Οι τριάντα οκτώ περιοχές που απειλούνται από πλημμύρες-Τέσσερις κόκκινες ζώνες

Άρχισε δειλά δειλά να μυρίζει ο χειμώνας, με τις πρώτες βροχές να πέφτουν τις προηγούμενες μέρες στην Κύπρο, δημιουργώντας αμέσως μικροπροβλήματα στο οδικό δίκτυο. Κάθε χρόνο, λόγω της κακοκαιρίας, οι δρόμοι μετατρέπονται σε ποτάμια, που παραπέμπουν στα κανάλια της Βενετίας, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορα σημεία της χώρας. 

Η δήλωση, «να κατουρήσει ο στρούφος πνίουνται ούλλοι», που έκανε πολίτης στα μέσα ενημέρωσης πριν δέκα χρόνια, συνεχίζει να έχει ακόμα υπόσταση, παρά τα έργα που έγιναν και τα μέτρα που λαμβάνονται από τους αρμόδιους φορείς.  

Με βάση διαδραστικούς χάρτες που δημιούργησε το Τμήμα Υδάτων, υπό το φόβο πλημμυρών βρίσκονται συνολικά τριάντα οκτώ περιοχές ανά το παγκύπριο, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, αλλά και της δομής του εδάφους τους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στο γεγονός ότι η Κύπρος θεωρείται μια από τις πιο τσιμεντωμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέσσερις κόκκινες ζώνες-Κίνδυνος ακόμη και για θύματα

Μιλώντας στον REPORTER, o υδρολόγος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κώστας Αριστείδου, αναφέρθηκε στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμυρών, αλλά και τα έργα που γίνονται για αποτροπή ζημιών σε περίπτωση καιρικών φαινομένων που θα οδηγήσουν σε πλημμύρες.

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται εκεί που είχαμε και πρόσφατα τις πιο μεγάλες πλημμύρες, όπως είναι η περιοχή Καμάρες στη Λάρνακα, η περιοχή του ποταμού Κλήμος στην Έγκωμη, όπως επίσης και στην Κοκκινοτριμυθιά. Είχαμε επίσης σοβαρά προβλήματα και στην περιοχή της Καλαβασού, που σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές, το 2020. Στη συγκεκριμένη περιοχή μεγάλωσαν κάποια γεφύρια και έγιναν κάποια έργα στους δρόμους. Θα δούμε επίσης ποια άλλα έργα χρειάζονται να γίνουν.»

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ο υδρολόγος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ανέφερε πως «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε φόβο στον κόσμο, αλλά όταν μιλάμε για ποταμούς όπου σημειώνονται αιφνίδιες πλημμύρες, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρασυρθούν οχήματα και να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Επίσης, κτίρια που βρίσκονται κοντά στον ποταμό μπορεί να πάθουν σοβαρές ζημιές ή να μπουν τα νερά σε υπόγεια και λοιπά. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι όπου υπάρχουν ποταμοί, ακόμα κι αν δεν συνέβη κάτι ποτέ στο παρελθόν».

Σε ότι αφορά στη Λεμεσό, όπου κάθε χρόνο παρατηρούνται προβλήματα από τις βροχοπτώσεις, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί, ο κ. Αριστείδου ξεκαθάρισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το φαινόμενο παρατηρείται λόγω «υπερχείλισης όμβριων υδάτων, αλλά δεν είναι ποταμοί που υπερχειλίζουν και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές που θα οδηγήσουν ακόμα και σε θύματα. Στο κέντρο της πόλης γίνονται έργα από το ΣΑΛΑ, για να επιλυθούν τα προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσιμεντώσαμε το… λάκκο μας και τώρα μας πνίγει-Τι φταίει για τις πλημμύρες

Οι υπόλοιπες 35 επικίνδυνες περιοχές

Κίνδυνοι υπάρχουν επίσης και σε άλλες περιοχές, σε όλες τις πόλεις, με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται με βάσει τη χαρτογράφηση του Τμήματος Υδάτων στη Λευκωσία.

Συνολικά οι κίνδυνοι αφορούν δεκαπέντε σημεία και πιο συγκεκριμένα σημεία που εφάπτονται στους ποταμούς του Πεδιαίου, του Σερράχη, του Γιαλλιά και του Κοτσίρκα.

Άλλες δέκα περιοχές κινδυνεύουν στη Λάρνακα, οι οποίες βρίσκονται κοντά στους ποταμούς Βασιλικού, Ασγάτας, Πεντάσχοινου, το Κανάλι Στρατηγού Τιμάγια και τον Ποταμό Ορμήδειας.

Στη Λεμεσό έξι είναι οι επηρεαζόμενες περιοχές, κοντά στον ποταμό Βαθιάς, τον Γαρύλλη, τον ποταμό Γερμασόγειας και το Αργάκι του Μαρκέτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν μαγαζιά και σπίτια στη Λεμεσό-Υπό τον κλοιό κακοκαιρίας

Μικρότερους κινδύνους για πλημμύρες αντιμετωπίζουν Πάφος και ελεύθερη Αμμόχωστος. Στην Πάφο, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, μόλις τρεις περιοχές βρίσκονται κοντά σε κόκκινη ζώνη. Πρόκειται για τις περιοχές πλησίον των ποταμών  Κοσιηνά, Λιμνάρκα και Αργάκι του Βασιλικού. Την ίδια ώρα, στο Παραλίμνι επηρεαζόμενη είναι η περιοχή της Λίμνης Παραλιμνίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Άνθρωποι με παρακαλούσαν για ένα πυροσβεστικό, γιατί καιγόταν το σπίτι τους»

Λήφθηκαν μέτρα, γίνονται έργα

Για πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα σημειωθούν τη χειμερινή περίοδο, ο κ. Αριστείδου εξήγησε ότι έχει καταρτιστεί πλάνο, λήφθηκαν μέτρα και έγιναν διάφορα έργα, ενώ παράλληλα άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη. .

«Εμείς ετοιμάσαμε τους χάρτες και το επόμενο στάδιο είναι η ετοιμασία του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, ώστε να διαχειριστούμε την επικινδυνότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Καταλήξαμε σε συνολικά 38 μέτρα, τα πλείστα από τα οποία υλοποιήθηκαν, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα σε εξέλιξη».

Τόνισε εξάλλου πως, «σε κάποια άλλα έγιναν οι μελέτες και περιμένουμε να βγουν προσφορές, αλλού γίνονται φράγματα αντιπλημμυρικά και προχωρούμε με το σχέδιο υλοποίησης.  

Σε ότι αφορά τα προβλήματα ομβρίων υδάτων είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών, δηλαδή των δήμων και των συμβουλίων αποχετεύσεων, αλλά συνολικά επιβλέπουμε το έργο στις περιοχές που είναι σημαντικού κινδύνου».

Οι συμβουλές της Πυροσβεστικής στο κοινό

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως κάθε χρόνο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συμβουλεύει τους πολίτες, για το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση που εμπλακούν σε επεισόδιο εκτάκτου ανάγκης, που θα αφορά πλημμύρες.

Αν υπάρχει πλημμύρα πρέπει να σκεφτούμε τα εξής:

1. Να μην πανικοβληθώ

2. Να πάρω τηλέφωνο στο 112

3. Να επιβεβαιώσω με σιγουριά την διεύθυνση

4. Καθορίστε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σημείο που γειτνιάζει με την τοποθεσία της πλήμμυρας. (π.χ Οδός Αμμοχώστου Αρ.3 στην Λευκωσία , δίπλα από Δημοτικό Θέατρο).

5. Ποία νομίζεται είναι η καλύτερη οδός για να ακολουθήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα;

6. Υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την διέλευση των Πυροσβεστικών οχημάτων;

7. Τι ακριβώς έχει πλημμυρήσει;

8. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές;

9. Τι υπάρχει στο πλημμυρισμένο κτίριο / υποστατικό;

10. Υπάρχουν υλικά που μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον μετά τον πλημμυρισμό;

11. Πόσο δυνατή είναι η ροή του νερού;

Ενέργειες

1. Να κλείσουμε όλες τις κεντρικές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, υγραερίου και νερού, ακόμη κι αν στην περιοχή σας έχουν διακοπεί.

2. Τα ντεπόζιτα πετρελαίου και υγραερίου πρέπει να στερεώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατόν να μετατοπιστούν.

3. Υλικά που απειλούν το περιβάλλον, όπως λάδια, χημικές ουσίες και απορρυπαντικά να αποθηκεύονται σε ασφαλές σημείο.

4. Να φροντίσετε έγκαιρα τον καθαρισμό των σχαρών, υδρορροών και του συστήματος αποστράγγισης, έτσι ώστε να απομακρύνονται έγκαιρα τα νερά της βροχής.

5. Να στεγανοποιείται τους εξωτερικούς τοίχους, να ελέγξετε κάθε πόρτα και παράθυρο να κλείνει ερμητικά κλειστά.

6. Εμποδίστε το νερό να εισέλθει σε υπόγειους η ημιυπόγειους χώρους με αναχώματα με σακιά από χώμα ή άμμο

7. Κλείστε παράθυρα ή άλλα ανοίγματα με πλαστικές ταινίες

8. Ελέγχεται αν οι υδραντλίες αποστράγγισης που έχετε εγκατεστημένες στους υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους του σπιτιού σας είναι ικανοποιητικής απόδοσης και είναι συντηρημένες και σε καλή λειτουργία πριν τον χειμώνα .

Αν είστε μέσα σε όχημα:

1. Σταματήστε έγκαιρα εκτός δρόμου για να μην παρασυρθείτε από τα νερά.

2. Μην επιχειρήσετε να περάσετε ποτέ πάνω από γέφυρα (πιθανόν να υποχωρήσει).

3. Αποφεύγεται πάντοτε να παίρνατε μέσα από πλημμυρισμένους δρόμους (πιθανόν να εγκλωβιστείτε).

4. Αποφεύγεται να κινήστε σε περιοχές που είναι καλυμμένες με νερό και δεν διακρίνονται τα όρια του δρόμου.

«Η ψυχραιμία που θα επιδείξουμε τις πρώτες δύσκολες ώρες και η καθαρή αντίληψη στην μετάδοση πληροφοριών προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα βοηθήσει στον να σταλούν τα κατάλληλα οχήματα και εξοπλισμός καθώς επίσης και στο να φτάσουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις κοντά σας έγκαιρα», καταλήγει η Πυροσβεστική.

Δειτε Επισης

Καλές οι έρευνες, αλλά πρέπει να ξεχωρίσουν τα χλωρά από τα ξερά στην Αστυνομία
Τη σφοδρότητα της σύγκρουσης επιβεβαίωσε η νεκροτομή στη σορό του 80χρονου Ανδρέα
Άφαντος ο 66χρονος Ελευθέριος Καρσεράς-Ελλείπει από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της διάσωσης δύο ατόμων που έπεσαν σε χαράδρα οκτώ μετά από ανατροπή τετράτροχης
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας τα επεισόδια στην ΑΕΚ Αρένα-Ψάχνει τους δράστες
Την ερχόμενη εβδομάδα στη Νομική Υπηρεσία τα διατάγματα για ανακλήσεις λόγω ΤΑΚΑΤΑ-Τι ισχύει για ΜΟΤ
Τον έψαχναν για διάρρηξη κατοικίας και τον έπιασαν φορτωμένο με ρολόγια, τσάντες και όπλο
Αυτούς ψάχνει η Αστυνομία για τα έκτροπα στο «Νίκος Σολομωνίδης» (pics)
Μέτρα τύπου Θάτσερ για αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού στα γήπεδα ζητά ο Καπαρδής