά για τους κανόνες.

«Σε ό,τι αφορά τη σύσταση της μάσκας, μετά και από δικό μας αίτημα, προσπαθήσαμε να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας να είναι σύσταση και όχι υποχρέωση, για το λόγο ότι θέλοντας και μη οι υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν την Κύπρο, αλλά και η κλιματική αλλαγή θεωρούμε ότι με το να προσθέσουμε τη μάσκα στο πρόσωπο του μωρού, σε μία αίθουσα που αυτή τη στιγμή είναι θερμοκήπιο, θα δυσχεραίνει πολύ την εκπαιδευτική διαδικασία. Αν γίνουν αλλαγές με τα κλιματιστικά, που συζητούνται εδώ και πολλά χρόνια και τα συστήματα εξαερισμού θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και η απόφαση η δική μας».

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας