Σπριντ 120 ημερών-Καυτά ζητήματα, κρίσιμα χρονοδιαγράμματα για τους 56
06:27 - 31 Αυγούστου 2021
Στα τέλη Μαΐου εκλέγηκαν, στα τέλη Ιουνίου έφυγαν για διακοπές και τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι βουλευτές, τους οποίους περιμένει ένα βουνό, σε όλες ανεξαιρέτως τις επιτροπές. Το έργο της Βουλής το επόμενο διάστημα κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού θα καθορίσει το μέγεθος, το εύρος και το αποτέλεσμα του φιλόδοξου Μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης.
Αφενός σε σχέση με την προηγούμενη της σύνθεση, η βουλή αναμένεται πως θα έχει πιο ελαστικές αντιστάσεις σε σχέση με αυτές που είχαν τα κόμματα προεκλογικά με τους κυβερνητικούς παράγοντες να φιλοδοξούν, ότι τα κόμματα θα κατανοήσουν την κρισιμότητα και το κάλεσμα των καιρών και θα δείξουν την απαραίτητη συναίνεση και σύμπνοια ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές. Αφετέρου, κανείς δεν θα πρέπει να λησμονεί πως εισερχόμαστε στην τελική ευθεία ενόψει των Προεδρικών εκλογών σε δεκαεννέα μήνες και στο πίσω μέρος του μυαλού, ειδικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πιστωθεί στην παρούσα Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, μεγάλο Μεταρρυθμιστικό έργο, που θα φέρουν σε πλεονεκτική θέση τον υποψήφιο Πρόεδρο που θα επιλεχθεί, ως συνεχιστής του έργου του Νίκου Αναστασιάδη.
Από την άλλη πλευρά στον Δημοκρατικό Συναγερμό γνωρίζουν πως από σήμερα ξεκινά ένας μαραθώνιος του οποίου ο τερματισμός είναι αρκετά μακριά και όλοι θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτό ώστε να προχωρήσουν οι Μεταρρυθμίσεις και το κόμμα να βγει ενισχυμένο ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.
Πρώτο στοίχημα για τη νέα Βουλή, είναι το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άμεσα αλληλένδετο θέμα της αναβολής των δημοτικών εκλογών. Αν και την τελευταία εβδομάδα, υπήρξε μια τάση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, να συναινέσουν στο κάλεσμα Νουρή για αναβολή, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών στις εννέα του μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεδριάσει και την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, ωστόσο σύμφωνα με την ατζέντα της Συνεδρίασης θα συζητηθούν άλλα ζητήματα και όχι το καυτό θέμα της Μεταρρύθμισης. Ειδικότερα στην συνεδρία της Πέμπτης θα συζητηθεί επί της αρχής η τροποποίηση του νόμου για τους Ραδιοφωνικούς και Τηλεοπτικούς Οργανισμούς και τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου προς εναρμόνιση με την Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, ενώ θα γίνει προγραμματισμός εργασιών για τις επόμενες συνεδρίες της επιτροπής.
Το καυτό ζήτημα της Μεταρρύθμισης θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα. Όπως έχουν τα δεδομένα στην παρούσα φάση, θα είναι κομβικής σημασίας η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Παράταξης για το θέμα της αναβολής των εκλογών. Ειδικότερα, υπέρ της αναβολής μέχρι στιγμής, έχει ταχθεί μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος δήλωσε πως το κόμματα του θα σταθεί αρωγός στη Μεταρρύθμιση. Στην αντίπερα όχθη, κατά της αναβολής έχει ταχθεί η ΕΔΕΚ, ενώ ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, μετά τη συνάντηση του με τον Νίκο Νουρή, εξέφρασε την άποψη πως το κόμματα του είναι αντίθετο στην αναβολή των εκλογών. Από το Κίνημα Οικολόγων δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση, ενώ έντονος προβληματισμός για το τι θα πραξει το κόμμα, υπάρχει εντός του ΔΗΚΟ, όπου στην τελευταία συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος, πύκνωσαν οι φωνές που ήθελαν αναβολή.
Προβληματισμός επικρατεί και στην Δημοκρατική Παράταξη, η οποία δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Μεταρρύθμιση, εάν και εφόσον εξεταστούν και προωθηθούν μια σειρά από τροποποιήσεις επί της ουσίας των Νομοσχεδίων που έθεσε υπόψη του Νίκου Νουρή. Σε ότι αφορά τους Οικολόγους, η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών είναι προγραμματισμένη για τις οκτώ Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν τη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας
Αρχή γίνεται σήμερα με την Επιτροπή Προσφύγων που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 30 το πρωί, όπου θα συζητηθεί το θέμα της ανάγκης για εφαρμογή σχεδίου αναδόμησης των πολυκατοικιών εντός των κυβερνητικών οικισμών, με άμεση προτεραιότητα τις πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ως μη επισκευάσιμες, καθώς επίσης και η πορεία των εργασιών για την αναδόμηση των προσφυγικών συνοικισμών και η πολιτική ανέγερσης νέων κατοικιών. Το τρίτο θέμα στην ατζέντα της επιτροπής, αφορά την αναγνώριση φερεγγυότητας στα πιστοποιητικά μίσθωσης που παραχωρούνται σε όσους κατέχουν κατοικίες κτισμένες σε τουρκοκυπριακή γη.
Στην Επιτροπή Εργασίας που είναι προγραμματισμένη για τις 11, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, αφού μεταξύ των θεμάτων που θα εξετάσει η Επιτροπή είναι ο Νόμος για το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα και γενικότερα ο Νόμος περί κοινωνικών παροχών. Επίσης στην ατζέντα της επιτροπής είναι η συζήτηση του «Περί Εμπορικής Αλιείας Νόμου του 2021, που αφορά την υλοποίηση της Συμφωνίας μεταξύ COGECA, ETF και Europêche για την Εφαρμογή της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του 2007, σχετικά με την Εργασία στον Τομέα της Αλιείας.
Στην Επιτροπή Ενέργειας, στην οποία κλήθηκε να παραστεί και η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πειλήδου, όπου θα συζητηθεί το σημαντικό ζήτημα της αγοράς Ηλεκτρισμού, το Νομοσχέδιο για Σύσταση και Λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ο Περί Αγοράς Φυσικού Αερίου Νόμος. Υπενθυμίζεται ότι ο Περί Ρύθμισης Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμος του 2021, αφορά την κλιματική ουδετερότητα, την ενεργειακή απόδοση και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ουσιαστικά στόχος του Νομοσχεδίου, είναι η ανεξαρτητοποίηση του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (TSOC) από την αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για να διευκολύνει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό και την προώθηση της υιοθέτησης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα καυτά ζητήματα της Βουλής
Πέραν από τις εργασίες των Επιτροπών, ο βουλευτές έχουν ενώπιον τους και το χρονοδιάγραμμα με τα Νομοσχέδια που απαιτούνται να εγκριθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η άντληση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.. Υπενθυμίζεται ότι το κράτος έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή των πιο κάτω Νόμων, ενώ θα εκκρεμούν και μια σειρά από άλλα Νομοσχέδια που έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2024. Σε συνδυασμό ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να εγκριθεί και ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, καταλαβαίνει κανείς πως η Βουλή έχει μπροστά της ένα βουνό που καλείται να ξεπεράσει το επόμενο τετράμηνο.
Μεταρρύθμιση Δημόσιας Συζήτησης
Ειδικότερα, πέρα του Νομοσχεδίου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αγοράς Ηλεκτρισμού που αναλύονται πιο πάνω, ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, η Μεταρρύθμιση του Δικαστικού Συστήματος, τα Νομοσχέδια για καταπολέμηση της Διαφθοράς, η διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, μέσω και του πλαισίου και σχεδίου για την αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) , ενώ θα πρέπει να κατατεθούν και να εγκριθούν, πάντα μέχρι τον Δεκέμβριο οι κανόνες Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και οι Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού.
Σε ότι αφορά τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, πρόκειται ουσιαστικά για τρία Νομοσχέδια, που πέραν από τους γενικούς κανονισμούς, αφορούν την αξιολόγηση των υποψηφίων για προαγωγή, διατμηματική προαγωγή, αλλά και το Νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος της Μεταρρύθμισης είναι ηνίσχυση της διοικητικής ικανότητας και βελτίωση των διαδικασιών και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης για καλύτερη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής, καθώς επίσης και η εισαγωγή νέου πλαισίου για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων για την πλήρωση κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και νέων κανονισμών για την αξιολόγηση των επιδόσεων των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω Νομοσχέδια απορρίφθηκαν από τη Βουλή το 2016 και η Κυβέρνηση αφού ενσωμάτωσε κάποιες αλλαγές τα κατέθεσε εκ νέου το 2020 και σήμερα εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.
Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης
Σε ότι αφορά τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης πρόκειται για ένα πακέτο Νομοσχεδίων που έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα της Δικαιοσύνης, ενώ η Κύπρος έχει δεσμευτεί για μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων που εκκρεμούν στα Δικαστήρια. Ειδικότερα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 η Κύπρος θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σχέδιο Δράσης για μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων. Το Σχέδιο Δράσης προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων κατά 20% μέχρι τον Ιούνιο του 2024 και κατά 40% μέχρι τον Ιούνιο του 2026.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, είχε συνάντηση με την υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, στην οποία δεσμεύθηκε πως η επιτροπή θα εργαστεί μεθοδικά και αρκετά γρήγορα, ώστε τα Νομοσχέδια να ψηφισθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση των Νομοσχεδίων ξεκίνησε από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η κατ΄ άρθρον συζήτηση, ωστόσο η πλειοψηφία της προηγούμενης επιτροπής έκρινε ότι θα είναι πιο ορθό να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτησης, συνεπώς αναμένεται εκ νέου συζήτηση υπό τη νέα σύνθεση.
Επίσης ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν και τα δύο Νομοσχέδια που αφορούν την καταπολέμησης της διαφθοράς. Το μεγάλο στοίχημα, δεν είναι άλλο από τη σύσταση ενός νέου φορέα-Αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου. Ειδικότερα στη Βουλή εκκρεμεί ο «περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019» που αφορά το lobbying και θεμάτων ασυμβίβαστου και ο «ο περί Αναφοράς Πράξεων Διαφθοράς Νόμος του 2017» , για την προστασία όσων αποκαλύπτουν στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς.
Διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας
Τέλος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμεί το Πλαίσιο και το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και η αντιμετώπισης του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Αυτά τα δύο ζητήματα συμπτύσσονται στο Σχέδιο Κύπρος του Αύριο του εκπόνησε η Κυβέρνηση, υπό τον τίτλο «Διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για πέντε Νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή. Πρόκειται για τον περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021», τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος (τροποποιητικό) (Αρ.1) Νόμο του 2021» και τον περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (τροποποιητικό) (Αρ.2) Νόμο του 2021».
Δείτε όλα τα Νομοσχέδια που θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι τον Δεκέμβριο
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ |
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2021 |
Κλιματική ουδετερότητα, ενεργειακή απόδοση και διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΑΠΕ.
Ανεξαρτητοποίηση του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (TSOC) από την αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για να διευκολύνει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό και την προώθηση της υιοθέτησης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
|
«Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021». |
Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και βελτίωση των διαδικασιών και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης για καλύτερη χάραξη και εφαρμογή πολιτικής.
Εισαγωγή νέου πλαισίου για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων για την πλήρωση κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και νέων κανονισμών για την αξιολόγηση των επιδόσεων των εργαζομένων.
|
«Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος».
«Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμος».
«Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμοί».
|
Μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης και χωροταξικού σχεδιασμού. |
|
Μεταρρύθμιση δικαστικού συστήματος
Αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα της δικαιοσύνης.
Δέσμευση για μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια:
|
Τα νομοσχέδια συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2021, με στόχο να επιτευχθεί η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων κατά 20% μέχρι τον Ιούνιο 2024 και κατά 40% μέχρι τον Ιούνιο 2026. |
Καταπολέμηση της διαφθοράς. Βελτίωση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου για καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σύσταση νέου φορέα - Αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς
|
«Ο περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019». (lobbying και θεμάτων ασυμβίβαστου).
«Ο περί Αναφοράς Πράξεων Διαφθοράς Νόμος του 2017» (για την προστασία όσων αποκαλύπτουν στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς).
|
Διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Πλαίσιο και Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων – ΜΕΧ.
Αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού – ATP |
Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».
«Ο περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».
«Ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».
Ο Περί Φορολογίας του Εισοδήματος (τροποποιητικός) (Αρ.1) Νόμος του 2021».
«Ο περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας (τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2021». |
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ |
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2021 |
Κλιματική ουδετερότητα, ενεργειακή απόδοση και διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΑΠΕ.
Δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για αποθήκευση ενέργειας με στόχο την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.
|
Κανόνες Μεταφοράς και Διανομής (ΚΔΜ).
Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΚΑΗ). |