Ξεκαθαρίζει μια κι έξω την πρόταση του ο Πρόεδρος-«Ουσία και όχι σχήμα λόγου»

Την τελευταία εβδομάδα μετά την ξαφνική πρόταση Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, ο διαπραγματευτής, οι πολιτικοί αρχηγοί, ωστόσο κανείς δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες, εάν τελικά αυτή η πρόταση ήταν «σχήμα λόγου» ή «ουσιαστική πρόταση». 

Ο μόνος που δεν είχε τοποθετηθεί όλες αυτές τις ημέρες ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που έπραξε ωστόσο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ομέγα», υποδεικνύοντας πως πρόκειται τελικά πως η πρόταση ενέχει ουσία και όχι σχήμα λόγου, κάτι που εξήγγειλε πως θα τονίσει και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα, αδειάζοντας κατά κάποιο τρόπο και την εκδοχή που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε σχέση με την επιστολή στον ΓΓ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως, «την περασμένη εβδομάδα 30 Αυγούστου απέστειλα επιστολή, στην οποία επαναλάμβανα ότι εμμένω στη θέση μου και στα όσα έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή Συμφωνίες Κορυφής, Ψηφίσματα Ηνωμένων Εθνών, Κοινό Ανακοινωθέν τις 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, αλλά δεν ήταν δυνατό να αναπτύξω, όπως και δεν έπραξα, πλήρως τη σκέψη ή το σκεπτικό πίσω από την πρόταση επανόδου στο Σύνταγμα του ’60».

«Δεν είναι επάνοδος για να δημιουργήσουμε το ενιαίο κράτος. Αυτό δυστυχώς, εκ των πραγμάτων και εκ των γεγονότων, μια ιστορική και αδήριτη ανάγκη που υπαγόρευσε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά από τη μετεξέλιξη, έχουμε δυστυχώς εκφύει με τις προτάσεις που υποβάλλουν οι Τουρκοκύπριοι», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: Δεν θα μπούμε στο παιχνίδι της ομοσπονδίας

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να υπάρξει μια διαβούλευση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και το συγκεκριμένο θέμα να συζητηθεί με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί φάνηκε πως ο ΥΠΕΞ υιοθέτησε το σχήμα λόγου ο Πρόεδρος είπε «δεν υιοθέτησε, απλώς υπεβλήθη. Βεβαίως ήταν προϊόν σοβαρού προβληματισμού. Πρώτα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση του. Από το 2018 ο ΓΓ κάλεσε και τις δύο πλευρές να εισηγηθούν νέες ιδές που θα μπορούσε να μας φέρουν πιο κοντά να ξεπεραστούν αδιέξοδα. Οφείλεις, κατά καιρούς, να υποβάλλεις προτάσεις. Στην προκείμενη περίπτωση, είναι προϊόν σοβαρού προβληματισμού ύστερα από τα όσα καταγράφονται, δηλαδή την άρνηση του κύριου Τατάρ και της Τουρκίας να υπάρξει επανάληψη του διαλόγου, εκτός εάν, εκ των προτέρων, αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα ή την ενυπάρχουσα κυριαρχία όπως διαμορφώθηκε κατά τρόπο που δεν επιτρέπει την επανάληψη του διαλόγου».

Για τις προτάσεις των Βρετανών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έκρυψε την ενόχληση του και υπέδειξε πως στους Βρετανούς μπορεί να αρέσει η απεριόριστη αυτονομία, «δεν ξέρω πόσο θα τους αρέσει αν κάποια στιγμή θα επιτύχει το δημοψήφισμα που επιδιώκουν οι Σκωτσέζοι για αποχώρηση από τη Βρετανία. Η Βρετανία πάντοτε θα υπάρχει ως κράτος».

Σε σχέση με το Βαρώσι ο Πρόεδρος σημείωσε πως, «έδωσαν μια περιοχή, η οποία δεν αμφισβητείται από το ΕΒΚΑΦ. Ενδεχόμενα οι προσφεύγοντες για εκείνη τη συγκεκριμένη μικρή περιοχή, να επιτύχουν. Όταν θα γίνουν μαζικές προσφυγές, τότε είναι που θα υπάρξει η απογοήτευση, διότι θα διεκδικεί το ΕΒΚΑΦ… ότι οι περιουσίες του ανήκουν. Και υπάρχει ανάλογη απόφαση του παράνομου επαρχιακού δικαστηρίου Αμμοχώστου που δικαιώνει το ΕΒΚΑΦ. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της περιοχής που θεωρείται ότι εάν προσφύγουν στην επιτροπή κλπ.».

Σε σχέση με τις κυρώσεις προς την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως, «εάν έρθουμε στο πρακτικό σκέλος και πάλι θα πρέπει όχι να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις. Δυστυχώς και δεν είναι σημερινό φαινόμενο, είναι διαχρονικό. Ανά την ιστορία οι πολίτικες των κρατών χαράσσονται ανάλογα τα δικά τους συμφέροντα. Συνεχώς, οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν. Παραδείγματος χάριν, τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν αναβαθμίζουν και πάλι τον ρόλο της Τουρκίας. Δεν δίνω φρούδες ελπίδες ότι είναι όσο εύκολο κάποιος μπορεί να ισχυριστεί, ότι θα πάμε στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και θα ζητήσουμε κυρώσεις και θα το επιτύχουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικοί παραλογισμοί, βρετανικοί τακτικισμοί, καυτό Φθινόπωρο

Δειτε Επισης

Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»