«Υπάρχουν άτομα 40 και 46 ετών, με ανήλικα παιδιά, που παλεύουν για τη ζωή»

Πίσω από κάθε ασθενή που νοσηλεύεται με COVID, υπάρχει η οικογένειά του που ανησυχεί και δεν θέλει να χάσει τον δικό της άνθρωπο, δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κατά την επίσκεψή του στην Πανεπιστημιούπολη όπου λειτούργησε κέντρο εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης για του φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον κ. Υπουργό συνόδευαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου  Υγείας δρ Χριστίνα Γιαννάκη.

Μιλώντας στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Χατζηπαντέλα αναφέρθηκε στο ενθαρρυντικό γεγονός ότι αρκετοί νεαροί φοιτητές εμβολιάζονται.

Ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι, σε συνεννόηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, θα εξευρεθεί το συντομότερο ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να πραγματοποιηθεί η ακαδημαϊκή χρονιά με φυσική παρουσία των φοιτητών και των ακαδημαϊκών.

Ερωτηθείς εάν γίνονται ήδη κάποιες σκέψεις για την ασφαλή έναρξη των μαθημάτων τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο κ. Υπουργός δεν θέλησε να ανακοινώσει κάτι επί του παρόντος, δεδομένου ότι θα συζητηθεί λεπτομερώς με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια θα ενημερωθούν και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια με τις αυξημένες νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις νοσηλείες ηλικιωμένων, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε πως «ναι έχουμε πρόβλημα στις Εντατικές, αλλά θα ήθελα να αναδείξω ένα πρόβλημα που υπάρχει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει άτομο στην Εντατική, 46 χρονών με τέσσερα παιδιά ανήλικα. Υπάρχει άτομο στην Εντατική 42 χρονών με δύο παιδιά. Υπάρχει άτομο στην Εντατική 40 χρονών με δύο παιδιά. Είναι στην Εντατική αυτά τα άτομα και παλεύουν. Την ίδια στιγμή που παλεύουν οι ασθενείς, υπάρχει πίσω τους και η οικογένεια που ανησυχεί και επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην χάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Έχουν παιδιά, έχουν γονείς, αδέρφια».

Σίγουρα, στα νοσηλευτήριά μας γίνεται ό,τι είναι δυνατό, υπογράμμισε ο κ. Χατζηπαντέλα, τονίζοντας όμως πως «για να μην φτάνουμε σε αυτή την κατάσταση, ένας τρόπος υπάρχει κι αυτός είναι αποδεδειγμένος: ο εμβολιασμός. Και είναι αυτόν τον τρόπο που εμπιστεύονται αυτά τα νεαρά άτομα εδώ και εμβολιάζονται. Αν αυτοί οι συμπατριώτες μας έκαναν το εμβόλιο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Κι αυτό είναι που λένε οι συγγενείς τους αυτή τη στιγμή».

Υπάρχει θέμα με τις Εντατικές, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας, και προς τούτο «θα ανοίξει επιπλέον η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους συμπατριώτες μας. Αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν υπάρχει αμέτρητος αριθμός κλινών Εντατικής. Την ίδια στιγμή υπάρχουν κι άλλοι συμπατριώτες μας που έχουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς και οι καρδιοπαθείς, που πιθανόν να χρειαστούν αυτές τις υπηρεσίες εντατικής θεραπείας. Και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτούς τους συμπατριώτες μας τη στιγμή που κάποιοι άλλοι τις χρειάζονται επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα τους εξυπηρετήσουμε όλους, αλλά την ίδια στιγμή θέλω να δοθεί το μήνυμα ότι δεν είναι αμέτρητες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε, ώστε να μην γεμίσουμε τις ΜΕΘ και να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Ανέφερε δε ότι η νέα ΜΕΘ που θα λειτουργήσει θα έχει 10 κλίνες, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πλάνο για ανάπτυξη ακόμα 12 κλινών εάν χρειαστεί. «Επαναλαμβάνω πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει, ώστε να μην χρειαστούμε νέες κλίνες: να εμβολιαστούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Γίνονται προσπάθειες για να ανοίξει είτε σήμερα είτε αύριο», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Σχολιάζοντας επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τη διαχείριση των ασθενών που διαμένουν σε στέγες ευγηρίας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι σε συνεδρία τις προηγούμενες μέρες υπό τον Υπουργό Υγείας και με τη συμμετοχή του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, τέθηκε το θέμα για τις στέγες ευγηρίας. «Με το παραμικρό που συμβαίνει με έναν ηλικιωμένο, τον φορτώνουν στο ασθενοφόρο και τον στέλνουν στο νοσοκομείο είτε της Λευκωσίας είτε της Λεμεσού. Έθεσα αυτό τον προβληματισμό, είπα την εισήγησή μου η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό και τον ΟΑΥ και έστειλα μια επιστολή, στην οποία εμείς λέμε ότι θα πρέπει οι Προσωπικοί Ιατροί να έρχονται στις στέγες ευγηρίας, αφού είναι συμβεβλημένοι με αυτές τις στέγες, να εξετάζουν τον ηλικιωμένο και εάν και εφόσον κρίνουν, να γράψουν ιατρική έκθεση κι αν η κατάσταση του ηλικιωμένου είναι αρκετά βεβαρημένη, τότε θα μπορούμε να τον παίρνουμε στο νοσοκομείο. Όχι με του ψύλλου πήδημα να βάζουμε τους ηλικιωμένους και να τους στέλνουμε στις Πρώτες Βοήθειες», δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Γιαννάκη.

Σε σχέση με τις παραπομπές ασθενών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, η κα Γιαννάκη είπε ότι μέχρι σήμερα το πρωί παραπέμφθηκαν 236 περιστατικά. Αυτή τη στιγμή, έχουν μείνει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια γύρω στους 93 ασθενείς. Στις ΜΕΘ έχουν παραπεμφθεί γύρω στους 28 ασθενείς μη-COVID. Δήλωσε ότι σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε με air-ambulance σε ιατρικό κέντρο της Γερμανίας 26χρονη με πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ χθες μεταφέρθηκε άλλο περιστατικό. Γίνονται, είπε, πολλές ενέργειες για να βοηθηθούν όλοι οι ασθενείς, και το Υπουργείο βοηθά στο μέγιστο βαθμό τον ΟΚΥπΥ.

Μέχρι χθες έγιναν 12,944 εμβολιασμοί στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένοι (1η και 2η δόση) 6,200 εμβολιασμοί στα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια. Μέχρι χθες εμβολιάστηκαν 981 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Ερωτηθείσα εάν θεωρεί ότι το Σύστημα Υγείας θα αντέξει μέχρι να χτιστεί το τείχος ανοσίας, η Γενική Διευθύντρια εξέφρασε βεβαιότητα ότι αυτό θα καταστεί εφικτό, δεδομένης της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται.

Από πλευράς του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια για τη στήριξή τους στη λειτουργία του κέντρου walk-in στο Πανεπιστήμιο. Όπως ανέφερε, μετά από απόφαση της Συγκλήτου, η φοίτηση τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα γίνει με φυσική παρουσία. «Για να υλοποιηθεί αυτό χωρίς πολλά προβλήματα, είναι αναγκαίο ο κόσμος μας, η κοινότητά μας να εμβολιαστεί. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που λειτούργησε σήμερα το walk-in στο Πανεπιστήμιο και προτρέπω τους πάντες να εμβολιαστούν, να εμπιστευτούν την επιστήμη. Ας ακούσουμε τους αριθμούς. Όταν το 90% και πάνω των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, εγώ δεν χρειάζομαι καμία άλλη απόδειξη για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού», υπογράμμισε ο Καθηγητής Χριστοφίδης. Η ελευθερία μας, πρόσθεσε, είναι σημαντική, αλλά χωρίς την υγεία δεν υπάρχει ελευθερία.

Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης, σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι βάσει της απόφασης της Συγκλήτου, η προσκόμιση SafePass από όλους είναι υποχρεωτική με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμφωνία συνεργασίας για εκπαίδευση στελεχών Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ
Κλειστό λόγω ζητημάτων ασφάλειας το Κολυμβητήριο Αγλαντζιάς, αναζητούν στέγη οι αθλητές
Πυρά ΕΚΥΣΥ κατά ΑΗΚ για ειδική διατίμηση-«Δεν έχει ρυθμιστεί παρά την απόφαση Υπουργικού»
Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποίησε η Hermes Airports στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Ανάγκη για αύξηση κονδυλίων προς ειδικά σχολεία-Αγωνιώδεις εκκλήσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς
«Μια Πόλη Μια Ιστορία»-Η Πολιτεία τιμά τους ήρωες του 1974 της Πόλης της Αμμοχώστου
Έφτασαν τα πρώτα φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας (pics)
Θρήνος για το θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου-«Μαχήτρια της ζωής, έδινε μαθήματα αντοχής»
Κατέρχονται σε 48ωρη απεργία οι γιατροί-Δεν τα βρήκαν με ΟΚΥπΥ για τα οικονομικά κίνητρα
Αποφασισμένες να συνεχίσουν την απεργία οι συντεχνίες εργαζομένων στο σκυρόδεμα