Σε αυθόρμητη στάση εργασίας οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής (pics)
11:22 - 30 Σεπτεμβρίου 2021

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθαν οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής στην Λευκωσία, μετά την απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου να θέσει σε διαθεσιμότητα την Πρόεδρο της Συντεχνίας των εργαζομένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο πλευρό των καθηγητών της Αγγλικής Σχολής η ΟΕΛΜΕΚ-Ζητά παρέμβαση Αναστασιάδη
Η στάση εργασίας ξεκίνησε από τις 9:55 το πρωί και διήρκησε δύο περιόδους, τελειώνοντας στις 11:35. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωσή των εργαζομένων της Σχολής, ο Διευθυντής της Αγγλικής Σχολής, κατόπιν έγκρισης του του Διοικητικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Πρόεδρο της Συντεχνίας τους ότι τίθεται άμεσα σε διαθεσιμότητα επικαλούμενος ενδεχόμενη παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά που η Πρόεδρός της Συντεχνίας απέστειλε επιστολή στους γονείς των μαθητών του σχολείου προς απάντηση της επιστολής ημ.27/09/2021 που απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο τόσο προς την Συντεχνία όσο και προς τους γονείς προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων.
Συνεχίζοντας, η Οργάνωση Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής σημειώνει ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να θέσει σε διαθεσιμότητα την εκπρόσωπο ενός συνδικαλιστικού οργάνου παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνδικαλίζεσθε. Η ενέργεια αυτή αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου να εκφοβίσει και τρομοκρατήσει το προσωπικό της Αγγλικής Σχολής και να παρεμποδίσει την πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας απεργίας την ερχόμενη Τρίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζει το προσωπικό της Αγγλικής Σχολής-Εξήγγειλε απεργιακά μέτρα
Στο πλευρό των καθηγητών βρέθηκε η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ανέφερε πως θεωρεί αντιδημοκρατική, μεσαιωνική, που παραπέμπει σε εποχές Ιεράς Εξέτασης, «την ενέργεια της διεύθυνσης της Σχολής να προχωρήσει στην πρωτόγνωρη εκβιαστική ενέργεια, θέτοντας σε διαθεσιμότητα την Πρόεδρο της συντεχνίας των συναδέλφων εκπαιδευτικών της Σχολής, καλλιεργώντας κλίμα εκφοβισμού και απειλών».
Εξάλλου, στο σημείο της απεργίας βρέθηκαν και βουλευτές, όπως ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ, ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ και ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ.
Σε δηλώσεις του ο Αλέκος Τρυφωνίδης υπέδειξε πως, «η ποινικοποίηση του Συνδικαλισμού είναι φαινόμενο δικτατορικών καθεστώτων που μας παίρνει ως πολιτεία αιώνες πίσω και καλούμε τη Διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής να άρει τη διαθεσιμότητα της Προέδρου της Οργάνωσης Προσωπικού/Συντεχνίας και να μπει σε διάλογο για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν για το καλό της εκπαίδευσης των παιδιών και της Αγγλικής Σχολής».
«Πέραν του νομικού καθεστώτος της Αγγλικής Σχολής και των υποχρεώσεων της όπως απορρέουν από αυτό, το όλο θέμα θα συνεχιστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, όπου έχει εγγραφεί στις 27/09/21 με δική μας πρωτοβουλία για αυτεπάγγελτη συζήτηση τις επόμενες μέρες και προς τούτο αναμένουμε από τον φίλο Πρόεδρο της Επιτροπής να το θέσει σε προτεραιότητα στην ατζέντα», κατέληξε ο κ. Τρυφωνίδης.
Από πλευράς του, ο Χρίστος Χριστοφίδης υπέδειξε πως με την παρουσία τους στην απεργία του εκπαιδευτικού προσωπικού της Αγγλικής Σχολής, καταδικάζουν τον αυταρχισμό, όπως υπέδειξε, του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης της Σχολής, οι οποίοι με διάφορες προφάσεις έθεσαν σε διαθεσιμότητα την Πρόεδρο της Οργάνωσης των εκπαιδευτικών σε μια σαφή προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το προσωπικό. «Ταυτόχρονα εκφράσαμε την στήριξη μας στα δίκαια αιτήματα του προσωπικού και στην ανάγκη για ένα δημοκρατικό και παραγωγικό διάλογο μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και των εκπαιδευτικών».
Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε πως η Αγγλική Σχολή επιδοτείται με χιλιάδες ευρώ από το φορολογούμενο πολίτη και το κράτος έχει ευθύνη και υποχρέωση να λαμβάνει γνώση των όσων συμβαίνουν στη Σχολή και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει διορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ευθύνη να ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα απαράδεχτα και αυταρχικά συμβαίνουν στην Αγγλική Σχολή.
«Απαιτούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο και την Κυβέρνηση να ανακληθεί αμέσως η διαθεσιμότητα της Προέδρου της οργάνωσης των εκπαιδευτικών (ESSA). Απαιτούμε όπως ξεκινήσει ένας δημοκρατικός διάλογος με σεβασμό προς τους ανθρώπους που κρατούν τη λειτουργία του σχολείου στην πλάτη τους, για τα αιτήματα τους. Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβουν για να τερματιστεί η κρίση στην Αγγλική Σχολή».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε πως από την περασμένη βδομάδα είχαν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Παιδείας, με την οποία έχουν θέσει τα προβλήματα και έχουν ζητήσει την παρέμβαση του. Η ανοχή, αν όχι η στήριξη των κυβερνώντων προς το Δ.Σ., εκτρέφει την κρίση που σοβεί αυτή τη στιγμή στο σχολείο.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την ολόπλευρη στήριξη του στον αγώνα των εκπαιδευτικών. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα εγγράψουμε το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής».
