Όταν ο Ζήνων ο Κιτιεύς συνάντησε την Μαριάνα Ματζουκάτο
12:41 - 01 Σεπτεμβρίου 2021
Κατά τα σχολικά μας χρόνια οι περισσότεροι έχουμε διαβάσει για την ιδανική πολιτεία που είχε στο μυαλό του ο Σωκράτης, μέσα από το έργο του Πλάτωνα “Πολιτεία”. Πολλοί συμφωνούν και άλλοι πάλι διαφωνούν με αυτή την άποψη, να αναλάβουν την διακυβέρνηση της πολιτείας οι φιλόσοφοι-βασιλείς.
Πόσοι όμως γνωρίζουν για την ιδανική πολιτεία του στωικού φιλοσόφου Ζήνωνα; Σίγουρα ο αριθμός αυτών που έχουν ακούσει για αυτή τη πολιτεία είναι πολύ μικρότερος, συγκριτικά με τη πολιτεία που ονειρεύεται ο Σωκράτης. Ο Ζήνων ο Κιτιεύς έζησε κατά την ελληνιστική περίοδο (334 π.Χ. – 262 π.Χ.), φοινικικής καταγωγής από το Κίτιο (Λάρνακα) και ιδρυτής της φιλοσοφικής σχολής του Στωικισμού στην Αθήνα. Ήταν έμπορος στο επάγγελμα, αλλά μετά από ένα ναυάγιο έχασε την περιουσία του καταλήγοντας στην Αθήνα.
Μερικές από τις ιδέες του για την ιδανική του πολιτεία ήταν να ασχολούνται όλοι οι κάτοικοί της με την φιλοσοφία, καθώς μέσω αυτής θα γίνονταν αγαθοί και θα άξιζε πραγματικά κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, θεωρούσε άχρηστη την παιδεία που έδιναν ο γραμματιστής και ο γυμναστής. Επιπροσθέτως, ο Ζήνων περιφρονεί το χρήμα στην πολιτεία του, έχοντας την άποψη ότι όλοι οι κάτοικοί της είναι φίλοι μεταξύ τους και τα πάντα θα μοιράζονταν δίκαια προς όλους. Ακόμα, επιθυμούσε οι άνθρωποι να μην ζουν σε χωριστές πόλεις-κράτη, αλλά να είναι πολίτες ενός ενιαίου κράτους.
Σίγουρα πολλά από αυτά που αναφέρει ο Ζήνων για την ιδανική πολιτεία να φαίνονται λίγο περίεργα. Όμως, παλιές αυτοκρατορίες έχουν ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της πολιτείας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Ρωμαϊκή ή την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μέσα σε αυτές ζούσαν άνθρωποι από διάφορες φυλές και πολιτισμούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Νωρίτερα από αυτές, ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μία τέτοια άποψη. Είχε έρθει σε σύγκρουση με την ιδέα της εθνικότητας. Επιπλέον, επιθυμούσε μια ενωμένη κοινοπολιτεία. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό το εντοπίζουμε και στα σημερινά κράτη. Μπορεί ο καθένας να έχει την δική του καταγωγή, αλλά σε κάθε κράτος ζουν και άνθρωποι από διαφορετικές φυλές και χώρες. Συγκατοικούν και συνεισφέρουν σε μία πολιτεία και χαρακτηρίζονται όλοι συμπολίτες.
Μαριάνα Ματζουκάτο
Η Ιταλίδα οικονομολόγος Μαριάνα Ματζουκάτο η οποία γεννήθηκε στην Ιταλία, μεγάλωσε στις ΗΠΑ, κατοικεί στο Λονδίνο, διδάσκει Innovation and Public Value στο University College London και είναι συγγραφέας πολυάριθμων μελετών και βιβλίων μεταξύ αυτών και το πολυδιαβασμένο «Το επιχειρηματικό κράτος: Ανατρέποντας μύθους» μέσω του οποίου η κ. Ματζουκάτο καταρρίπτει το μύθο του κράτους ως γραφειοκρατικού μηχανισμού, που δρα μονάχα «διορθωτικά» στις οικονομικές κρίσεις, παραχωρώντας τα ηνία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον ιδιωτικό παράγοντα. Με πειστικά επιχειρήματα και μελέτες περίπτωσης, η Μαριάνα Ματζουκάτο υποστηρίζει πως είναι δυνατή η συμβίωση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με το κράτος να μην επωμίζεται απλώς το ρίσκο της καινοτομίας, αλλά και να δρέπει τα οφέλη της, καθιστώντας την ανάπτυξη πιο «έξυπνη», αλλά και κοινωνικά επωφελή.
Η Μαριάνα Ματζουκάτο έχει επίσης συγγράψει βιβλία για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τον λεγόμενο «νέο καπιταλισμό», ενώ έχει επισημάνει τον πολιτικό κίνδυνο του δεξιόστροφου λαϊκισμού στις ΗΠΑ και στην πατρίδα της (Τραμπ, Σαλβίνι, κ.λπ.).
Παράλληλα, συμβουλεύει υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας, της Νότιας Αφρικής, ακόμη και το Βατικανό.
Εξαίρετης σημασίας θεωρείται και ο συμβουλευτικός της ρόλος για θέματα πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καταρτισμό στρατηγικών συστάσεων για την μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του μελλοντικού προγράμματος πλαισίου της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία μέσω της έκθεσης «Mission-oriented research & innovation in the European Union - A problem-solving approach to fuel innovation-led growth» που ήταν το αποτέλεσμα των προβληματισμών της Ματζουκάτο και διαβουλεύσεων με εσωτερικούς και εξωτερικούς stakeholders της Κομισιόν.
Έχει βραβευτεί με διεθνή βραβεία όπως το John von Neumann Award (2020) , All European Academies Madame de Staël Prize for Cultural Values (2019) και Leontief Prize for Advancing the Frontiers of Economic Thought (2018).
Η κ. Ματζουκάτο θα μιλήσει ενώπιον του Cyprus Forum το οποίο επιδιώκει να συνενώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά την κοινωνία των πολιτών, τους θεσμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Συγκεντρώνοντας πολιτικούς ηγέτες από Κύπρο και εξωτερικό, εξέχουσες προσωπικότητες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον χώρο των ΜΜΕ, του επιχειρείν, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, οι συμμετέχοντες στο 2ο Cyprus Forum θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και θα καθορίσουν νέες και δημιουργικές λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο.
Σκοπός του Cyprus Forum είναι να καταστεί μοχλός πίεσης και καταλύτης για βελτίωση της ποιότητας του τρόπου λήψης αποφάσεων (policymaking) μέσω του διαλόγου και των θεμάτων που θα αναδειχθούν μέσα από αυτό. Το Cyprus Forum θέλει να βελτιώσει και να προωθήσει βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πολιτικές στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Το Cyprus Forum διοργανώνεται από τον μη κυβερνητικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygono, που έχει σκοπό την βελτίωση της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum.
Για εγγραφές πατήστε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τo Cyprus Forum:
τηλ.: +357 22 678 670, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: contact@cyprusforum.cy, ιστοσελίδα: https://www.2021.cyprusforum.cy/