Οι κακοφανισμένοι δήμαρχοι-μουχτάρηδες και οι ευθύνες Κυβέρνησης-κομμάτων

Την ώρα που το καυτό θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται στην μέγγενη των κομμάτων, τα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν επί της πρότασης Νουρή για αναβολή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο, στο παρασκήνιο συζητούνται και τα ουσιαστικά ζητήματα της Μεταρρύθμισης για τα οποία παραμένουν οι διαφορές και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο εντός των κομμάτων όσο και εντός των τοπικών κοινωνιών.   

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που και στο παρελθόν προκάλεσε έντονες συζητήσεις και διαφωνίες, και το οποίο δεν επιλύθηκε, είναι αυτό που αφορά το μέγεθος των συνενώσεων μεταξύ των νέων δήμων που η Μεταρρύθμιση θα προβλέπει. Οι διαφορές αυτές δεν επιλύθηκαν και συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε θέσεις μάχης, ώστε να διεκδικήσουν διαφορετική τύχη για τις περιοχές τους.

Στη συζήτηση που ήταν σε εξέλιξη μέχρι τον Απρίλιο στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, οι απαιτήσεις τον κομμάτων έβρισκαν ερείσματα εντός συγκεκριμένων κομμάτων, που υιοθετούσαν ασχέτως με το αν τα αιτήματα αυτά ήταν εκτός της φιλοσοφίας της Μεταρρύθμισης, κυρίως για προεκλογικούς σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι δεύτερες σκέψεις κομμάτων, οι δεσμεύσεις Νουρή και στο βάθος αναβολή εκλογών

Σήμερα τα κόμματα καλούνται να μελετήσουν ξανά τη Μεταρρύθμιση και να διεκδικήσουν αλλαγές, εκεί και όπου αυτές θα εξυπηρετούν γενικότερα τη Μεταρρύθμιση και όχι τα μικροπολιτικά συμφέροντα, είτε αυτά έχουν να κάνουν με ικανοποίηση αιτημάτων τοπικών αρχόντων που δεν θέλουν ο δήμος ή κοινότητα τους να καταλήξει σε ενορία ενός μεγαλύτερου δήμου, ή συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τη δύναμη των κομμάτων σε κάθε περιοχή.

Η τελευταία πρόταση της Κυβέρνηση η οποία κατατέθηκε στη Βουλή έκανε λόγο για τους εξής 17 δήμους:

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις σε σχέση με τις συνενώσεις προήλθαν στη Λάρνακα από την Αθηαίνου και την Αραδίππου, στην Πάφο από τη Γεροσκήπου και την Πέγεια και στην Αμμόχωστο από την Αγία Νάπα. Στην εξίσωση προστέθηκε μετά και από πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμος Αγλαντζιάς. Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Αγλαντζιάς συνενώνεται με τους Δήμους Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης, πρόταση την οποία είχε αποδεχθεί η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Μετά την υπουργοποίηση του Χαράλαμπου Πετρίδη και την εκλογή του Ανδρέα Κωνσταντίνου, το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει επιφυλάξεις κατά πόσον θα ήταν σοφό ένας υγιής δήμος, όπως αυτός της Αγλαντζιάς, να συνενωθεί με αρκετούς προβληματικούς δήμους της Επαρχίας Λευκωσίας, ενώ καταθέτει και εναλλακτική πρόταση για συνένωση του με τους δήμους Λατσιών και Γερίου.

Μια εναλλακτική πρόταση κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες και σε σχέση με τους δήμους της Επαρχίας Αμμοχώστου, που θέλει τον Δήμο Παραλιμνίου να μένει ως έχει, τη συνένωση της Αγίας Νάπας με τη Σωτήρα και το Λιοπετρί και τη δημιουργία και τρίτου δήμου με τη συνένωση της Δερύνεια, του Φρενάρους, της Αχερίτου, του Αυγόρου και της Άχνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη μέγγενη των κομμάτων η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Οριστικές αποφάσεις τον Σεπτέμβρη

Σε σχέση με την Πάφο, ξεκάθαρα εναντίον των συνενώσεων είναι οι Δήμοι Γεροσκήπου και Πέγειας. Ο μεν πρώτος δεν επιθυμεί κατουδένα τρόπο την συνένωση με τον Δήμο Πάφου και ζητά τη δημιουργία ενός νέου δήμου που να περιλαμβάνει τη Γεροσκήπου και τις κοινότητες της Αγίας Μαρινούδας, την Αχέλια την Αγία Βαρβάρα την Τίμη και τα Κονιά. Από την άλλη πλευρά η Πέγειας επιθυμεί να διατηρήσει την αυτονομία της.  

Άλλωστε, για τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας έχουν εκφρασθεί πάμπολλοι προβληματισμοί το τελευταίο διάστημα, αφού θα πρόκειται για ένα δήμο μαμούθ που θα έχει την ευθύνη να εξυπηρετεί  κάτι λιγότερο από 200 χιλιάδες κατοίκους με πληθυσμιακή πυκνότητα 1353 κάτοικους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Μάλιστα τα επαγγελματικά υποστατικά που θα είναι υπό την ευθύνη του Δήμου ξεπερνούν τις 25 χιλιάδες, την ώρα που στους δύο από τους τρεις συνενωμένους δήμους που δημιουργούνται στην Επαρχία Λευκωσίας, οι κάτοικοι είναι λιγότεροι από τον αριθμό των επιχειρήσεων του μητροπολιτικού δήμου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με την τεχνοοικονομική μελέτη που έχει στα χέρια του το ΥΠΕΣ, από τη δημιουργία του συγκεκριμένου μητροπολιτικού δήμου θα γίνεται εξοικονόμηση 17,2 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Η μπάλα, όπως δήλωσε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών, βρίσκεται πλέον στα πόδια των κομμάτων, τόσο σε σχέση με το ζήτημα της διεξαγωγής ή αναβολής των εκλογών, όσο και για τα πιο ουσιαστικά ζητήματα της Μεταρρύθμισης, με τον υπουργό πάντως, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τις αντιπροσωπείες των κομμάτων, να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Υπάρχει, ωστόσο, η αισιοδοξία, πως μετά και από τις βουλευτικές εκλογές, οι αντιστάσεις των κομμάτων μειώθηκαν και η Μεταρρύθμιση θα μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα χωρίς αλλαγές στη φιλοσοφία της.

Εξάλλου, ένα από τα σημεία διαφωνίας με την πλειοψηφία των κομμάτων στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, ήταν αυτό της διενέργειας ή όχι των δημοψηφισμάτων. Θέση της Κυβέρνησης, η οποία επιβεβαιώθηκε και μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, είναι πως δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια δημοψηφίσματος για εφαρμογή της Μεταρρύθμισης. Μετά την απαίτηση της πλειοψηφίας της Βουλής για διενέργεια δημοψηφισμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε πρόταση για ένα ενιαίο δημοψήφισμα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο να επιμένουν για τοπικά δημοψηφίσματα. Και αυτό το ζήτημα αναμένεται ότι θα συζητηθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής που είναι προγραμματισμένη για τις εννέα Σεπτεμβρίου, όπου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να δείξουν στην πράξη την θετική προσέγγιση με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα.

Πάντως, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες και τα κόμματα, ήταν η χθεσινή δήλωση για το θέμα της Μεταρρύθμισης του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος υπέδειξε πως με τη Μεταρρύθμιση το κράτος θα ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίδοντάς της περισσότερες εξουσίες και περισσότερους πόρους, για να μπορεί ο πολίτης να έχει ποιοτικότερη ζωή αλλά παράλληλα και να γίνονται τα σωστά έργα υποδομής. Μπορεί να κακοφανήσουμε πέντε μουχτάρηδες και τρεις δημάρχους, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όμως δεν πρέπει να βάζουμε αυτά τα μικρά, μπροστά στον μεγάλο στόχο μας σωστής Μεταρρύθμισης για το καλό του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος για αναβολή των εκλογών ο Αβέρωφ-Επιφυλάσσεται να απαντήσει ο Νικόλας

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων