Καυτός Σεπτέμβρης για το Κυπριακό-Γεμάτη η ατζέντα του Αναστασιάδη

Σειρά σημαντικών συναντήσεων και επισκέψεων θα έχει ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τον επόμενο μήνα, αρκετές εκ των οποίων αφορούν επισκέψεις σε χώρες της ευρύτερης μας περιοχής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 30 Αυγούστου θα βρίσκεται στη χώρα μας ο Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, για τη συνεισφορά του στην προώθηση των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Σε ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχει o Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Μενέντεζ θα τεθεί και το θέμα της περαιτέρω ανάπτυξης των σημαντικά αναβαθμισμένων κατά τα τελευταία χρόνια, σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο Κάιρο, για την πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Κύπρου- Αιγύπτου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Παιδείας, Γεωργίας, Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Η Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής με την Αίγυπτο αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι διμερείς σχέσεις εισέρχονται σε περαιτέρω αναβαθμισμένη βάση ενός ευρύτερου φάσματος.

Στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μπαχρέιν, συνοδευόμενος από ομάδα Υπουργών, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναβάθμισης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην  Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας των μεσογειακών κρατών της ΕΕ, EUΜed Summit, στις εργασίες της οποίας θα συμμετάσχουν, επίσης, η Σλοβενία και η Κροατία.

Κατά τη Σύνοδο θα συζητηθούν τρόποι συνεργασίας των μεσογειακών χωρών στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή, η  μετανάστευση, το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid 19, καθώς και θέματα που άπτονται της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σε συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγείρει τα ζητήματα που αφορούν την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, σειρά συναντήσεων με ηγέτες ξένων χωρών.

Σημειώνεται ότι πιθανόν το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να εμπλουτιστεί ή να διαφοροποιηθεί αναλόγως των εξελίξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας