Παραδοσιακή Κυπριακή συκόπιτα

Συνταγή από chef Σάββα Μάππουρα.

ΥΛΙΚΑ

  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 500 γρ. σύκα παστά
  • 1. κ.γλ. αλεσμένο γλυκάνισο
  • 2 κ.σ. ροδόσταγμα
  • λίγο αλεύρι ή σουσάμι (προαιρετικά)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • αντικολλητικό χαρτί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παραδοσιακή Κυπριακή συκόπιτα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. αμύγδαλα και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 500 γρ. σύκα παστά, προσθέστε 1 κουταλάκι αλεσμένο γλυκάνισο και αλέστε με την βοήθεια της σπάτουλας 1 λεπτό/ταχύτητα 8.

Βήμα 3

Προσθέστε 2 κουταλιές ροδόσταγμα, τα αλεσμένα αμύγδαλα που αφήσατε στην άκρη και ζυμώστε 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ.

Βήμα 4

Χωρίστε το μείγμα στα δύο, και πλάστε το κάθε κομμάτι σε στρογγύλο σχήμα πάχους 1,5 εκ. και διάμετρο 14 εκ. Μεταφέρετε πάνω σε ρούχο ή σε αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρετε στον ήλιο να στεγνώσουν καλά (περίπου 1 ώρα ). Τυλίξτε σε πλαστική μεμβράνη ή πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ή σουσάμι.

Συμβουλές

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μπράντι στο βήμα 3.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγη αλεσμένη μαστίχα μαζί με τον γλυκάνισο στο βήμα 2.

Μπορείτε επίσης να τις περάσετε από σουσάμι στο βήμα 4.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι