Συνενώσεις και δημοψηφίσματα τα δυο μεγάλα αγκάθια της Μεταρρύθμισης

Η απόφαση της Βουλής για αναβολή των δημοτικών εκλογών, σε συνδυασμό με τη διάθεση που δείχνουν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα για να κλείσε οριστικά και σε κλίμα συναίνεσης το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα τις συζητήσεις της Επιτροπής Εσωτερικών.  

Στους κομματικούς κύκλους, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για τα ζητήματα που αναμένεται να αποτελέσουν τα σημεία τριβής και διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων και ενδεχομένως στην πράξη να αποδειχθεί, ότι το κλίμα συναίνεσης και καλής διάθεσης των προηγούμενων εβδομάδων, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά από ευχολόγια και απόπειρα δημιουργίας προσδοκιών για ένα καυτό ζήτημα για το οποίο υπάρχουν εκατέρωθεν κόκκινες γραμμές.

Τα σημεία τριβής, στα οποία θα κριθεί το μέλλον του εγχειρήματος της Μεταρρύθμισης, είναι τουλάχιστον δύο. Το πρώτο αφορά το ζήτημα των συνενώσεων και τον αριθμό που τελικά θα κάτσει η μπίλια των νέων δήμων και το δεύτερο αφορά την διενέργεια παγκύπριου ή τοπικών δημοψηφισμάτων για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κακοφανισμένοι δήμαρχοι-μουχτάρηδες και οι ευθύνες Κυβέρνησης-κομμάτων

Για να συμβεί το δεύτερο, θα πρέπει πρώτα να κλείσει το πρώτο, έτσι ώστε να υπάρχει η συνολική εικόνα της Μεταρρύθμισης πάνω στην οποία θα ζητηθεί, εάν τελικά θα διενεργηθούν δημοψηφίσματα, η άποψη των πολιτών. Υπενθυμίζεται πως ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, στην προηγούμενη σύνθεση της επιτροπής Εσωτερικών, είχαν τραβήξει κόκκινη γραμμή, απαιτώντας τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, ώστε η κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά, να τοποθετηθεί, πάνω στα ζητήματα που την αφορούν. Από την άλλη η Κυβέρνηση, αν και εξ αρχής είχε τοποθετηθεί κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος, αντιπρότεινε στα κόμματα τη διενέργεια ενός Παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, κάτι ωστόσο που τελικά δεν συνέβη, αφού αφενός απορρίφθηκε ως πρόταση από τα υπόλοιπα κόμματα, αφετέρου δεν κλείδωσαν τα υπόλοιπα ζητήματα για να προχωρήσει το όλο θέμα.

Πάντως σε σχέση με την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναδεικνύεται ένα σοβαρό ζήτημα, που αποτελεί και το επιχείρημα της Κυβέρνησης για απόρριψη της συγκεκριμένης απαίτησης. Σε περίπτωση που μια τοπική κοινωνία απορρίψει στο δημοψήφισμα τη συνένωση της, τότε αυτόματα μπλοκάρεται το όλο εγχείρημα. Τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν αρκετές Παγκύπρια, με τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν, όπως για παράδειγμα στην Επαρχία Πάφου με την Πέγεια και τη Γεροσκήπου, ή την Αμμόχωστο με το Παραλίμνι και τη Δερύνεια.

Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης στο όλο θέμα, είναι πως από τη στιγμή που η Μεταρρύθμιση αγγίζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που ζουν σε αστικά ή ημιαστικά κέντρα, το δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι ενιαίο για όλους, ώστε αν αυτό εγκριθεί από τη πλειοψηφία, να τεθεί σε εφαρμογή.  Μέχρι στιγμής τα κόμματα κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους για το όλο ζήτημα και συνεχίζουν τις επαφές τους με τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να διαπιστώσουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν για να συγκεράσουν τις επιφυλάξεις και τις φωνές των κατά τόπους τοπικών αρχών.

Περνώντας στο θέμα των συνενώσεων, τις τελευταίες ημέρες, άρχισαν να κάνουν την επανεμφάνιση τους κινήσεις πολιτών ή ακόμα και σύσσωμες δημοτικές αρχές με σκληρές θέσεις κατά συγκεκριμένων συνενώσεων που προβλέπονται από τα Νομοσχέδια. Οι μεγαλύτερες αντιστάσεις προέρχονται από τις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, ενώ εκκρεμότητες που θα τεθούν ενώπιον  των βουλευτών υπάρχουν και άλλου. Κάποιες εξ αυτών των εκκρεμοτήτων μάλιστα, δεν προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά από τα ίδια τα κόμματα.

Σε ότι αφορά την Επαρχία Πάφου, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αφορούν τον Δήμο της Πέγειας, αλλά και τον Δήμο της Γεροσκήπου. Σε ότι αφορά την Πέγεια, όπως και στην Γεροσκήπου, έχουν επανέλθει ενεργά οι ομάδες πρωτοβουλίας, που δημιουργήθηκαν μετά από πανκοινοτικές συγκεντρώσεις. Στην Πέγεια δεν επιθυμούν να συνενωθούν με τις κοινότητες Κισσόνεργας, Λέμπας, Χλώρακας και Έμπας όπως προβλέπεται στην τελική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, με το επιχείρημα πως ο δήμος, ο οποίος είναι οικονομικά εύρωστος και αυτόνομος, μόνο να χάσει έχει από μια συνένωση με τις συγκεκριμένες κοινότητες. Από την άλλη πλευρά, ο δήμος Γεροσκήπου, δεν επιθυμεί να συνενωθεί με τον δήμο Πάφου, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο η περιοχή θα καταντήσει ο φτωχός συγγενείς του κεντρικού δήμου. Μάλιστα αντιπροτείνει την δημιουργία δήμου Ανατολικής Πάφου με τον δήμο Γεροσκήπου ως επικεφαλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και τώρα τρέχουν… Κυβέρνηση και κόμματα στο τελευταίο μίλι της Μεταρρύθμισης

Έντονος προβληματισμός υπάρχει και στην Επαρχία Αμμοχώστου, αφού κύκλοι που βρίσκονται κοντά στα κέντρα εξουσίας, ασκούν πιέσεις, έτσι ώστε να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών για δημιουργία δύο δήμων. Ήδη η επιτροπή Εσωτερικών από την προηγούμενη της σύνθεση, άναψε πράσινο φως για δημιουργία τριών δήμων. Πρόκειται για τον Δήμο Αγία Νάπας στον οποίο θα συγχωνευθούν, Αγία Νάπα, Σωτήρα και Λιοπέτρι, τον Δήμο Δερύνειας με τη συγχώνευση με το Φρέναρος και την Αχερίτου και τον Δήμο Παραλιμνίου που παραμένει ως έχει σήμερα.

Την ίδια ώρα που οι αντοχές της Κυβέρνησης κάμπτονται για περιπτώσεις όπως τις πιο πάνω, στη Λευκωσία υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη δημιουργία ενός δήμου μαμούθ που θα περιλαμβάνει τον δήμο Λευκωσίας, τον Δήμο Στροβόλου και αυτούς της Έγκωμης, του Αγίου Δομετίου και της Αγλαντζιάς. Δηλαδή ενώ θα υπάρχουν δήμοι με πέντε και δέκα χιλιάδες δημότες, στη Λευκωσία θα υπάρχει ένας δήμος με πέραν των εξήντα χιλιάδων κατοίκων. Αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό σε κάποια κομματικά γραφεία, που προκρίνουν να παραμείνουν δύο ξεχωριστοί δήμοι και προτείνουν εναλλακτικές συνενώσεις. Μάλιστα σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγλαντζιάς, που θεωρεί πως λόγω της οικονομικής της ευρωστίας και της πολύ καλής οργάνωσης του δήμου, μπορεί και δικαιούται να παραμείνει ως ένας αυτόνομος δήμος. Στο σενάριο που θέλει τον Στρόβολο να μην ενώνεται με τον δήμο Λευκωσίας, αντιπροτείνεται η συνένωση ενός μέρους του δήμου Στροβόλου με τη Λευκωσία και ενός μέρους με την Αγλαντζιά, ενώ στο τραπέζι ως εναλλακτική τέθηκε και η πρόταση για παραμονή των δήμων ως έχουν και τη συνένωση της Έγκωμης, του Αγίου Δομετίου και της Αγλαντζιάς με τη Λευκωσία.

Το θέμα των συνενώσεων αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επιτροπή Εσωτερικών στις 30 του μήνα, όπου θα διαφανεί ποιες είναι οι προθέσεις των κομμάτων και αν θα υπάρξει η ανάλογη με το θέμα της αναβολής συνεργασία μεταξύ των τριών μεγάλων. Εξάλλου τα μικρότερα κόμματα, έχουν έντονες θέσεις για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη Μεταρρύθμιση και θα επιχειρήσουν να πετύχουν τροποποιήσεις στα Νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε με εκκρεμότητες η αναβολή εκλογών-Στενό χρονοδιάγραμμα για Μεταρρύθμιση

Δειτε Επισης

Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Πάνω από δυο χιλιάδες οι καταγγελίες για χρήστες σκούτερ σε ένα χρόνο-Αυξημένες κατά πολύ σε σχέση με πέρσι
Στο ακουστικό οι αγροτικές οργανώσεις, περιμένουν κλήση για σύσταση Συμβουλευτικής για λαϊκές αγορές
Πιθανές νέες συλλήψεις για το κύκλωμα με τις οικιακές βοηθούς-Ψάρευαν τα θύματα μέσω social media
Οι άσπονδοι εχθροί, η αδυναμία της Αστυνομίας και τα Νομοσχέδια που... σιγοψήνονται
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς λόγω γρίπης Α
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μετέφεραν κρατούμενους στην νέα πτέρυγα των Κεντρικών αλλά... δεν άνοιγε η υπερσύγχρονη πόρτα
Τα περί απόπειρας φόνου από Χαρτσιώτη για κατοχή ναυτικής φωτοβολίδας, η απόφαση Πιτταρίδης και τα... πυροτεχνήματα
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα