Εννέα στους δέκα Κύπριους θέλουν η ΕΕ να παρέχει πόρους σε κράτη μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου
11:34 - 10 Σεπτεμβρίου 2021

Εννιά στους 10 πολίτες στην Κύπρο δηλώνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές, σύμφωνα με τα ευρήματα του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημοσιοποιεί την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίσης το 76% των Κυπρίων προσδοκεί ότι τα έργα του NextGenerationEU θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε ερώτηση αν μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνησή τους να διαχειριστεί σωστά τα κονδύλια από το NextGenerationEU, 30% απάντησαν θετικά και 63% αρνητικά, σε σύγκριση με 44% θετικά και 41% αρνητικά στον μέσο όρο της ΕΕ.
Επίσης, 93% των ερωτηθέντων στην Κύπρο συμφωνούν πως χρειάζεται διαφάνεια και αποτελεσματικοί έλεγχοι για τη χρήση των κονδυλίων, σε σύγκριση με 85% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Οι Κύπριοι είναι επίσης οι πρώτοι μεταξύ των Ευρωπαίων που στηρίζουν την ύπαρξη προϋποθέσεων που να σχετίζονται με το κράτος δικαίου για τη χορήγηση χρηματοδότηση σε μέλη της ΕΕ, αλλά και πρώτοι στην άποψη πως οι αρχές της ΕΕ πρέπει να είναι προτεραιότητα στις σχέσεις με άλλους διεθνείς δρώντες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία.
Σημαντικό είναι επίσης το ποσοστό των Κυπρίων που αναγνωρίζουν τη σημασία του ρόλου της ΕΕ στη διασφάλιση εμβολίων για τη χώρα, ενώ η πλειοψηφία είναι ευχαριστημένη από τη διαχείριση της εκστρατείας εμβολιασμού τόσο από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της ΕΕ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 25 Αυγούστου μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων και με συνολικό δείγμα 26.459 ατόμων ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα για την Κατάσταση της Ένωσης και την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του σώματος.
Το δείγμα σε κάθε χώρα ανέρχετο περίπου στα 1000 άτομα, με εξαίρεση την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα όπου το δείγμα κινήθηκε πέριξ στα 500 άτομα λόγω μεγέθους. Ειδικότερα στην Κύπρο το δείγμα ήταν 518 άτομα.
Κονδύλια NextGenerationEU
Η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα στο ποσοστό όσων θεωρούν πως τα προγράμματα NextGenerationEU θα βοηθήσουν την χώρα να ξεπεράσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, με 76% να απαντούν θετικά στην ερώτηση. Μπροστά βρίσκεται η Μάλτα με 78%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι το 60%.
Ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, 17% απάντησαν πως συμφωνούν πλήρως (14% στην ΕΕ), 59% πως τείνουν να συμφωνήσουν (46% στην ΕΕ), 8% τείνουν να διαφωνήσουν (17% στην ΕΕ), 3% διαφωνούν πλήρως (7% στην ΕΕ) και 14% απάντησαν πως δεν γνωρίζουν (17% στην ΕΕ).
Ανάλογη είναι η στάση των Κύπριων στην ερώτηση κατά πόσο τα προγράμματα του NextGenerationEU θα βοηθήσουν την χώρα να αντιμετωπίσει και μελλοντικές προκλήσεις, καθώς 78% απάντησαν θετικά, μια θέση μετά την πρώτη Μάλτα (80%) και πάλι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (59%).
Ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, 26% απάντησαν πως συμφωνούν πλήρως (14% στην ΕΕ), 52% πως τείνουν να συμφωνήσουν (45% στην ΕΕ), 8% τείνουν να διαφωνήσουν (17% στην ΕΕ), 4% διαφωνούν πλήρως (7% στην ΕΕ) και 10% απάντησαν πως δεν γνωρίζουν (18% στην ΕΕ).
Τα ποσοστά των θετικών απαντήσεων σε κάθε χώρα διαφέρουν αρκετά, με τα χαμηλότερα ποσοστά και στις δύο ερωτήσεις να καταγράφονται σε Σουηδία, Ολλανδία και Γερμανία, και τα μεγαλύτερα σε Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα είναι πως και στις δύο ερωτήσεις ένα σημαντικό ποσοστό κατά μέσο όρο (17% στην πρώτη και 18% στη δεύτερη), και βεβαίως σε αρκετές χώρες, φαίνεται να μη γνωρίζει και ως εκ τούτου να μην έχει άποψη για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
Πηγή: ΚΥΠΕ
