Από το ρε τσουλί στο ένα τίποτε-Τα παρατράγουδα στον… ναό της Δημοκρατίας

Δεν ξεκίνησε καθόλου καλά η θητεία της νέας σύνθεσης της Βουλής, αφού από τις πρώτες συνεδριάσεις άρχισαν τα παρατράγουδα. Ο άγριος καυγάς και η φραστική επίθεση του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, προς την Έφη Ξάνθου, έχει ήδη οδηγηθεί ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, με τη Επιτροπής να αποφασίζει ότι υπάρχει παραδεχτή υπόθεση. Έτσι, ο βουλευτής θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει τις απόψεις του.

Το περιστατικό, που σημειώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των διαδικαστικών ζητημάτων, παραμένει στο επίκεντρο, ενώ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την κοινωνία, αλλά και από άλλα πολιτικά κόμματα, που χαρακτήρισαν το επεισόδιο απαράδεκτο. Μάλιστα, οι παρόντες στο επεισόδιο υπέδειξαν πως τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην Βουλή και ειδικότερα στην Επιτροπή Παιδείας.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό που αμαυρώνει την εικόνα της Βουλής, αφού κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί εντάσεις ανάμεσα στους δημοκρατικά εξελεγμένους του Κοινοβουλίου, προκαλώντας διάφορα ερωτήματα. Από καυγάδες που έμειναν μόνο στα λόγια, μέχρι επεισόδια που λίγο έλειψε να καταλήξουν σε σωματικές επιθέσεις, το Κοινοβούλιο, που είναι το σπίτι της Δημοκρατίας, δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, την τελευταία δεκαετία, από τους ίδιους του τους υπηρέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγριος καυγάς στη Βουλή, «επίθεση» Θεμιστοκλέους σε Ξάνθου-«Δαμαί είσαι ένα τίποτε»

«Δαμαί είσαι ένα τίποτε»

Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η φραστική επίθεση του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, στην Κοινοβουλευτική συνεργάτιδα και αναπληρώτρια πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για καταγραφή των θεμάτων προς συζήτηση, η κα. Ξάνθου, ζήτησε να πάρει το λόγο καθώς μιλούσε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ρόλο… αστυνομικού η Αννίτα για την επίθεση Θεμιστοκλέους στην Ξάνθου

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σηκώθηκε από τη θέση του και άρχισε να φωνάζει, λέγοντάς της «Δαμαί είσαι ένα τίποτε, να βγεις έξω». Αίτημα του Βουλευτή ήταν να εγκαταλείψει την αίθουσα η Έφη Ξάνθου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της. Το περιστατικό έληξε με την παρέμβαση του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής, Χρύσανθου Σαββίδη, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Θεμιστοκλέους να χαμηλώσει τους τόνους και να επιστρέψει στη θέση του, ενώ διέκοψε τη συνεδρία για λίγα λεπτά.

Τόσο ο κ. Σαββίδης, όσο και οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή, κατήγγειλαν το περιστατικό στην κα. Δημητρίου, με αποτέλεσμα, η υπόθεση να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία αποφάσισε ότι υπάρχει υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ πρώτης όψεως υπόθεση κατά Θεμιστοκλέους-Στο… εδώλιο της Επ. Δεοντολογίας

Οι προδότες, η αποχώρηση και ο παρ’ ολίγον καυγάς

Στις 7 Απριλίου 2017 σημειώθηκε μία αρκετά επεισοδιακή Ολομέλεια της Βουλής, αφού το μόνο που έλειψε ήταν… το ξύλο ανάμεσα στους βουλευτές. Όλα ξεκίνησαν όταν στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπαγιάννης έκανε αναφορές σε προδότες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού, που αποφάσισε όπως αποχωρήσει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών που βρίσκονταν εντός της αίθουσας, οι οποίοι γιουχάισαν τους βουλευτές του κόμματος της Δεξιάς, με αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Συλλούρης να ζητήσει την εκκένωση της αίθουσας, ενώ η Αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους πολίτες. Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στο Λίνο Παπαγιάννη και το Νίκο Κέττηρο, με το βουλευτή του ΕΛΑΜ να κινείται προς το μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ.

Για να μην παρεκτραπούν τα πράγματα, χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ έσπευσε αμέσως να υπερασπιστεί τον βουλευτή του και να συνομιλήσει με τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ. Την ίδια ώρα που ο Δημήτρης Συλλούρης καλούσε την προσωπική του φρουρά να επέμβει, ενώ η συνεδρία διακόπηκε για λίγη ώρα. Με την επανέναρξη των διαδικασιών, ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε το συμβάν «προσβολή της Βουλής».

Έβρισε τον Περδίκη την ώρα της Ολομέλειας

Ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια της 15ης Απριλίου, ο Γιώργος Περδίκης ήταν ο αποδέκτης χαρακτηρισμού και εξύβρισης. Συγκεκριμένα, ο Άντρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ολομέλειας, είχε παραπονεθεί ότι κάποιοι βουλευτές κάπνιζαν μέσα στη Βουλή με τις πόρτες ανοιχτές, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Αυτό προκάλεσε και την άμεση αντίδραση του τότε προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και απευθυνόμενος στον Αβέρωφ Νεοφύτου, του είπε χαρακτηριστικά «Πρόεδρε σύναξε τους γιατί εν δικοί σου οι παραπάνω».

Η αναφορά αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τον βουλευτή του κόμματος, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχασε την ψυχραιμία του και αποκάλεσε βλάκα τον κ. Περδίκη. Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους χρησιμοποίησε και υβριστική έκφραση, με τον κ. Περδίκη να ζητά απολογία από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Τότε ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε «εγώ θα απολογηθώ αφού πρώτα απολογηθεί. Είναι εδώ και μερικά χρόνια που επί παντός επιστητού είναι ο καθηγητής που θα βάζει σε τάξη όλους».  

Σημειώνεται πως πριν από τη λήξη της συνεδρίας της Ολομέλεια, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέβηκε στο βήμα, ζήτησε συγνώμη και ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφάχτηκαν για το κάπνισμα Περδίκης – Θεμιστοκλέους

«Ρε τσουλί που εν να πεις για ανθρωπάκια»

Ένα από τα περιστατικά που γράφτηκαν με μελανά γράμματα στην ιστορία της Βουλής ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ανδρέα Κυπριανού και Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατά την οποία ακούστηκε η έκφραση «ρε τσουλί που εννά πεις για ανθρωπάκια», τον Ιούνιο του 2015. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της υπόθεσης, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ φωτογράφισε με το κινητό της τηλέφωνο τον τότε βουλευτή του ΔΗΣΥ και τον Φύτο Κωνσταντίνου, που τότε ήταν βουλευτής του ΔΗΚΟ, όταν οι δύο τους προχώρησαν προς το παράθυρο της αίθουσας «Λεμεσός» και άναψαν τσιγάρο.

Όταν την αντιλήφθηκε ο κ. Κυπριανού, ζήτησε εξηγήσεις, σε έντονο ύφος, με την κα. Χαραλαμπίδου να του απαντά. Κάποια στιγμή, ο Ανδρέας Κυπριανού της είπε: «Εγώ δεν συμμετέχω πλέον. Με συναδέλφους που φωτογραφίζουν τους συναδέλφους τους δεν έχω τίποτα να πω. Θα βγω να κάνω δηλώσεις ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είναι εναντίον των οδηγιών της GRECO». Τότε, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του απάντησε: «Ανθρωπάκια σαν εσένα και τον Θεμιστοκλέους ξέρω πολύ καλά να τα χειρίζομαι». Για να λάβει την απάντηση από τον κ. Κυπριανού «Ανθρωπάκια; Ανθρωπάκια; Ρε τσουλί που εν να πεις για ανθρωπάκια».

Αμέσως μετά, ο Ανδρέας Κυπριανού κινήθηκε προς το μέρος που βρισκόταν η ειρήνη Χαραλαμπίδου και τοποθέτησε το κινητό του τηλέφωνο κάτω από το φόρεμά της, προσπαθώντας να βγάλει φωτογραφία. Προκλήθηκε ένταση και κάποια στιγμή ο Ανδρέας Κυπριανού είπε στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου «σβήσε τη φωτογραφία να πάμε πάτσι». 

Για το περιστατικό ζητήθηκε εξέταση από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα, για άρση της ασυλίας του κ. Κυπριανού, για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη, ωστόσο ο Κώστας Κληρίδης αποφάσισε να μη γίνει καμία δίωξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ρε τσουλί που εννά πεις για ανθρωπάκια»

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ