Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ πρέπει να συμμετέχει πιο ενεργά στις εξελίξεις στην περιοχή

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι πνέει ένας άνεμος αλλαγής στην περιοχή μας καθώς χώρες με αποκλειστικά θετική ατζέντα συνεργάζονται για να προωθήσουν τη συνεργασία, την ειρήνη και την σταθερότητα και τόνισε ότι αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι η ΕΕ να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, να συμμετέχει πιο ενεργά στην περιοχή και όχι απλώς να παρακολουθεί και να αντιδρά  στις εξελίξεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε σε συζήτηση με θέμα «Μεσόγειος: Μια Γεωστρατηγική Σκακιέρα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Bled Strategic Forum που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στην ομώνυμη πόλη της Σλοβενίας. Στο πάνελ της συζήτησης έλαβαν επίσης μέρος οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας.

Είπε ότι η ενίσχυση των σχέσεων με χώρες της περιοχής, με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί ιστορικά άριστες σχέσεις, είναι ένας από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. «Επενδύουμε πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στην περιοχή επειδή πιστεύουμε στην αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία της» είπε.

Εξέφρασε τη θέση ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής πνέει ένας άνεμος αλλαγής δίδοντας σειρά παραδειγμάτων όπως οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και χωρών της περιοχής, η δημιουργία του East Mediterranean Gas Forum, η δημιουργία στην Κύπρο ενός περιφερειακού εκπαιδευτικού κέντρου μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ, και άλλες σημαντικές συναντήσεις.

Αυτή η αλλαγή, συνέχισε, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με μικρότερα, αλλά τολμηρά βήματα, που  αρχικά έγιναν λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες των χωρών της περιοχής. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι από το 2014, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες δημιούργησαν μηχανισμούς συνεργασίας που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει σημαντική δυναμική, διατηρώντας πάντα τη θετική, χωρίς αποκλεισμούς ατζέντα τους ενώ επεκτάθηκαν και σε τομείς όπως η ασφάλεια, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η εκπαίδευση και η καινοτομία.

Υπογράμμισε ότι αυτοί οι μηχανισμοί συνεργασίας δεν είναι ούτε αποκλειστικοί ούτε περιορίζονται στις χώρες που αναφέρθηκαν ήδη αλλά μπορούν να υλοποιηθούν και με άλλες χώρες, με μόνη προϋπόθεση ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και μοιράζονται το όραμα για μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι η ΕΕ να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, να συμμετάσχει πιο ενεργά στην περιοχή και όχι απλώς να παρακολουθεί και να αντιδρά  στις εξελίξεις.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος καθώς και η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη, τονίζουν το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερη δέσμευση, πιο ουσιαστική υποστήριξη της ΕΕ στην περιοχή.

Σημειώνοντας ότι το Αφγανιστάν δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις που όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είπε ότι το να περιορίζεται η ΕΕ μόνο σε  αντίδραση στα  γεγονότα που εξελίσσονται, απλά δεν αρκεί, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής ούτε της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Βλέπει ανάγκη αναζωογόνησης της ιστορικής σχέσης με την Κένυα ο ΥΠΕΞ-Συναντήθηκε με τον ομόλογό του
Επιδιώκει οικονομική σύσφιξη σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν ο Ερσίν Τατάρ
Προσωρινά ο Παλατές για τη θέση του Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Πάει Νέα Υόρκη για να παραπονεθεί για τους σφετεριστές ο Τατάρ-Θέτει ως όρο την «κυριαρχική ισότητα»
Επιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10-«Κατέδειξε ύπαρξη στήλης 350 μέτρων»
Έκκληση Τατάρ για στήριξη και αναγνώριση του ψευδοκράτους και αποκάλεσε εικονικό καθεστώς την ΚΔ
«Προεκλογικά» πυρά Ερχουρμάν σε Τατάρ-«Δεν άνοιξαν κανένα σημείο ελέγχου τα τελευταία τέσσερα χρόνια»
Κοινές ανησυχίες μεταξύ ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ αλλά όχι κοινή κάθοδος στις Βουλευτικές
Διαβεβαιώσεις Δαμιανού για συνέχιση προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού-«Οραματιζόμαστε μια πατρίδα ελεύθερη»
Άλλαξε ύφος ο ΔΗΣΥ μετά την λαϊκή κατακραυγή για ΕΔΑΔ-«Η απόφαση για αναστολή δίωξης ήταν λανθασμένη. Νιώθω αγωνία και θυμό»