«Κάποιες φορές σιύφκει σε χαμέ... Σε κάθε στιγμή όμως έλεγα θα το ξεπεράσουμε»
07:14 - 16 Σεπτεμβρίου 2021
«Η πρώτη αντίδραση όταν μου το ανακοίνωσαν ήταν σαν να έφαγα έναν πάτσο πάνω στα μούτρα. Σαστίζεις προς στιγμή. Μετά από δέκα με δεκαπέντε λεπτά, είπα “εντάξει αυτό είναι και πρέπει να το παλέψουμε”. Υπάρχουν στιγμές, όπου είναι τόσες οι δυσκολίες και οι πόνοι, που και ο πιο δυνατός άνθρωπος μπορεί να λυγίσει. Έχει φορές που σιύφκει σε χαμέ. Όμως σε οποιαδήποτε στιγμή, έλεγα θα το ξεπεράσουμε… Πιστεύκω πολλά στην εσωτερική δύναμη του καθενός μας, χωρίς να μειώνω την οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση από τους γύρω σου. Ο καθένας που περνά αυτό το πράγμα, το περνά μόνος του στην ουσία και πρέπει να βρει κάτι για να του δίνει δύναμη».
Προσπαθεί να αντλεί δύναμη από παντού… Κινητήριος δύναμή του είναι η οικογένειά του, που είναι συνεχώς δίπλα του. η σύζυγος και οι δύο του κόρες.
«Είμαι εκ φύσεως πολλά αισιόδοξος άνθρωπος… Σίγουρα βλέπεις και τους δικούς σου ανθρώπους και λες “εν ετέλειωσα, έχω ακόμα πολλά να τους προσφέρω”. Αυτό σου δίνει πολλή δύναμη… Βασικά, ότι βιώνεις στην καθημερινότητά σου, ακόμα και τα πιο απλά πράματα μπορεί να σου δώσουν δύναμη. Πρέπει να βρίσκεις και το παραμικρό να πιαστείς και να πεις, “αυτή εν μια καλή στιγμή, που θέλω να την ξαναζήσω”».
Ο 55χρονος σεφ Πανίκος Α. Λουκά από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, κάτοικος Λατσιών, με αφορμή την εκστρατεία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και της Τράπεζας Κύπρου «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο» μίλησε στον REPORTER για τη δική του μεγάλη μάχη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δίνει μαθήματα αισιοδοξίας και κουράγιου, όχι μόνο προς τους ασθενείς αλλά προς όλους…
Διαγνώστηκε πριν από τρία χρόνια με πολλαπλό μυέλωμα και κατάφερε να κερδίσει μια μεγάλη μάχη, με μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου.
«Η περιπέτειά μου ξεκίνησε από τον Αύγουστο το 2018, μετά από ένα ατύχημα που είχα. Έσπασα τον σπόνδυλό μου και μπήκα για να μου κάνουν σπονδυλοδεσία. Τότε, ανακαλύψαμε μία μάζα στον μυελό, μέσα στον σπόνδυλο. Ξεκίνησε ως μονήρες πλασματοκύτωμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις, ήταν ότι δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερα προβληματικό και ότι θα το ξεπερνούσα με κάποιες ακτινοβολίες. Στην επέμβαση αφαιρέθηκε η μάζα και ξεκίνησα ακτινοβολίες. Προς το τέλος της θεραπείας, έγινε πολύ επιθετικό και έκανε μεταστάσεις στα κόκκαλα. Αυτό ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα. Είναι καρκίνος του αίματος, συγγενικός με τη λευχαιμία αλλά προκαλεί οστεοπόρωση σε μεγάλο βαθμό. Εμένα μου προκάλεσε επτά κατάγματα στον σπόνδυλο. Έκανα ξανά επέμβαση στο σπόνδυλο τον Ιανουάριο του 2019. Μετά έκανα χημειοθεραπείες, για περίπου ένα χρόνο. Στην αρχή δεν αντιδρούσε ο οργανισμός μου και άλλαξα φαρμακευτική θεραπεία. Τον Αύγουστο του 2019, πήρα σειρά για αυτόλογη μεταμόσχευση στο αιματολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Δηλαδή μεταμόσχευση που γίνεται από τα δικά σου κύτταρα. Τη θεραπεία την έκανα, ευτυχώς με επιτυχία, τον Νοέμβριο του 2019.
Αυτή τη στιγμή η ασθένεια, βρίσκεται σε ύφεση. Το πολλαπλό μυέλωμα, είναι μία ασθένεια που μπαίνει σε ύφεση και μέχρι στιγμής, πάντα επανέρχεται. Το χρονικό διάστημα κανένας δεν το γνωρίζει. Υπάρχουν περιπτώσεις που έκανε δέκα χρόνια και δεν επανήλθε. Κανένας δεν γνωρίζει. Τώρα είμαι σε μια πολύ καλή κατάσταση, πέραν της δυσκολίας μου από τα κατάγματα στο σπόνδυλο από τις επεμβάσεις και τις χημειοθεραπείες, που προκάλεσαν χρόνιους πόνους και δυσκολία στην κίνηση. Ήμουν σε μία φάση που κινούμουν μόνο με το αναπηρικό. Τώρα κινούμαι κανονικά και οδηγώ. Εργάζομαι κάποιες ώρες σε μία εταιρεία catering, σε διοικητικά καθήκοντα επειδή ακόμα δεν μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου».
«Καταλαβαίνεις ότι κέρδισες μια τεράστια μάχη»
«Η οικογένειά μου, το αντιμετωπίζει πολύ καλά τώρα. Ήταν λογικό ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της περιπέτειας, επειδή έκανα δεκαέξι μήνες στο κρεβάτι, ήταν δύσκολο και τους επηρέασε απίστευτα, όλους ανεξαιρέτως. Και την άμεση οικογένεια και τους γονείς και τα αδέλφια μου. Το καλό είναι πώς το ξεπεράσαμε.
Ξέρεις, όταν περάσεις κάτι με επιτυχία, είναι πιο εύκολο να αφήσεις πίσω σου τις κακές στιγμές. Σε μια στιγμή, η γυναίκα μου η Έλενα λέει μου “εάν δεν ήσουν τόσο δυνατός, να μας δίνεις και εμάς δύναμη δεν ξέρω πως θα εφκάλλαμε την διαδρομή που κάναμε”.
Τα συναισθήματα όταν μας ανακοίνωσαν ότι πέτυχε η θεραπεία, εν μπορώ να τα περιγράψω. Είναι πολλά βαθιά συναισθήματα χαράς και συγκίνησης. Είναι κάποιες στιγμές που για τον κάθε άνθρωπο είναι πολύ δυνατές… Βρίσκεται από τη μια στιγμή κολλημένος πας τον τοίχο και την άλλη στιγμή καταφέρνεις και ξεφεύγεις. Καταλαβαίνεις ότι κέρδισες μια τεράστια μάχη.
Από τη μέρα που μου έτυχε αυτό εμένα και μπαίνοντας σε αυτές τις κλινικές, διαπίστωσα το πόσοι συνανθρώποι μας ασθενούν και υποφέρουν από αυτό που ονομάζεται καρκίνος. Είναι μεγάλο το ποσοστό. Είδα και πολλούς γνωστούς μου. Είδα άτομα που είμασταν μαζί στο στρατό, που είχα να τους δω είκοσι χρόνια. Βρεθήκαμε στο Ογκολογικό. Είναι απίστευτο…».
Βγήκε από την καραντίνα όταν άρχισε η πανδημία
«Είχα κάμει τη μεταμόσχευση τον Νοέμβρη του 2019 και ήμουν σε καραντίνα στο σπίτι μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2020. Ήμουν στο δωμάτιό μου περιορισμένος. Μέσα έμπαιναν μόνο η γυναίκα και τα παιδιά μου για να δουν τι χρειαζόμουν, πάντα με προφυλάξεις, μάσκα και απολυμάνσεις, επειδή μετά από μια μεταμόσχευση είσαι πολύ ευάλωτος.
Τελειώνοντας και όταν είπα να βγω λίγο από το σπίτι, ήρθε η πανδημία. Δεν πρόλαβα να βγω από σπίτι. Η καραντίνα μου εμένα διήρκεσε στην ουσία έξι μήνες. Είναι μια φάση που επειδή είσαι ευάλωτος, σε φοβίζει. Προσπαθείς να είσαι προσεκτικός για τα πάντα.
Είμαι από τους πρώτους που αναζήτησα να εμβολιαστώ. Σίγουρα όταν είσαι ανοσοκατασταλμένος, τα πράγματα είναι δύσκολα. Εάν χρειαστεί, βεβαίως, θα κάνω και την τρίτη δόση. Πιστεύω στην επιστήμη και την επιστημονική κατάρτιση και εάν δεν υπήρχε, δεν θα ήμασταν εδώ που ήμαστε. Δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο, τη λευχαιμία ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια».
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ασθενείς που δίνουν αντίστοιχη μάχη;
Από την πρώτη στιγμή, πρέπει να αποδεχθούμε αυτό που μας συμβαίνει, αυτό που έρχεται και βρίσκει μας. Εάν δεν το αποδεχθείς, δεν μπορείς να το παλέψεις. Εάν είσαι συνέχεια σε μια άρνηση, είναι δύσκολο… Πρέπει να το δεις κατάματα και πρέπει ο κάθε ένας, να πιστέψει ότι μπορεί και θα το καταφέρει. Η θετική μας στάση, είναι πολλά μεγάλο όπλο ενάντια σε αυτή την ασθένεια. Το ίδιο και η θετική ενέργεια οποιουδήποτε, είναι δίπλα μας. Συνέχεια πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε μια ηλιαχτίδα μες τη σκοτεινιά… Ακόμα και μία ακτίδα φωτός, έστω και την παραμικρή, πρέπει να την πιάνουμε… Αυτό είναι το μήνυμά μου….
Ποια βοήθεια λάβατε από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου;
Από τη στιγμή που μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, ήταν λογικό να ψάξω να βρω τους Συνδέσμους που παρέχουν στήριξη, όπως είναι ο Αντικαρκινικός. Είχα μια πολλά καλή αντιμετώπιση… Ο ψυχολόγος ήρθε να με δει, ενόσω ήμουν στο νοσοκομείο. Οποιαδήποτε βοήθεια χρειαζόμουν, ήταν δίπλα μου και στα παιδιά μου και τη γυναίκα μου.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή ξέρεις ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι, έχουν εμπειρία σε αυτό και είναι σε θέση να σε βοηθήσουν. Έστω και για το πιο απλό, όπως να σε μεταφέρουν στο νοσοκομείο επειδή είσαι με την αναπηρική και δεν μπορούν να σε πάρουν με το αυτοκίνητό σου… Αυτό όσο απλό κι αν ακούγεται, είναι πολλά σημαντικό για τον ασθενή.
Πάρα πολλές φορές, επισκέφθηκα την Αροδαφνούσα για να κάνω φυσιοθεραπεία. Εντυπωσιάστηκα από τις εγκαταστάσεις. Δουλεύουν πολλά επαγγελματικά, με βοήθησαν πάρα πολλές φορές για τη μείωση του πόνου που έχω. Την πρώτη φορά που πήγα κοντά τους, είχα μεγάλη δυσκολία και στο περπάτημα και στις κινήσεις. Φεύγοντας από την πρώτη φυσιοθεραπεία, ξεκίνησα να νιώθω ότι υπάρχει αυτό το κομμάτι της βοήθειας, που ψάχνω για να με βοηθήσει να αντιμετωπίσω τους πόνους. Είναι πολλά σημαντική η βοήθειά τους, σε όλο το φάσμα που μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους οι οποίοι νοσούν.
Η αντιμετώπισή τους, ήταν πολλά ανθρώπινη και ζεστή… Είναι άνθρωποι που βιώνουν και νιώθουν, τις δυσκολίες των ασθενών. Είναι πολλά σημαντικό, επειδή το ανθρώπινο πρόσωπο είναι αυτό που όλοι ψάχνουν.
Η παράκλησή μου, είναι να συνεισφέρουμε και να σταθούμε όλοι δίπλα από τον Αντικαρκινικό, επειδή είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι σε αυτή την ασθένεια που ονομάζεται καρκίνος.
Αποτελεί ύψιστη κοινωνική μας ευθύνη να στηρίξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, το έργο που επιτελεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:
Η εκστρατεία «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο» διοργανώνεται από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και την Τράπεζα Κύπρου, με τη στήριξη του Δικτύου SupportCY της Τράπεζας Κύπρου και του Σχεδίου Επιβράβευσης Καρτών «ανταμοιβή». Η εκστρατεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καθιερωμένης «Πορείας Χριστοδούλας» η οποία λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Οι πόροι που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, αξιοποιούνται για την ενίσχυση των υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας που προσφέρει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου δωρεάν σε χιλιάδες ασθενείς με εμπειρία καρκίνου παγκύπρια. Οι υπηρεσίες του Συνδέσμου περιλαμβάνουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών και παροχή υπηρεσιών σε εξωτερικούς ασθενείς στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία, υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας στο «Ευαγόρειο» Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λεμεσό, κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα ασθενών παγκύπρια, ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη ασθενών και μελών των οικογενειών τους, υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και χειρισμού λεμφοιδήματος, αρωματοθεραπεία, όπως επίσης και καθημερινή μεταφορά ασθενών από τις πόλεις τους στα ογκολογικά κέντρα σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η Τράπεζα Κύπρου είναι μεγάλος συμπαραστάτης και διαχρονικός σύμμαχος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Για 23 χρόνια είναι έμπρακτα δίπλα στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, όχι μόνο στο πλαίσιο της Πορείας Χριστοδούλας, αλλά και ολόχρονα μέσω πολλών φιλανθρωπικών δράσεων τόσο της ίδιας της Τράπεζας όσο και του προσωπικού της. Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία «Στη Μάχη Ενάντια στον Καρκίνο», αλλά και για τα σημεία εράνου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.stimaxi.com.cy ενώ μπορείτε να κάνετε την εισφορά σας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου με τους πιο κάτω τρόπους:
- Σε όλα τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου παγκύπρια
- Ηλεκτρονικές εισφορές στο www.stimaxi.com.cy
- Μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Με ρώτησε πού εργάζομαι, όταν της είπα άρχισε να κλαίει… Λέει εν με κατάλαβες;»
- «Τη δέχθηκαν με μεγάλη αγάπη… Ξέραμε ότι δεν υπήρχε επιστροφή για τη μάμα μου»
- «Εάν υπήρχε εκείνο το πρόγραμμα, θα τους καλούσα όλους να τους πω ευχαριστώ...»