Καλεί το ΥΠΠΑΝ να εντάξει μάθημα σεξουαλικής αγωγής το “Hope For Children”
14:44 - 06 Αυγούστου 2021

Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα που αφορά την αποκάλυψη στην οποία έχει προβεί παιδί για βίωμα σεξουαλικής κακοποίησης μετά από το παραμύθι «Η Κίκο και το Χέρι», το “Hope For Children” σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η μη τυπική εκπαίδευση των παιδιών με εργαλεία όπως το παραμύθι αυτό, έχουν καθοριστική σημασία στην προστασία των παιδιών.
Το “Hope For Children” καλεί το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να εντάξει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με τα διαθέσιμα ειδικά εργαλεία που προσφέρονται για το σκοπό αυτό, σε όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία, εξαλείφοντας κάθε είδους προκατάληψη και δίνοντας στα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, τα παιδιά, ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους, αποκαλύπτοντας πιθανά αρνητικά βιώματά τους.
Το ζητούμενο, αναφέρει, είναι να αναστοχαστούμε στην ευθύνη των ενηλίκων που αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, παράγοντα που συνεισφέρει στη δόμηση προστατευτικού πλαισίου που κάθε παιδί χρειάζεται να έχει.
«Οι ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες που έχουμε επαφή με παιδιά μπορούμε να ενισχύσουμε τις γνώσεις των παιδιών, να τα ενημερώσουμε για την ανάγκη της ιδιωτικότητας, των ορίων και τη σημασία του «ΟΧΙ» σε κάτι που τα κάνει να νιώθουν άβολα. Έχουμε ευθύνη στην ενδυνάμωσή τους και πλέον αυτή μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους αφού συνέχεια δημιουργούνται νέα εργαλεία που μπορούν να λειτουργήσουν εναλλακτικά μίας συζήτησης που κατά κύριο λόγο οι ενήλικες δυσκολεύονται να έχουν με τα παιδιά», προστίθεται.
Το "Hope For Children" CRC Policy Center αναφέρει ότι από το 2011 είναι o επίσημος συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την εκστρατεία ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά και έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες δράσεις με σκοπό την πρόληψη του προβλήματος αυτού. Στα πλαίσια της εκστρατείας έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μέσα από εμπειρικά δεδομένα, επισημαίνεται ότι κυρίαρχο ρόλο στην ψυχοεκπαίδευση των παιδιών έχει το εκπαιδευτικό πλαίσιο, καθώς τα παιδιά διανύουν τον περισσότερο χρόνο της καθημερινότητάς τους στο σχολικό χώρο.
Ως εκ τούτου, σημειώνεται, παρατηρώντας την έμφαση που δίνεται τα τελευταία χρόνια στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αναγνωρίζοντας ότι τα παιδιά άρχισαν «να μιλούν» «γιατί έμαθαν» πως αυτό που έχουν βιώσει ή βιώνουν αποτελεί παραβίαση των ορίων τους/κακοποίηση, εκτιμάται ως κρίσιμη η εφαρμογή της συνθήκης αυτής σε όλα τα σχολεία και σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως.
Ταυτόχρονα, προστίθεται, η ικανότητα των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση πιθανών ενδείξεων σεξουαλικής κακοποίησης, μεταφράζεται ως προστατευτικός παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες στην παροχή στήριξης των παιδιών.
Πηγή: ΚΥΠΕ