Οι παράγοντες πίσω από το ρεκόρ στη ζήτηση του ρεύματος και τα περί blackout

Στα ύψη βρήκε καταφύγιο ο υδράργυρος, με τη θερμοκρασία να παραμένει στο κόκκινο και να μην λέει να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, στα ύψη βρίσκεται και η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία μάλιστα κατέγραψε νέο ρεκόρ τη φετινή περίοδο, ενώ κατέρριψε επίσης και το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς.

Η ανυπόφορη ζέστη που επικρατεί στο νησί μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει ως αποτέλεσμα την ασταμάτητη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών, κάτι που βάζει στο... φουλ τις μηχανές για την παραγωγή και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε άκρη της Κύπρου. 

Μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, (ΔΣΜΚ) Βραχίμης Κουτσόλουκας, ανέφερε ότι τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, είχαμε ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς είχαμε 1178 MW στις 15:00 το μεσημέρι. «Ήμασταν 18 ΜW περισσότερα από το ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού, το οποίο ήταν 1160 MW. Αυτές τις μέρες, αναμένεται να ξεπεράσουμε ακόμη περισσότερο αυτούς τους αριθμούς και να φθάσουμε μέχρι τα 1190 περίπου. Η ικανότητα μας για παραγωγή φθάνει μέχρι τα 1180 MW που είναι διαθέσιμα από συμβατές μονάδες, αλλά έχουμε επίσης και τη συνεισφορά των φωτοβολταϊκών στις ώρες αιχμής, που συνεισφέρουν από 150 MW μέχρι και 190 MW, αναλόγως της ώρας που βρισκόμαστε. Οπότε μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση που υπάρχει αλλά και να καλύψουμε τυχόν βλάβη σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες που έχουμε στο Βασιλικό».

Το ρεκόρ της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκε αυτό τον μήνα, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κουτσόλουκα, «συνήθως, τα ρεκόρ καταγράφονται Ιούλιο ή Σεπτέμβριο. Και ο λόγος, βρίσκεται στο ότι τον Αύγουστο είναι μειωμένη η οικονομική δραστηριότητα λόγω των διακοπών. Ο λόγος που αυτόν τον χρόνο έχουμε ρεκόρ τον Αύγουστο, είναι επειδή είμαστε στην πρώτη βδομάδα ακόμη του μήνα και ακόμη δεν μπήκαμε στην περίοδο των διακοπών. Επίσης, έχουμε παρατεταμένο καύσωνα, με τις ψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν φέτος. Αν αυτές οι θερμοκρασίες, υπήρχαν την επόμενη εβδομάδα που θα είμαστε πιο κοντά στον δεκαπενταύγουστο, πιθανόν να μην είχαμε αυτό το ρεκόρ».

Οι καθοριστικές ώρες, οι περιοχές και οι παράγοντες στη ζήτηση ρεύματος

Οι ώρες αιχμής της χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το μεσημέρι στους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η θερμοκρασία βρίσκεται στο κόκκινο. «Τη μέγιστη ζήτηση την έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως στις μεσημβρινές ώρες, γύρω στις 15:00. Γενικά τα ψηλά φορτία, τα έχουμε από το πρωί που αρχίζει η ζέστη από τις 10:00-11:00, μέχρι να δροσίσει το απόγευμα στις 18:00. Και στη μέση αυτής της περιόδου είναι η μέγιστη ζήτηση».

Όσο αφορά σε ποιες περιοχές της Κύπρου υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Κουτσόλουκας, ανέφερε πώς «στις τουριστικές περιοχές είναι η περισσότερη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στις πόλεις είναι λίγο πιο μειωμένη η ζήτηση. Ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες ωστόσο, η Λευκωσία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος».

Αναφορικά με το τους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, διευκρίνισε ότι «υπάρχει μια σειρά από δείκτες που επηρεάζουν το πότε θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος. Ένας από τους βασικούς δείκτες, είναι η θερμοκρασία και η υγρασία. Επίσης, πολύ σημαντικός δείκτης είναι ο τύπος της ημέρας. Δηλαδή, αυτές τις θερμοκρασίες τις είχαμε και την Κυριακή, αλλά επειδή είναι ημέρα αργίας, δεν είχαμε αυτή τη ζήτηση. Οπότε όσο πλησιάζει ο δεκαπενταύγουστος και κλείνουν τα καταστήματα και η βιομηχανία γενικότερα, δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση στη ζήτηση, στα επίπεδα που ανεβαίνει η ζήτηση σε μια καθημερινή ημέρα που ο κόσμος βρίσκεται στην εργασία του».

Το σενάριο του... blackout 

Η υπερφόρτωση στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, ασφαλώς και θέτει σε εγρήγορση τις μονάδες παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντοτε και ένα μικρό ποσοστό κινδύνου για βλάβη ή ακόμη και... blackout. «Όπως είναι το σύστημά μας τώρα, αν έχουμε βλάβη σε μια από τις μονάδες του Βασιλικού, μπορούμε να την καλύψουμε και να τις αντικαταστήσουμε με άλλες μονάδες. Ολικό black out δεν τίθεται θέμα να συμβεί από την υπερφόρτωση, είναι ένα σενάριο αρκετά απομακρυσμένο, καθώς πρέπει να συμβεί κάτι πολύ σοβαρό για να έχουμε τέτοιο ζήτημα. Εάν υπάρξει βλάβη σε περισσότερες από μια μονάδες, το χειρότερο είναι να έχουμε διακοπή ρεύματος, πέραν από το συνηθισμένο, που είναι η αποκατάσταση του ρεύματος μέσα σε δεκαπέντε λεπτά περίπου και να πάρει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Η απαίτηση που υπάρχει ωστόσο γενικά στα ηλεκτρικά συστήματα είναι να υπάρχει η απαιτούμενη εφεδρεία για να καλύψουμε μια βλάβη και αυτό είναι κάτι που τηρούμε».

Το τελευταίο διάστημα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κουτσόλουκας, «είχαμε κάποιες αποσυνδέσεις, από τις οποίες ορισμένες οφείλονταν στο σύστημα παραγωγής, δηλαδή είχαμε βλάβη σε μια μονάδα παραγωγής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε μονάδες ταχείας εκκίνησης οι οποίες μπορούν σε ένα τέταρτο να είναι έτοιμες για να τροφοδοτήσουν ρεύμα, οπότε αποκαθιστούμε την παροχή σε μερικά μόνο λεπτά. Υπάρχουν όμως και οι βλάβες του δικτύου, που μπορεί να υπάρξει βλάβη σε κάποιο μετασχηματιστή ή σε κάποιο καλώδιο και έτσι αναλόγως της βλάβης, χρειάζεται και ο αντίστοιχος χρόνος για να αποκατασταθεί. Δηλαδή αν είναι βλάβη σε ένα υπόγειο καλώδιο, αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι να εντοπιστεί η θέση της βλάβης και να διορθωθεί το καλώδιο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Υπάρχουν πολλών ειδών βλάβες δικτύου και πολλά επίπεδα σοβαρότητας».

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση