Φωνές, σιωπή και αμηχανία-Αιφνιδίασε τους πάντες με την πρότασή του ο Πρόεδρος

Στην αρχή θεωρήθηκε ως ένα πολύ λογικό επιχείρημα στην εκτός λογικής τοποθέτηση του Ερσίν Τατάρ που από την μια θέλει λύση δύο κρατών κι από την άλλη υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960. Στη συνέχεια η Κυβέρνηση φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως το εννοεί.   

Χθες παρουσιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως μια πρόταση που ενδεχομένως να καταθέσει επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Ακολούθως σε μια ανακοίνωση δέκα σημείων που εκδόθηκε ως απάντηση του ΑΚΕΛ, επισημαίνεται πως, η απάντηση και η πρόταση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για εφαρμογή του Συντάγματος του 1960, σαφέστατα απαντά στις προκλήσεις του κ. Τατάρ πως τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακό κράτος.

Ξεκάθαρα η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 προκάλεσε αμηχανία σε όλο το πολιτικό σύστημα, αφού κανένας δεν ανέμενε πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα κατέθετε μια τέτοια πρόταση. Σχεδόν 48 ώρες μετά δεν υπήρξε καμία ουσιαστική τοποθέτηση επί της πρότασης από την άλλη πλευρά, ενδεικτικό του γεγονότος πως και στο ψευδοκράτος έγινε δεκτή με αμηχανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάτησε τη νάρκη του Αναστασιάδη και τώρα τρέχει ο Τατάρ

Ξεκαθάρισε ποια είναι η πρόταση
Ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε αρχικά η πρόταση, άφηνε πολλά περιθώρια παρερμηνειών, τα οποία φρόντισε να ξεκαθαρίσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην γραπτή δήλωση της Τετάρτης στην παράγραφο όπου γινόταν αναφορά στην πρόταση έγραφε αυτολεξεί:  «Εάν, συνεπώς, εννοεί τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». 

Αυτή η διατύπωση άφηνε να νοηθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθετε ένα πλαίσιο λύσης στο οποίο θα παρέμεναν οι εγγυήσεις και ο τουρκικός στρατός, πράγμα το οποίο απορρίπτεται από την πλευρά μας. Σε διευκρινιστικές δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Μάριος Πελεκάνος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως τα σημεία της πρότασης είναι δύο. Το πρώτο αφορά τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα του 1960 και το δεύτερο η υιοθέτηση των όσων προνοούν και περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αφήνοντας να νοηθεί πως εννοείται πως θα πρόκειται ουσιαστικά για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, χωρίς όμως ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισε κατά Τατάρ ο Πρόεδρος-«Αυτός έλεγε πως η πατρίδα μας είναι η Τουρκία»

Αμηχανία στο εσωτερικό
Ενδεικτική της αμηχανίας με την οποία ο πολιτικός κόσμος υποδέχθηκε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι και η στάση που κράτησαν τα κόμματα. Ακόμα και στον ΔΗΣΥ, χθες στελέχη του κόμματος κατά τη διάρκεια των δημόσιων τοποθετήσεων τους, δυσκολεύονταν να τοποθετηθούν επί του θέματος. 

«Θεωρώ ότι είτε η πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, είτε η πρόταση των δύο κρατών, μπροστά στους ξένους διπλωμάτες δεν μπορεί να σταθεί. Τέτοιες προτάσεις που απορρίπτονται από το πρώτο δευτερόλεπτο δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης. Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από το συμφωνημένο πλαίσιο ώστε να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός », έλεγε χθες στο κρατικό κανάλι ο Ονούφριος Κουλλάς, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε την συγκεκριμένη πρόταση, ως φυσιολογική απάντηση στα όσα είπε ο κ. Τατάρ. 

Με την ίδια δυσκολία τοποθετήθηκαν επί της πρότασης και τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι ενδεικτικό πως επί της πρότασης δεν υπήρξε καμία επίσημη τοποθέτηση από κανένα κόμμα πλην του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ. Το μεν ΑΚΕΛ, άσκησε δριμεία κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το δε ΕΛΑΜ, επικρότησε εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση Αναστασιάδη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πυρά ΑΚΕΛ σε Αναστασιάδη-«Ενισχύει το αδιέξοδο στο Κυπριακό...»

Ειδικότερα το ΑΚΕΛ, επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον πως το μόνο που πετυχαίνει είναι την ενίσχυση του αδιεξόδου στο κυπριακό, γεγονός που αποτελεί βούτηρο στο ψωμί της διχοτομικής πολιτικής της Τουρκίας, ενώ σε σχέση με την πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, υπέδειξε πως με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει τη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτων αξιοπιστίας που του έχουν απομείνει σχετικά με τη βούληση του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά πετυχαίνει και την εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γεγονός που απευθείας οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση.

Από την πλευρά του το ΕΛΑΜ κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για την έντονη αντίδραση του, η οποία όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, «αποδεικνύει την εμμονή που έχει το ΑΚΕΛ με την διχοτόμηση της Κύπρου, μέσω μια λύσης που θα μοιράζει την Κύπρο σε δύο ζώνες (διζωνική), ενώ φανερώνει και την πλήρη ταύτιση του με τις τουρκικές επιδιώξεις (Taksim).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με 10 σημεία απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Να αποδεχτούμε όσα αξιώνει ο Τατάρ;»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε χθες να σχολιάσει τις εξελίξεις με την αφαίρεση των διαβατηρίων από τους 14 Τουρκοκύπριους αξιωματούχους και όσα ακολούθησαν και επανέλαβε πως πρόκειται για μια κίνηση που στέλνει ένα συγκεκριμένο ζήτημα συμβολισμού. 

«Πάρθηκε η απόφαση, γι΄ εμάς το θέμα είναι λήξαν. Από την άλλη δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι αυτή η απόφαση, μια απόφαση συμβολισμού όπως την εξήγησε και η κυβέρνηση, θα οδηγήσει είτε στην επίλυση του Κυπριακού είτε στην άρση των απαράδεκτων ενεργειών του Τατάρ και της Άγκυρας. Είναι μέσα από το διάλογο που η δική μας πλευρά επιθυμεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα λύσουμε το Κυπριακό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επί του παρόντος βλέπουμε ανταλλαγή δηλώσεων και αντιδηλώσεων, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως, «η ουσία είναι να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να μπούμε στον διάλογο για επίλυση του κυπριακού. Όχι να μετατοπίσουμε το θέμα της συζήτησης του Κυπριακού σε ένα καβγά για 14 διαβατήρια. Η απόφαση λήφθηκε, τελεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρίχνει τους τόνους για τα 14 διαβατήρια Τ/κ ο Αβέρωφ-«Η απόφαση λήφθηκε, τελεία»

Πρόταση της στιγμής ή προϊόν τακτικής
Το ερώτημα όμως, που μένει αναπάντητο μέχρι και σήμερα, 48 ώρες μετά την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης, είναι αν πρόκειται για μια πρόταση την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεξεργάστηκε αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, που επικαλέστηκε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960 ή αν πρόκειται για μια πρόταση που γυρνούσε εδώ και καιρό στο κεφάλι του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτυχε της απαραίτητης επεξεργασίας από την διαπραγματευτική ομάδα και κατατέθηκε την κατάλληλη στιγμή και θα εξυπηρετήσει μια συγκεκριμένη τακτική. 

Το Προεδρικό, πάντως, φρόντισε χθες να στείλει το μήνυμα πως η συγκεκριμένη πρόταση από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια, βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και εξυπακούεται πως αυτή θα κατατεθεί και ενώπιον της Τζέιν Χολ Λουτ.

Στο μεταξύ σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, δεν έχει καθοριστεί η οριστική ημερομηνία. Σημειώνεται πως χθες δόθηκε στην δημοσιότητα το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, από το οποίο απουσιάζει συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ. 

Στο πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται συνάντηση στις 30 Αυγούστου με τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που θα βρίσκεται στην Κύπρο και θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος θα βρίσκεται στο Κάιρο για την  πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Κύπρου- Αιγύπτου. Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μπαχρέιν, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στην  Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας των μεσογειακών κρατών της ΕΕ, EUΜed Summit, στις εργασίες της οποίας θα συμμετάσχουν, επίσης, η Σλοβενία και η Κροατία.

Τέλος, στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Σε συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγείρει τα ζητήματα που αφορούν την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, σειρά συναντήσεων με ηγέτες ξένων χωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανοιχτή απειλή Ερντογάν στους Κούρδους-Είτε θα αφήσουν τα όπλα τους, είτε θα ταφούν μαζί με αυτά
Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα-Αποχώρησαν οι Ισραηλινοί από το Κατάρ
Tο εξωτικό νησί των Χριστουγέννων που δεν θυμίζει σε τίποτα τα... Χριστούγεννα
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Χριστουγεννιάτικο υπερθέαμα με σχεδόν 5.000 drones στο Τέξας-Καταγράφηκε ρεκόρ Γκίνες
Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από την πτώση αεροπλάνου στο Καζακστάν-Πιθανόν πτηνό να χτύπησε τον κινητήρα
Μεγάλη επίθεση της Ρωσίας ανήμερα Χριστουγέννων-Έντονη αντίδραση από Ζελένσκι
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Άρχισε η επέλαση της «Elena» με έντονες βροχοπτώσεις-Χαμηλή ορατότητα στους δρόμους
Συρία όπως Σρεμπρένιτσα-Σε βάθος δεκαετιών η ταυτοποίηση των θυμάτων στους μαζικούς τάφους του Άσαντ