Εμβόλια και μεταλλάξεις-Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που τα εμβόλια κατά του SARS-Cov-2 άρχισαν να χορηγούνται σε όλο τον κόσμο.

Γενικότερα, τα εμβόλια εδώ και δεκαετίες προστατεύουν τους ανθρώπους από σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώδεις νόσους όπως τέτανος, κοκκύτης, ιλαρά, μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος και πολιομυελίτιδα. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία και έρευνες έγκυρων οργανισμών, προλαμβάνουν εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως, ανθρώπων κάθε ηλικίας. Συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη μόλυνση 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων από ιλαρά, 1 εκατομμυρίου ανθρώπων από κοκκύτη και 2 εκατομμυρίων βρεφών από τον νεογνικό τέτανο ετησίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σώζονται εκατομμύρια ζωές, ενώ πολλές ασθένειες είναι κοντά στην εξάλειψή τους χάριν στα εμβόλια.

Έτσι και τώρα, ο εμβολιασμός έρχεται να δώσει τη λύση σε μία νέα υγειονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Μια κρίση που ανάγκασε την επιστημονική κοινότητα και τη φαρμακοβιομηχανία να κινηθούν με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να δημιουργήσουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν δεκάδες έρευνες από αξιόπιστους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες καταδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Παρά την άμεση ανάγκη για εμβόλια, οι επιστήμονες τονίζουν πως οι δοκιμές δεν ήταν βεβιασμένες και ότι τα νέα εμβόλια πέρασαν από εξαντλητικούς ελέγχους, χωρίς καμία έκπτωση στην αξιολόγηση της ποιότητάς τους. Για τον λόγο αυτό, οι πολίτες ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας έναντι του ιού και να σταματήσει η διασπορά του.

Και γιατί είναι σημαντικό να μπει ένα φρένο στη διασπορά; Η απάντηση είναι απλή. Οι μεταλλάξεις, οι οποίες οφείλονται στη συνεχή μετάδοση του ιού. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο ιός αντιγράφει το γενετικό του υλικό, με στόχο να πολλαπλασιαστεί. Στη διάρκεια όμως της αντιγραφής, παρουσιάζονται αλλαγές στο γενετικό υλικό, προκαλώντας τις μεταλλάξεις.

Όσο, δηλαδή, ο ιός διασπείρεται στην κοινωνία, οι μεταλλάξεις θα συνεχίζουν να εμφανίζονται. Και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και έναντι πιθανών μελλοντικών μεταλλάξεων.

Μάθε τα πάντα για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στο mathe-krine-praxe.com.

Δειτε Επισης

«Η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί υπενθύμιση ότι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Συννεφιασμένος ο καιρός, αναμένονται μεμονωμένες βροχές το βράδυ
Γνωστά και άγνωστα τοπία της Κύπρου μέσα από την οπτική εξερευνητών και πολιτών (pics)
«Άγιε Βασίλη, σε παρακαλούμε να φέρεις στα φτωχά παιδάκια και σε αυτά του πολέμου, καινούργια σπίτια»
Πήραν την κατιούσα αλλά δεν ικανοποιούν οι τιμές καυσίμων-Πάνω από 8 σεντ διαφορά από Ε.Ε.
Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία η Ισότητα-«Η ανοχή μας στη δουλοπρέπεια πρέπει να σταματήσει»
Επαφές Δημάρχου Αμμοχώστου σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη
Στην Εσθονία η Υπουργός Υγείας για συναντήσεις που διοργανώνει ο ΠΟΥ
Το καλοκαίρι του 2024 τίθεται σε εφαρμογή το e-kalathi-Ποια προϊόντα θα επιλεγούν
Παραμένει συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού-Αναμένονται χιόνια στο Τρόοδος