Δεν προκύπτει παρουσία υπολειμμάτων πετρελαιοκηλίδας στο Κάβο Γκρέκο
15:12 - 01 Σεπτεμβρίου 2021

Με βάση την μέχρι τώρα έρευνα πεδίου που κάλυψε περιοχή 900 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων, δεν προκύπτει παρουσία υπολειμμάτων πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή εντός του κόλπου Αμμοχώστου βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, διευκρινίζει σε γραπτή ανακοίνωση του το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικές οι ενδείξεις για την πετρελαιοκηλίδα και από τα κατεχόμενα-«Κινείται βορειότερα»
Στην ανακοίνωση του το ΤΑΘΕ «πληροφορεί το κοινό ότι η Ομάδα Αντίδρασης αξιολογεί συνεχώς επικαιροποιημένες δορυφορικές εικόνες εξάπλωσης υπολειμμάτων της πετρελαιοκηλίδας που λαμβάνει από το σύστημα CleanSeaNet της EMSA (European Maritime Safety Agency) καθώς επίσης πληροφορίες πεδίου».
Προστίθεται ότι «σύμφωνα με την τελευταία δορυφορική εικόνα, τη σύγκρισή της με τα προηγούμενα δορυφορικά δεδομένα και τα επικαιροποιημένα μοντέλα διασποράς, παρατηρείται ότι οι εστίες της θαλάσσιας ρύπανσης (γυαλάδα πετρελαίου) ανατολικά της Κύπρου, σταδιακά διασπώνται και διαλύονται».
Ταυτόχρονα συνεχίζει η ανακοίνωση «γίνεται διερεύνηση για επιβεβαίωση με χρήση θαλασσίων και πτητικών μέσων των πιο πάνω, καθώς και πληροφοριών που λαμβάνονται για τυχόν εστίες υπολειμμάτων από πετρελαιοειδή. Με βάση την μέχρι τώρα έρευνα πεδίου, που κάλυψε περιοχή 900 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων, δεν προκύπτει παρουσία υπολειμμάτων πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια περιοχή εντός του κόλπου Αμμοχώστου βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένουν σε ετοιμότητα οι αρμόδιοι για την πετρελαιοκηλίδα
«Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό»
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ΚΥΠΕ ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής ανέφερε πως δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό από το μικρός μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της, που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα από την παράκτια περιοχή της Συρίας και προκλήθηκε από διαρροή πετρελαίου από ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.
Πρόσθεσε ότι στο Κέντρο «Ζήνων» του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) «βρίσκεται η ομάδα από στελέχη του Τμήματος Αλιείας και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας - πρόκειται για την Ομάδα Άμεσης Αντίδρασης - η οποία έχει ενεργοποιηθεί με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Περιστατικά Ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή και συντονίζει τις ενέργειες για το θέμα. Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι ο κύριος όγκος της πετρελαιοκηλίδας κινείται προς τις ακτές της Τουρκίας και της Συρίας, ωστόσο φαίνεται ότι μικρά κομμάτια της έχουν αποσπαστεί. Αυτή ήταν και η εικόνα που πήραμε από δορυφορικές εικόνες που λάβαμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα».
Όπως δήλωσε ο υπουργός «φαίνεται ότι ένα τέτοιο μικρό μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε από τον κύριο της όγκο εντοπίστηκε από ένα αλιευτικό σκάφος που έπλεε περίπου στα 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψαράδες εντόπισαν ίχνη της πετρελαιοκηλίδας στο Κάβο Γκρέκο-Έσπευσε ελικόπτερο
Για να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης και των χαρακτηριστικών της πετρελαιοκηλίδας αυτής, εξήγησε, «στείλαμε στην περιοχή πτητικό μέσο της Αστυνομίας και σκάφος του Τμήματος Αλιείας». Μέχρι στιγμής, είπε, «δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ανησυχητικό και γι’ αυτό διευρύνεται ο κύκλος της περιοχής στην οποία γίνεται η διερεύνηση. Στόχος είναι να καλύψουμε την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο».
Σημείωσε πως «εάν εντοπιστεί κάτι θα πρέπει να μελετήσουμε και την έκταση και τη φύση της ρύπανσης για να το διαχειριστούμε με τον σωστό τρόπο. Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι σε αυτή την περίπτωση να ενεργοποιήσουμε τους προβλεπόμενους μηχανισμούς για να αντιμετωπιστεί το όποιο περιστατικό».
Όσον αφορά το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλεξάντρια», είπε πως αυτό «βρίσκεται σε επιφυλακή στην παράκτια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, ώστε να αξιοποιηθεί εάν και όταν κριθεί σκόπιμο».
Σημείωσε ότι «η παρουσία του σκάφους στην Κύπρο εξασφαλίστηκε μετά από σχετικό αίτημα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία από τη μέρα που δημιουργήθηκε η πετρελαιοκηλίδα».
Ερωτηθείς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσουμε, ο κ. Καδής απάντησε πως «αυτό προβλέπεται από τα ειδικά σχέδια που έχουν διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό και σε συνεννόηση και επικοινωνία με τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς».
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τα μέσα, την τεχνολογία και τις συνεργασίες που διαθέτει μπορεί να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης επαναλαμβάνοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τίθεται τέτοια ανάγκη».
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, Τιμ Μακφί, ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «αντιλαμβανόμαστε πως οι κυπριακές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση στενά και είναι έτοιμες να δράσουν».
Η Κομισιόν εισηγείται επίσης όπως «όλες οι σχετικές χώρες ενεργοποιήσουν το υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας για αντιμετώπιση της μόλυνσης από πετρέλαιο στην Μεσόγειο, το οποίο υπάγεται στην Σύμβαση της Βαρκελώνης», παραπέμποντας συγκεκριμένα σε πρωτόκολλο που αφορά την πρόληψη της μόλυνσης από σκάφη σε περιπτώσεις κρίσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οκτάι: Όλα υπό έλεγχο, η πετρελαιοκηλίδα έφθασε κοντά στην Καρπασία
