Και τώρα τρέχουν… Κυβέρνηση και κόμματα στο τελευταίο μίλι της Μεταρρύθμισης

Ως ιστορική χαρακτηρίστηκε από πολλούς η χθεσινή μέρα, αφού και με τη βούλα της Βουλής, μπήκε στις ράγες μια από τις σημαντικότερες Μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στην Κύπρο, ανάλογη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία χαρακτηρίζουν όλοι αναγκαία, θα πρέπει σύμφωνα με τη δέσμευση που έδωσαν χθες οι βουλευτές, να ψηφισθεί μέχρι της 30η Νοεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο επιλέχθηκε από τέσσερα τουλάχιστον κόμματα, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τη Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία, η αναβολή των εκλογών, ως η πιο ορθή επιλογή υπό τις περιστάσεις, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η Μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα ικανοποιήθηκε η ανάγκη, που επίσης αναγνωρίσθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, για ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Ευρωεκλογές, κάτι που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Μάιο του 2024. 

Στη Βουλή χθες κατατέθηκαν πάρα πολλές απόψεις από όλα τα κόμματα με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του στόχου για την Μεταρρύθμιση, ωστόσο ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν την αναβολή για δικούς τους λόγους. Ωστόσο όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, εξέφρασαν την άποψη πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένουν μέχρι το 2024 οι τοπικές αρχές-Πράσινο Βουλής για αναβολή εκλογών

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Βέβαια, όσοι είχαν παρακολουθήσει τις προηγούμενες συζητήσεις σε επίπεδο επιτροπής Εσωτερικών και έχουν υπόψη τους τα θέματα τριβής που είχαν αναδειχθεί μέσα από τη συζήτηση, γνωρίζουν ότι το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο και ο δρόμος μέχρι τη ψήφιση στα τέλη Νοεμβρίου, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με καρφιά και πολλά εμπόδια, αφού θέματα ουσίας αλλά και πιο επουσιώδη ζητήματα, τυγχάνουν διαφορετικών προσεγγίσεων. 

Δεν είναι μυστικό ότι το μεγάλο αγκάθι, ακούει στο όνομα «συνενώσεις«. Από τους 13, πήγαμε στους 17, ενώ κάποια στιγμή η συζήτηση έφτασε τους 19. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τον Στρόβολο και τη Λευκωσία, ενώ μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και στην Πάφου από τη Γεροσκήπου. Επίσης υπάρχουν πολλές απόψεις και προτάσεις, σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Τα τοπικά συμφέροντα των σημερινών τοπικών αρχών, αλλά και οι υπολογισμοί των κομμάτων για το τι θα σημαίνει για τα ίδια, λόγου χάριν, η συνένωση του Παραλιμνιού με τη Δερύνεια και πως θα κόστιζε στον μεν ΔΗΣΥ τη δημαρχεία Παραλιμνίου και στο ΑΚΕΛ τη δημαρχεία Δερύνειας, είναι πράγματα που θα απασχολήσουν, τόσο τα μέλη της επιτροπής Εσωτερικών, όσο και την κοινή γνώμη το επόμενο διάστημα. 

Επιπρόσθετα μείζων θέμα πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές τον περασμένο Μάιο, ήταν αυτό των δημοψηφισμάτων. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ απαιτούσαν τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων για να αποφασίσει η κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά, εάν επιθυμεί ή όχι να συνενωθεί. Η Κυβέρνηση πήγε με εναλλακτική επιλογή για ενιαίο Παγκύπριο δημοψήφισμα, πρόταση ωστόσο που δεν πέρασε. Και αυτό το θέμα αναμένεται να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων. 

Αυτά και άλλα ζητήματα τα οποία αναμένεται να ανοίξουν οι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναμένεται να απασχολήσουν την επιτροπή Εσωτερικών, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Άριστο Δαμιανού, θα ξεκινήσει τη συζήτηση των Νομοσχεδίων στις 30 Σεπτεμβρίου και θα πρέπει ουσιαστικά εντός δύο μηνών να ολοκληρώσει όλη την εργασία, έτσι ώστε τα Νομοσχέδια να οδηγηθούν εμπρόθεσμα στην Ολομέλεια. 

Εξάλλου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επανέλθουν δυναμικά οι δήμοι και οι κοινότητες που διαφωνούν με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, για το θέμα των συνενώσεων. Ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν οργανώσεις συγκεντρώσεις και αποστείλει επιστολές, υπενθυμίζοντας στους εμπλεκόμενους τις θέσεις τους. Η διαφορά, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, με το τι συναίβενε πριν από τις βουλευτικές, όταν με ευθύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης η Μεταρρύθμιση δεν προχώρησε, είναι πως οι αντιστάσεις των κομμάτων, είναι σε πολύ χαμηλότερο βαθμό, από ότι ήταν, τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, αφού δεν ακολουθούν εκλογές. 

Μένει να διαφανεί, αν η Βουλή, όπως χθες στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, υπερψήφισε την πρόταση Νουρή για αναβολή, θα συνεχίσει να πολιτεύεται αναλόγως και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ουσία της Μεταρρύθμισης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε με εκκρεμότητες η αναβολή εκλογών-Στενό χρονοδιάγραμμα για Μεταρρύθμιση

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο