Οργίλη αντίδραση Άγκυρας για τη διακήρυξη της ΕUMED9-«Αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα»

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η χθεσινή διακήρυξη του EUMED9. Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η διακήρυξη χαρακτηρίζεται μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνη καταδίκη έκνομων ενεργειών της Τουρκίας από EUMED9-Η πολιτική διακήρυξη

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μόνοπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Στην πολιτική διακήρυξη που υπέγραψαν χθες οι εννέα ηγέτες τονίζεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε»

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επαναβεβαιώνουν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εννέα λένε όχι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα καταγράφονται σε όλα τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων αλλά τώρα «στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα».

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία ο Πρόεδρος
Πράσινο Ολομέλειας για τα νομοσχέδια για ίδρυση της Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων
Κυπριακό και δημογραφική αλλοίωση έθεσε στον Πρόεδρο αντιπροσωπεία τουρκοκυπρίων
Προτάσεις ΔΗΚΟ στον Πρόεδρο στην σκιά της απόφασης του ΕΔΑΔ
Επίσκεψη υπουργού Ενέργειας στο πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9»
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου και οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής
Όλο και πιο κοντά στο Σένγκεν η Κύπρος-Πέρασε από Βουλή το νομοσχέδιο για το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις
Να απορριφθεί το αίτημα Τουρκίας για παράδοση του Λεβέντ ζητά ο Σερντάρ Ντενκτάς
Συνάντηση στην Άγκυρα για τουριστική προώθηση των κατεχομένων στο Αζερμπαϊτζάν
Tερματισμό πολλαπλών συντάξεων για μελλοντικούς αξιωματούχους ψήφισε η Βουλή-Τίθεται σε ισχύ ρύθμιση το 2026