H ανοιχτή πληγή του μεταναστευτικού, οι δίοδοι που έκλεισαν και η νέα συμφωνία

Τραγική συνεχίζει να είναι η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα του μεταναστευτικού στην Κύπρο, αφού οι αφίξεις στο νησί εξακολουθούν να είναι τετραπλάσιες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Υπουργείο Εσωτερικών να χτυπά εκ νέου καμπανάκι κινδύνου.

Ουσιαστικά, η Κύπρος δέχεται αφίξεις ύψους 4%, εν αντιθέσει με άλλες χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, στις οποίες δεν ξεπερνούν το 1%. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έφθασαν στην Κύπρο πέραν των 6500 μεταναστών.

Όπως ακούστηκε πολλάκις το τελευταίο διάστημα, από πλευράς της Κυβέρνησης, η Κύπρος είναι με διαφορά η πρώτη χώρα σε αφίξεις μεταναστών, οι οποίες φθάνουν το 4%, αριθμός, τουλάχιστον τετραπλάσιος από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στον REPORTER, o υπεύθυνος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Πέτρος Ζένιος, ανέφερε ότι ο αριθμός είναι κατά πολύ αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δέκα με δώδεκα χιλιάδες αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2019, όταν έγιναν 13648 αιτήσεις. Πάντως, με τις 6500 χιλιάδες αιτήσεις μέχρι σήμερα, έχουν ξεπεραστεί οι αιτήσεις του 2017, ενώ είναι πολύ κοντά να ξεπεραστούν και αυτές του 2018 και του 2020.

Έκλεισαν τρεις δίοδοι, ξέφραγο αμπέλι η Πράσινη Γραμμή

Για να μειώσει την έλευση παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο, το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε μια σειρά από μέτρα, αφού τα προβλήματα με την παράνομη μετανάστευση, εκπήγαζαν από τέσσερις διόδους.

Με τους χειρισμούς του, το Υπουργείο κατάφερε να φράξει το δρόμο σε τρεις εξ’ αυτών. Πιο συγκεκριμένα περιορίστηκε η είσοδος σε εικονικούς φοιτητές με την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων, όπως και των εικονικών γάμων, με την ίδια τακτική. Από αυτές τις δύο διόδους, έφθαναν στην Κύπρο περίπου δύο με δυόμιση χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο.

Η τρίτη δίοδος, η οποία περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό, ήταν διαμέσου των θαλάσσιων συνόρων, με την Κύπρο να αποτρέπει την είσοδό σε μετανάστες από το Λίβανο, στη βάσει συμφωνίας που επήλθε με τη γείτονα χώρα.

Πλέον, έμεινε ανοιχτή η τέταρτη δίοδος, η οποία αφορά την Πράσινη Γραμμή, στην οποία επίσης λήφθηκαν μέτρα, όπως ήταν η τοποθέτηση συρματοπλέγματος από την περιοχή Αστρομερίτη, μέχρι τη Δένεια.

Όπως σημείωσε ο κ. Νουρής, σε δηλώσεις του για το θέμα, «απαγορεύεται η δίοδος σε κάποιες περιοχές που εντοπίζονται οι παράνομες εισδοχές, ενώ γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν κι άλλα σημεία. Σε αυτές τις περιοχές παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι».

Ρεκόρ στις απορρίψεις αιτήσεων και νέα συμφωνία

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που κατέχουν οι αρμόδιες Αρχές, η Κύπρος κατέγραψε και ρεκόρ απορρίψεων αιτήσεων ασύλου, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες φθάνουν τις επτάμιση χιλιάδες.

Παρότι η χώρα καταγράφει πρωτιά στη συγκεκριμένη κατηγορία, εντούτοις οι αριθμοί των μεταναστών δεν μειώθηκαν, αφού παρατηρείται μια καθυστέρηση στην επαναπροώθησή τους, η οποία οφείλεται στις ενστάσεις που υποβάλλονται επί των αποφάσεων απόρριψης.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το Υπουργείο αξιοποιεί μια νέα μεθοδολογία σε συνεργασία με άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να πετύχει συμφωνία επιστροφής μεταναστών από συγκεκριμένες χώρες. Κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν υπάρχει συμφωνία με τη Συρία, εξήγησε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα υπάρχει διπλό πρόβλημα. Το πρώτο είναι ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες επιστροφής τους στη χώρα. Το δεύτερο είναι ότι πολλοί από αυτούς έρχονται μέσω Τουρκίας και δεν υπάρχει δυνατότητα επαναπροώθησής τους στην χώρα αυτή, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως, υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποίησης του μηχανισμού FRONTEX για να βοηθηθεί η Κύπρος με αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, ο Υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία ότι έγιναν αποδεκτές οι θέσεις της ΚΔ για το Αφγανικό ζήτημα, στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ώστε η ΕΕ να δράσει έγκαιρα για να αποφευχθούν μεγάλες ροές μεταναστών προς την Κύπρο μέσω Τουρκίας και κατεχομένων, κάτι που θα φέρει την Κύπρο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μεταξύ των εισηγήσεων του ΥΠΕΣ η δημιουργία συνθηκών υποστήριξης των προσφύγων σε γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες, με χρηματοδότηση της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζημιές σε τέσσερα κτηνοτροφικά υποστατικά στη Λεμεσό μετά την κακοκαιρία-Κλιμάκιο του Υπ. Γεωργίας για καταγραφή
Οδηγίες από ΠτΔ για καταγραφή των ζημιών στο νοσοκομείο Πάφου μετά τις πλημμύρες-Τι λέει ο ΟΚΥπΥ
Πλημμύρισαν o θάλαμος θαλασσαιμίας και το καρδιολογικό εργαστήρι του ΓΝ Πάφου
Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές της Πάφου που χτύπησε η κακοκαιρία
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονες καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους
Την εξέλιξη του Ραδιομαραθωνίου επισήμανε η Πρώτη Κυρία-Καλωσόρισα παιδιά στο Προεδρικό
«Ηθική και νομική ευθύνη» Τουρκίας να συνεργαστεί στο ζήτημα αγνοουμένων
Η πολιτεία στηρίζει παντοιοτρόπως το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ
Αλλάζει επιτέλους το σκηνικό του καιρού-Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
Με στόχο τον Σεπτέμβριο του 2025 η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου