Παίρνουν θέσεις μάχης οι δήμοι για την Τ.Α.-Έτοιμοι να μπουν στα... χαρακώματα

Θέσεις μάχης ενόψει της διαβούλευσης που θα αρχίσει στην Επιτροπή Εσωτερικών, για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρχισαν να παίρνουν οι δήμοι, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το προτεινόμενο σχέδιο της Κυβέρνησης.

Μπορεί η αναβολή των δημοτικών εκλογών, που αποφασίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, να μην προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους δήμους, με τους πλείστους τοπικούς άρχοντες να βλέπουν με καλό μάτι την παραμονή τους στην δημαρχιακή καρέκλα, ωστόσο το επόμενο βήμα που είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου, ώστε να καθοριστεί η τελική του μορφή, κρύβει αγκάθια και διαφορετικές προσεγγίσεις, πάνω στις οποίες Βουλή και Κυβέρνηση, πρέπει να ακροβατήσουν για να επιτύχουν την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

Οι δήμοι που διαφωνούν με την υφιστάμενη πρόταση, δεν φαίνεται ότι θα βάλουν εύκολα νερό στο κρασί τους, αλλά αντίθετα, είναι έτοιμοι να μπουν ακόμα και στα… χαρακώματα, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τρανό παράδειγμα είναι ο δήμος Γεροσκήπου, που θεωρεί κόκκινη γραμμή την συνένωση με τον Δήμο Πάφου και ζητεί όπως συνενωθεί με τοπικές κοινότητες στην περιοχή της ανατολικής Πάφου.

Μιλώντας στον REPORTER, ο δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε ότι «εμείς αυτό που λέμε είναι πως πρέπει να ενωθούμε με τις κοινότητες της ανατολικής Πάφου, όπως είναι η Αχέλεια, η Αγία Μαρινούδα, την Τίμη». Μάλιστα, όπως εξήγησε είναι έτοιμοι να προβούν σε κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Την ίδια ώρα, μια πιο μετριοπαθή στάση, τηρεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τη μεταρρύθμιση, ο Δήμος Πέγειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος θα αναμένει να διακριβωθεί η ακριβής πρόταση για το δήμο και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις επί του θέματος. Παρόλα αυτά, ο δήμος θα προβεί σε ενέργειες ώστε να γίνουν συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και να συζητηθεί το θέμα, πριν παρθούν οι όποιες αποφάσεις, για τις ενέργειές τους.

Πάντως, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο δήμαρχος Μαρίνος Λάμπρου, να αφήσει τη θέση του, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αφού όπως ανέφερε προ ημερών σε δηλώσεις του στον REPORTER, η απόφαση που λήφθηκε από τη Βουλή για αναβολή των εκλογών δεν τον έβρισκε σύμφωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δήμαρχοι που συνεχίζουν, οι δύο αναποφάσιστοι και ποιος ετοιμάζει... έξοδο

Κόκκινες γραμμές από δήμο Αραδίππου

Κόκκινες γραμμές και για τις συνενώσεις, τραβά την ίδια ώρα και ο δήμος Αραδίππου, ο οποίος εστιάζει τις διαφωνίες του, σε πέντε κύρια σημεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το σενάριο συγχώνευσης με τους δήμους Λάρνακας, Λειβαδιών και Ορόκλινης, θα οδηγήσει σε ένα τεράστιο και βραδυκίνητο οργανισμό.

«Με το σενάριο αυτό συγχωνεύεται το 83% του δημαρχούμενου πληθυσμού της επαρχίας σε ένα και μόνο δήμο και το υπολειπόμενο 17% κατανέμεται σε άλλους τρεις δήμους!», σημειώνει ο δήμος Αραδίππου..

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι ο Δήμος Αραδίππου, με ζωτικό έδαφος 56 km2 , 25000 πληθυσμό, 8000 υποστατικά, 3 βιομηχανικές και 2 βιοτεχνικές περιοχές, 4 κτηνοτροφικές περιοχές, μεγάλες γεωργικές καλλιέργειες και χρήσεις, χωρίς οικονομικά προβλήματα και με πλήρη τεχνοκρατική υπηρεσία, χάνεται και διατηρούνται νεοσύστατοι ή μικροί δήμοι οι οποίοι δεν έχουν το απαραίτητο καταρτισμένο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν».

Εξάλλου, ο δήμος επικαλείται για τις απόψεις του, τη θέση ότι κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε στις περιπτώσεις της Πάφου, για τους Δήμους Γεροσκήπου και Πέγειας, στην Αμμόχωστο για τους Δήμους Αγίας Νάπας και Δερύνειας, στην Λεμεσό για τον Δήμο Ύψωνα και στη Λευκωσία για τους Δήμους Λακατάμιας και Ιδαλίου. «Στην επαρχία Λάρνακας δεν εφαρμόστηκε το ίδιο μοντέλο παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν σε όλες τις μελέτες που προηγήθηκαν», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο δήμος Αραδίππου-Απαντά με πέντε σημεία γιατί αρνείται τη συνένωση

Καλοβλέπουν την πρόταση για τρεις δήμους στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Σε ότι αφορά στην ελεύθερη Αμμόχωστο, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο ξεκάθαρα, με τους δημάρχους να τηρούν στάση αναμονής και να διαμηνύουν ότι θα αναμένουν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που θα γίνει στην Επιτροπή Εσωτερικών και κατόπιν θα παρθούν αποφάσεις.

Σίγουρα, ο προβληματισμός υπάρχει, για τις συνενώσεις στην επαρχία, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός για δύο δήμους , μετατράπηκε σε τρεις. Πρόκειται για τον Δήμο Αγίας Νάπας, στον οποίο θα συγχωνευθούν, Αγία Νάπα, Σωτήρα και Λιοπέτρι, τον Δήμο Δερύνειας με τη συγχώνευση με το Φρέναρος και τις Βρυσούλες και τον Δήμο Παραλιμνίου που παραμένει ως έχει σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κακοφανισμένοι δήμαρχοι-μουχτάρηδες και οι ευθύνες Κυβέρνησης-κομμάτων

Ανησυχίες για τη Λευκωσία

Σημειώνεται ότι σε σχέση με την Λευκωσία υπάρχουν ανησυχίες, ως προς την πρόταση για τη δημιουργία ενός υπερδήμου, στον οποίο θα περιλαμβάνονται ο δήμος Λευκωσίας, ο Στρόβολος, η Έγκωμη, ο Άγιος Δομέτιος και η Αγλαντζιά.

Η ανησυχία που εκφράζεται, κυρίως από κομματικά γραφεία και όχι τις υφιστάμενες τοπικές αρχές, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, είναι πως την ώρα που άλλοι δήμοι θα αριθμού μερικές χιλιάδες κατοίκους, ο υπερ-δήμος Λευκωσίας θα έχει υπό την σκέπη του δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Ως εκ τούτου, κάποια κόμματα προκρίνουν τη σύσταση δύο δήμων. Δύο είναι ουσιαστικά τα σενάρια στο τραπέζι. Το ένα είναι η συνένωση μέρους του δήμου Στροβόλου με τη Λευκωσία και άλλου μέρους του ίδιου δήμου με την Αγλαντζιά. Η δεύτερη εναλλακτική είναι η παραμονή των δήμων ως έχουν και η συνένωση της Έγκωμης, του Αγίου Δομετίου και της Αγλαντζιάς με τη Λευκωσία.

Πάντως το όλο θέμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να απασχολήσει, τόσο την Κυβέρνηση όσο και τους βουλευτές, αφού πέραν των ανησυχιών που εκφράζονται από κάποια κόμματα, για τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου, υπάρχουν και αντεπιχειρήματα, που βασίζονται σε οικονομικά δεδομένα και τεχνοκρατικές μελέτες. 

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του καθορισμού του τελικού αριθμού των δήμων που θα δημιουργηθούν, καυτή πατάτα θεωρείται και η διενέργεια παγκύπριου ή τοπικών δημοψηφισμάτων για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

Κατά την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί τούτου, δύο από τα μεγάλα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ απαίτησαν τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ η Κυβέρνηση προέκρινε παγκύπριο δημοψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και τώρα τρέχουν… Κυβέρνηση και κόμματα στο τελευταίο μίλι της Μεταρρύθμισης

Δειτε Επισης

Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου