Ολοταχώς... 20 χρόνια πίσω το Αφγανιστάν-Οι Ταλιμπάν αντικαθιστούν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με... αστυνομία

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι κατάργησαν σήμερα το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων του Αφγανιστάν και το αντικατέστησαν με την «αστυνομία ηθών», γνωστή για τις φονταμενταλιστικές θέσεις της κατά την πρώτη διακυβέρνηση των ισλαμιστών, πριν από 20 χρόνια.

Εργάτες αντικατέστησαν τις πινακίδες στο κτίριο του υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με άλλες που έγραφαν «Υπουργεία Προσευχής και Καθοδήγησης και Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς».

Οι εργαζόμενες στο υπουργείο έλεγαν ότι προσπαθούσαν να πάνε στη δουλειά τους εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά τους έλεγαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Τελικά, οι πύλες του κτιρίου σφραγίστηκαν την Πέμπτη. Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν πολλά μηνύματα που δείχνουν τις εργαζόμενες να διαδηλώνουν έξω από το κτιριο επειδή έχασαν τη δουλειά τους.

«Κανείς δεν ακούει τις γυναίκες μας» έγραψε μία γυναίκα στο Twitter. «Τι να περιμένουμε από αυτά τα κτήνη;» της απάντησε μια άλλη. Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη.

Μολονότι επέμεναν ότι θα κυβερνήσουν με περισσότερη μετριοπάθεια σε σύγκριση με την περίοδο 1996-2001, οι Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις περισσότερες γυναίκες να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εισήγαγαν επίσης ενδυματολογικούς κανόνες για τις φοιτήτριες. Καμία γυναίκα δεν μετέχει στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Την περίοδο 1996-2001 οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα συγγενή τους.

Τα μέλη του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς συχνά μαστίγωναν γυναίκες εάν κυκλοφορούσαν μόνες τους. Αποστολή τους ήταν επίσης να φροντίζουν ώστε όλοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες που είχαν θέσει οι Ταλιμπάν, όπως ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή στην προσευχή και η απαγόρευση στους άνδρες να ξυρίζονται.

Δειτε Επισης

Είδε Ερντογάν και μετατράπηκε σε Σουλτάνο ο Τατάρ-Ρεσιτάλ προκλήσεων και παραποίηση ιστορίας
Πλεονασματικό το ταμείο του ΓεΣΥ για το 2024-Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός για το 2025
Νέα δεδομένα για την έκρηξη και το θάνατο 39χρονης-Τοποθέτησε τη βόμβα και επέστρεψε να δει το φυτίλι
Έφθασε στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Η υποδοχή, η αναμονή του πλήθους για τη... φιέστα και οι συλλήψεις
Δωρεάν το εμβόλιο κατά RSV-Ποιοι οι δικαιούχοι
Κόντρα άνευ προηγουμένου μεταξύ Δίπλαρου και Λουκαΐδη-«Έχουν ψευδαισθήσεις...», «ψεύτης με βούλα Δικαστηρίου»
Το casus belli της Τουρκίας φράζει στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα-Καμία αναφορά Γεραπετρίτη στο Κυπριακό
Καταιγισμός μηνυμάτων για το χαμό της Άννας Σιάλαρου-«Εκεί που πας να συνεχίσεις να λάμπεις»
Συναντήθηκαν σε ανεπίσημο δείπνο Γεραπετρίτης και Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη
Η τοποθέτηση της Κυβέρνησης για την παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας-«Δεν θα πάψουμε να υπερασπιζόμαστε»